The-Global-Teacher-Prize

Izabrani su pobednici nacionalnog takmičenja za 2019. godinu za Global Teacher Prize

Udruženje “Živojin Mišić” proglasilo je pobednike nacionalnog takmičenja koji će se boriti za titulu najboljeg nastavnika sveta

Projekat „National Teacher Prize“ deo je projekta „Global Teacher Prize“ koje organizuje Varkey Fondacija petu godinu za redom. 


Udruženje “Živojin Mišić” je partner Varkey Fondacije već tri godine, što znači da je projekat „Najbolji edukatori Srbije“, još tada postao prekvalifikaciono takmičenje za „National Teacher Prize“. 

Izuzetno smo ponosni što imamo tu čast da u ime Srbije, kao nacionalni partneri Varkey Fondacije, biramo izuzetne nastavnike koji će nas predstavljati u svetu. 

Ono u šta veruje tim Varkey Fondacije jeste da svako dete na svetu zaslužuje kvalitetnog nastavnika. Zbog toga, zajedno sa partnerima grade mrežu najboljih nastavnika sveta, jer veruju da će samo tako omogućiti jednako obrazovanje za sve. Jedan od osnivača Fondacije, Sunny Varkey, vodi se idejom da samo edukacija može ispraviti najveće probleme koje današnji svet ima, jer sve počinje edukacijom.

Udruženje “Živojin Mišić” kroz ovaj projekat želi da još jednom nagradi, pohvali i ohrabri izuzetne nastavnike u Srbiji i da im mogućnost da se nađu na jednom od najvećih svetskih takmičenja u sferi obrazovanja, „Global Teacher Prize“.

Ove godine, izabrana su tri predstavnika Srbije za ovo svetsko takmičenje, a oni su ispunili sledeće kriterijume za dalji plasman, propisan od strane „Global Teacher Prize“-a. To su upotreba efektivnih nastavnih praksi koje utiču na kvalitet obrazovanja na globalnom nivou, upotreba inovativnog nastavnog programa koji je inspirisan metodama koji rešavaju nove izazove u budućnosti, lična postignuća, uticaj na zajednicu, razvijanje učenika kao građanina sveta, prepoznavanje njihovog rada od strane zajednice.

Uvidom u prijave kandidata i dostavljene dodatne materijale, a imajući u vidu kriterijume Varkey Fondacije, komisija je odlučila da na “Global Teacher Prize” plasira sledeće kandidate:

 • Borka Petrovića, nastavnika engleskog jezika u OŠ “Stevan Jakovljević” iz Paraćina,
 • Ivanu Kovačević, nastavnicu srpskog jezika i književnosti iz OŠ “Dr Dragan Hercog” iz Beograda i
 • Zorana Ilića, učitelja razredne nastave iz OŠ “Svetozar Marković” iz Leskovca.

Ovogodišnju komisiju činili su:

 • Branislav Ranđelović, v. d. direktora Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja
 • Dragica Pavlović Babić, koordinator PISA istraživanja u Srbiji i saradnik Instituta za psihologiju u oblasti obrazovanja
 • Ivana Cenerić, koordinator istraživanja u Centru za obrazovne politike
 • Srđan Verbić, bivši Ministar prosvete
 • Vigor Majić, direktor istraživačke stanice Petnica
 • Zoran Stanojević, urednik i novinar Radio televizije Srbije
 • Udruženje “Živojin Mišić”

Još jednom iskrene čestitke plasiranim kandidatima, i želimo im puno sreće u daljem toku takmičenja!

Screen Shot 2019-03-28 at 5.04.51 PM

Delegacija Srbije na Global Education & Skills Forumu u Dubaiju

Udruženje “Živojin Mišić” je zvanični nacionalni partner “Varkey” Fondacije u Srbiji i ponosni potpisnik ovog Ugovora. I ove godine, Udruženje je imalo svog predstavnika u Top 50 najboljih nastavnika sveta, a to je Katarina Veljković, izuzetna nastavnica informatike iz Kragujevca sa merljivim rezultatima i istraživanjima na nivou Srbije i sveta!

Global Education & Skills forum održan je sedmu godinu za redom od 22. do 25. marta, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Ovogodišnji pobednik i dobitnik nagrade je Peter Tabichi iz Kenije! Na forumu na kome se bira pobednik takmičenja “Global Teacher Prize”, i Srbija je bila zemlja koja je učestvovala sa svojom delegacijom.

Ko čini zvaničan tim srpske delegacije?

Naš tim činili su Katarina Veljković, nastavnica informatike, jedna od 50 najboljih nastavnica sveta, Tatjana Marković Topalović, nastavnica fizike iz Šapca, Dragan Kuveljić, učitelj iz Prijepolja i Ivona Jovanović, koordinator Udruženja “Živojin Mišić” kao predstavnik nacionalnog partnera “Varkey” Fondacije. 

Misija Foruma

Lideri iz sveta privatnog, javnog i društvenog sektora su se sedmu godinu za redom okupili kako bi zajedno radili na temama koje su u fokusu obrazovanja, a jedna od njih je promena stava prema obrazovnim tehnologijama. Srđan Verbić, jedan od članova Atlantis Grupe – grupe najboljih bivših ministara sveta, koji je počasni učesnik ovog foruma godinama objasnio je šta je bio ovogodišnji fokus. To je da se učenje koje će rešiti sve probleme više ne gleda kao centalna stvar, već je glavno to da nastavnicima pomoć u radu sa decom budu veštačka inteligencija i obrazovne tehnologije. 

Forum je mesto gde se daje na značaju nastavniku, gde se njihova profesija uvažava kao jedna od najbitnijih na svetu i gde su mogućnosti za umrežavanje sa kolegama širom sveta svima na dohvat ruke. 

Zašto je ovaj Forum poseban za Srbiju i za Udruženje “Živojin Mišić”?

Značajna činjenica jeste da je Srbija učvrstila položaj nacionalnog partnera, Udruženja “Živojin Mišić”. Vikas Pota, predsednik “Varkey” Fondacije pružio je punu podršku delegaciji Srbije, i pohvalio sve napore koje Udruženje postiže u svojoj zemlji.

Pohvale za izbor ovogodišnjih kandidata, nacionalnih predstavnika su bile još jedan veliki plus, posebno za Katarinu Veljkovć, jednu od 50 najboljih na svetu!

Razgovori sa Rebeccom Warbrick, (marketing direktorkom “Global Teacher Prize”-a) i nacionalnim partnerima ostalih zemalja u svetu išli su u strateškom smeru poboljšanja obrazovanja u svakoj državi ponaosob. Poseban akcenat bio je na delovanju nevladinih organizacijа koje bi trebalo da rade na podsticanju obrazovanja i davanju značaja profesiji nastavnika i nastavniku kao takvom.

Kako izgleda Global Education & Skills Forum?

Forum je okupio 297 govornika, (vrhunskih stručnjaka u oblasti obrazovanja i povezanih polja), 40 ministara obrazovanja, 7 nekadašnjih ministara obrazovanja, preko 2200 delegata iz 114 zemalja i preko 200 predstavnika medija.

Organizatori Foruma i ove godine su napravili iskorak, time što su dali desetogodišnjem Braydonu Bentu, TV voditelju, da povede prvu panel diskusiju o značaju obrazovanja. Braydon je naglasio da svi nastavnici ovog sveta treba da se potrude više, zbog dece kao što je on, čime se pokazalo da je empatija imperativ savremenog obrazovanja.


Predsednik Varkey Fondacije, gospodin Vikas Pota, pozdravio je sve nastavnike, učesnike, nacionalne partnere širom sveta i učesnike konferencije, pohvalivši njihov rad, stremljenja i ciljeve koje su sebi postavili.

Katarina Veljković je imala priliku da prisustvuje radionicama VTA (Varkey Teacher Ambasadors) koje su imale za cilj umrežavanje, povezivanje i predstavljanje projekata širom sveta. Naša predstavnica je govorila o projektima koje sprovodi sa učenicima, kako u lokalnoj sredini, tako i u svetu, i za koje je višestruko nagrađivana od strane brojnih svetskih organizacija. Sa druge strane, kolege Tatjana i Dragan su imali mogućnost da slušaju skoro sve sesije koje su ih interesovale, da debatuju i procenjuju, a sa ciljem daljeg stručnog usavršavanja i deljenja novih informacija u svojoj zemlji.

Naredna dva dana Foruma koji je održan u Atlantis hotelu, tročlana srpska delegacija prisustvovala je brojnim radionicama na kojima su govorili najistaknutiji ljudi u svojim oblastima, najboljih 10 nastavnika sveta držali su “Masterclasses”, (ugledne časove koje drže  svojom učenicima). 

Svečana dodela nagrada i gala veče održani su četvrtog dana Foruma gde je nagradu Global Teacher Prize Award dobio predstavnik Kenije – Peter Tabichi. Nagradu mu je uručio Hugh Jackman, velika holivudska zvezda. Peter Tabichi je nastavnik hemije koji predaje u meštovitoj srednjoj školi, u polusušnom delu Rift doline, i uprkos siromaštvu uspeva da sa učenicima osvaja prva mesta na takmičenjima u zemlji, i da svoje učenike šalje na ona na svetskom nivou! Sa njima pravi aparate koji omogućavaju slepim i gluvim osobama da mere objekte, motiviše učenike za upis na fakultet, pomaže im da se izbore sa problemima na ulici i budu najbolja verzija sebe. Pored toga, Peter 80% svojih prihoda ulaže u školu i za pomoć siromašnima. 

Benefiti Foruma za naše nastavnike i za  Udruženje “Živojin Mišić”

Cilj odlaska naše delegacije na ovaj svetski značajan događaj bio je umrežavanje sa najboljim nastavnicima sveta, razmena informacija, tolerancija, interkulturalnost, podrška, učenje novih nastavnih metoda, pristupa, kolaboracija na svetskom nivou kao i istraživanje mogućnosti za promene u obrazovanju našе zemljе. 

“Prezadovoljna sam svojim učešćem jer sam upoznala mnogo divnih nastavnika sa kojima ću nadam se i sarađivati. Ono što je najvažnije i što dobijamo kao nastavnici jeste deljenje znanja i saznanja koje do sada nismo imali, i ono što nas čini važnim jeste to da smo mi nastavnici koji spremaju učenike za 21. vek, i da kao pojedinci možemo da učinimo mnogo”, objasnila je Katarina Veljković.

Tatjana Marković Topalović,  misli da je benefit za Srbiju pre svega to što učestvuje na ovom Forumu, za njih kao nastavnike veliki broj međunarodnih kontakata, i da je naša zemlja bez obrzira na veličinu  i broj stanovnika, veoma primećena. Dragan Kuveljić je dodao da ga je ta razmena učinila bogatijim i ponosnim s obzirom na posao kojim se bavi i da je jedna od poruka sa Foruma da se svet može promeniti ako nam bude obrazovanje bolje, odnosno ako se bude radilo na nastavnicima.

Ono što je važno za nas kao Udruženje je svakako učvršćivanje položaja nacionalnog partnerstva, mogućnost da naredne nacionalne izbore sprovedemo još uspešnije, kao i  kontakti koje smo ostvarili sa uticajnim ljudima iz sveta obrazovanja, privrede i javnog sektora, a koji nam mogu biti podrška za dalje projekte. 

Zahvalnost 

Veliku zahvalnost dugujemo i sponzorima koji su pomogli odlazak srpske delegacije na Global Education & Skills Forum, a to su: GU grada Šapca, OŠ “M. Stiković” iz Prijepolja, izdavačka kuća “Kreativni Centar”, izdavačka kuća “Eduka”, izdavačka kuća “Logos”, izdavačka kuća “Klett”, kompanija “Refleks” iz Šapca kao i studio “Maruška”. 

Global-Teacher-Prize

Srbija je ponovo u finalu takmičenja Global Teacher Prize!

Katarina Veljković, jedna od Najboljih edukatora Srbije plasirala se u Top 50 najboljih nastavnika sveta

Neprofitno, nevladino Udruženje Živojin Mišić, i ove godine izabralo je predstavnike za takmičenje Global Teacher Prize za koje se veruje da je u rangu Nobelove nagrade. Katarina Veljković, nastavnica informatike iz Prve Kragujevačke gimnazije plasirala se u 50 najboljih nastavnika sveta i time se Srbija i ove godine našla na visokoj lestvici u sferi obrazovanja.

Takmičenje Global Teacher Prize postoji već pet godina za redom, i za cilj ima da pronađe najbolje nastavnike sveta, i pokaže da je njihova profesija jedna od najvažnijih u svakoj zemlji!

Dosadašnje pobednice ovog takmičenja dolaze iz Sjedinjenih Američkih Država, Palestine, Kanade i Ujedinjenog Kraljevstva, a sada priliku da bude prva ima i Srbija!

Katarina Veljković, koja u nastavi radi već 14 godina, uvek je pokušavala da pronađe i nadomesti nedostatke obrazovnog sistema, i da učenicima da pravi odgovor na pitanje: “Zašto ja ovo učim, čemu mi to služi?”. Mnogobrojni projekti koje je sa decom sprovodila u toku svoje karijere i krilatica kojom se vodila kroz život “Mašta je važnija od znanja” su doprineli uspesima u nastavi sa preko 1400 učenika. Danas zasluženo može da kaže i da je jedan od najboljih nastavika sveta!

Pored toga Katarina nosi i titulu jednog od Najboljih edukatora Srbije, koju joj je dodelilo  Udruženje Živojin Mišić pre dve godine u okviru istoimenog projekta, i koje je i dovelo takmičenje Global Teacher Prize u Srbiju. Kao nacionalni partner Varkey Fondacije, koja organizuje ovo svetsko takmičenje, Udruženje Živojin Mišić već drugu godinu za redom bira najbolje od najboljih. Prošle godine u Top 50 najboljih nastavnika sveta našla se Željana Radojičić Lukić, učiteljica iz Mionice i Najbolji edukator Srbije 2014. godine. Danas, drugu godinu za redom, Srbija ponovo ima svog predstavnika među najboljima, a to je Katarina. Za jednu malu zemlju na svetskoj sceni, ovo je veliki uspeh i pokazatelj da sprsko obrazovanje vredi i da imamo sjajne ljude koji obrazuju našu decu! Na konkursu je učestvovalo čak 179 zemalja širom sveta!

Još jednom želimo da čestitamo i našim ovogodišnjim nacionalnim predstavnicima Tatjani Marković Topalović, nastavnici fizike iz Šapca i Draganu Kuveljiću, učitelju iz Prijepolja. Svo troje su fenomenalni edukatori koji dostojanstveno predstavljaju našu zemlju i brane boje obrazovanja već dugi niz godina! Čast je imati ih u svom timu!Više o ovogodišnjem izboru možete pročitati ovde.

Katarininu biografiju možete pronaći i na zvaničnom sajtu Global Teacher Prize takmičenja ovde.


plakete

Predstavljena reprezentacija Srbije za Global Teacher Prize

Na svečanosti povodom dodele nagrada Najboljim nastavnicima Srbije, koji će nas sledeće godine predstavljati na svetskom takmičenju Global Teacher Prize, uručena su priznanja za izuzetna postignuća u radu i karijeri sa učenicima troma fenomenalnim nastavnicima, u prostorijama Privredne komore Srbije u Beogradu, u  organizaciji neprofitnog, nevladinog Udruženja za podsticanje preduzetništva „Živojin Mišić“.

Udruženje Živojin Mišić, nacionalni partner Varkey Fondacije, izabralo je predstavnike Srbije za prestižno takmičenje Global Teacher Prize, koje za cilj ima da pronađe najboljeg nastavnika sveta! Kandidati za ovo takmičenje su Tatjana Marković Topalović, profesor fizike iz Šapca, Katarina Veljković, profesor informatike iz Kragujevca i Dragan Kuveljić, učitelj iz Prijepolja.

U petak, 28. septembra u prostorijama Privredne komore Srbije u Beogradu, održana je svečanost povodom dodele priznanja najboljima, a pored nagrađenih Najboljih edukatora Srbije, svečanosti su prisustvovale brojne zvanice i prijatelji srpskog obrazovanja.

Prilikom otvaranja svečanosti, prisutnima se obratila Ivona Jovanović, koordinatorka Udruženja ,,Živojin Mišić’’, istakavši ponos Udruženja jer priznanje ide onima koji svojom posebnošću u radu, doprinose obrazovnom sistemu u Srbiji, koji su ponos naše zemlje i koji su se zasluženo našli među najboljim nastavnicima koji će nas predstavljati u svetu. “Ovi ljudi koji su danas sa nama, školuju generacije dece koja će sva znanja koja steknu iskoristiti kako bi kreirali bolju budućnost za sebe, svoju decu, i našu zemlju. Jer kako je govorio Nelson Mendela: “Obrazovanje je najmoćnije oružje koje možete upotrebiti da promenite svet”. Ono što uvek volimo da kažemo i na šta smo ponosni jeste: Vi pomazete da se stvori jedna bolja Srbija i veliko vam hvala na tome!”

Prisutnima se obratio i Srđan Verbić, jedan od članova komisije pri izboru Najboljih nastavnika, i istakao da izbor zaista nije bio lak, ali da je odluka prava. “Ja sam siguran, naročito posle nekoliko nedelja od odluke ko će biti naši predstavnici kada čujem da naši nastavnici kažu da, to je zaista bio odličan izbor, da treba da budemo ponosni! Vi treba da budete deo tog sveta koji pravi nove generacije, koji inspiriše nove generacije i koji bi trebalo globalne kompetencije da prenosi dalje. Ja želim da vi budete inspirisani time što ćete doživeti u narednim mesecima uključujući se u ovo takmičenje i da što više od te inspiracije vratite svojim učenicima, svojim kolegama i svima nama.”

Na svečanosti su premijerno pušteni filmovi koji su snimljeni o radu tri kandidata, i oni se mogu pogledati na YouTube kanalu Udruženja Živojin Mišić.

Nakon uručenja nagrade, prisutnima se obratila  Tatjana Marković Topalović, nagrađeni Najbolji edukator 2014. godine, jedan od naših kandidata za Global Teacher Prize. U svom govoru se prvo osvrnula na obrazovanje danas, a onda je istakla sledeće: “Za mene je velika čast i privilegija što stojim ovde i predstavljam svoju zemlju na prestižnom takmičenju Global Teacher Prize. Udružena sa čašću stoji briga, strepnja i odgovornost da svoju školu, grad, zemlju, svoj rad i senzibilitet tamo negde daleko u belom svetu predstavim na dostojanstven i kvalitetan način.” Za kraj je poručia svojim učenicima, bivšim, sadašnjim i budućim “da svoja jedra široko rašire i da sigurno plove nemirnim morima saznanja, jer vaša kormila su sama vaša i “Nisi gubitnik dok ne odlučiš da odustaneš”.”

Katarina Veljković, nagrađeni Najbolji edukator 2016. godine, još jedan kandidat u trci za najboljeg nastavnika sveta zahvalila se svima uz pomoć kojih je danas tu gde jeste. “Zahvaljujem se Udruženju koje me je nominovalo za ovu prestižnu nagradu i što ću biti jedna od troje nastavnika koji će predstavljati Srbiju. Zahvaljujem se svojim kolegama koje me podržavaju u svemu što radim. I pre svega svojim učenicima bez kojih ne bih bila ovo što jesam, jer su oni ti koji me inspirišu i motivišu da budem što bolja.”

Treći kandidat za ovo prestižno takmičenje, Dragan Kuveljić, nagrađeni Najbolji edukator Srbije 2014. godine, istakao je koliko je važno što se srpsko obrazovanje vraća u fokus, jer ono jeste stub jednog društva, i istakao je koliko je važno što Udruženje Živojin Mišić nastavlja svoju misiju i prepoznaje najbolje nastavnike. “Pred Najboljim edukatorima Srbije je zadatak da učine škole oazama mudrosti, lepote, znanja i duhovnosti. Neka nam ova priznanja budu motivacija i inspiracija da zajedno povratimo autoritet školi i obrazovanju.”

Najboljim nastavnicima priređeno je i iznenađenje, gde su se pojavili njihovi bivši učenici koji su imali samo reči hvale i izrazili koliko su ponosni i srećni, što su baš oni bili učenici ovih sjajnih ljudi.

Biljana Makević, bivša učenica Tatjane Marković Topalović, imala je veoma emotivan govor, i potvrdila je da je Tatjana pravi primer nastavnika koji nam je potreban u Srbiji. “Pomerila je moje granice mnogo puta. Nakon četiri godine i svega što smo uradili i što ona neumorno radi svakog dana, imam samo da kažem Svaka čast! Svaka čast kažem kao bivši đak, kao sugrađanin, kao budući profesor i kao čovek, pre svega. Vi ste primer entuzijazma, stručnosti, tačnosti, informisanosti, umetnosti, doslednosti, nepotkupljivosti i pre svega nade da biti profesor ima smisla u vremenu kada više ništa nema smisla. Ono što ste nam često govorili, a mi vrlo dobro upamtili jeste: “Vaše vreme tek dolazi”. I sada, kada se osvrnem iza i ispred, to je velika istina i velika snaga koju nose vaši đaci u sebi, pored znanja koje ste im nesebično dali.”

Pored Biljane, prisutnima se obratio i Igor Baković, bivši učenik Dragana Kuveljića, koji je istakao da je spremio dugačak govor, ali da nakon svega što je čuo na dodeli, i nakon toga što su svi prisutni upoznali Dragana, želi samo da se zahvali svom učitelju na tome što ih je naučio da budu ljudi, da iznose svoje mišljenje jasno i glasno i da je neizmena sreća biti učenik tako velikog čoveka.

Hvala još jednom najboljim nastavnicima, članovima komisije, saradnicima, gostima, Najboljim edukatorima Srbije koji su bili tu kako bi podržali svoje kolege, i hvala Privrednoj komori Srbije na ustupljenom prostoru. Puno sreće u daljem takmičenju, i nastavite da pomerate granice!

The-Global-Teacher-Prize

Izabrani su pobednici nacionialnog takmičenja za 2018. godinu

Izabrani su pobednici nacionialnog takmičenja za 2018. godinu

Udruženje Živojin Mišić proglasilo je pobednike nacionalnog takmičenja koji će se boriti za titulu najboljeg nastavnika sveta

Projekat „National Teacher Prize“ deo je projekta „Global Teacher Prize“ koje organizuje Varkey Fondacija.

Varkey Fondacija osnovana je 2010. godine, sa uverenjem da je nastavnička profesija ključna za globalnu budućnost. Tim Varkey Fondacije veruje da svako dete na svetu zaslužuje kvalitetnog nastavnika. Zbog toga, zajedno sa partnerima grade mrežu najboljih nastavnika sveta, jer veruju da će samo tako omogućiti jednako obrazovanje za sve. Jedan od osnivača Fondacije, Sunny Varkey, vodi se idejom da samo edukacija može ispraviti najveće probleme koje današnji svet ima, a to su nasilje, moć i zdravstvo. Jer sve počinje edukacijom.

Udruženje Živojin Mišić je od prošle godine partner Varkey Fondacije, što znači da je projekat „Najbolji edukatori Srbije“ postao prekvalifikaciono takmičenje za „National Teacher Prize“. Cilj je da od već nagrađenih Najboljih edukatora Srbije izaberemo one koji će nas predstavljati u svetu.

Kroz ovaj projekat želimo još jednom da pohvalimo, nagradimo i ohrabrimo izuzetne nastavnike u Srbiji i damo im mogućnost da se nađu na jednom od najvećih svetskih takmičenja u sferi obrazovanja, „Global Teacher Prize“.

Ovogodišnju komisiju činili su:

 • Branislav Ranđelović, v. d. direktora Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja
 • Dragica Pavlović Babić, koordinator PISA istraživanja u Srbiji i saradnik Instituta za psihologiju u oblasti obrazovanja
 • Dušan Basalo, partner u konsultantskoj kompaniji „Atria Group“
 • Ivana Cenerić, koordinator istraživanja u Centru za obrazovne politike
 • Srđan Ognjanović, direktor Matematičke gimnazije
 • Srđan Verbić, bivši Ministar prosvete
 • Vigor Majić, direktor istraživačke stanice Petnica
 • Udruženje Živojin Mišić

Kriterijumi koje su pobednici morali da ispune za plasman propisan od strane „Global Teacher Prize“-a za ovu godinu su bili upotrebe efektivnih nastavnih praksi koje utiču na kvalitet obrazovanja na globalnom nivou, upotreba inovativnog nastavnog programa koji je inspirisan metodama koji rešavaju nove izazove u budućnosti, lična postignuća, uticaj na zajednicu, razvijanje učenika kao građanina sveta, prepoznavanje njihovog rada od strane zajednice.

Nakon duge rasprave, i uvida u prijave svih prijavljenih kandidata, kvalitet prijava, sadržaj, aktivnosti, napora da promene svoje okruženje i život svojih učenika, usaglašenost sa kriteterijumima “Global Teacher Prize”-a, troje kandidata izdvojilo se od ostalih prema natprosečnim postignućima.

Uvidom u prijave kandidata i dostavljene dodatne materijale, a imajući u vidu kriterijume Varkey Fondacije, komisija je odlučila da na “Global Teacher Prize” plasira sledeće kandidate:

 • Dragana Kuveljića, učitelja u osnovnoj školi M. Stiković u Prijepolju
 • Katarinu Veljković, nastavnicu računarstva i informatike u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji
 • Tatjanu Marković Topalović, nastavnicu fizike u srednjoj školi Dr. Andra Jovanović u Šapcu

Izborom ovogodišnjih kadidata želimo da pošaljemo poruku da su ovakvi nastavnici izuzetno značajni i vredni našem društvu, i da ih ohrabrimo da svoje metode rada i uspehe i dalje unapređuju i promovišu.

Još jednom iskrene čestitke plasiranim kandidatima, i puno sreće u daljem toku takmičenja!

2018-Top-50-Željana-Radojičić-Flag

Udruženje Živojin Mišić nastavlja saradnju sa Varkey fondacijom

Najbolji edukatori Srbije i ove godine imaju priliku da se prijave za takmicenje za najboljeg nastavnika sveta!

Sigurni smo da ste ili čuli ili osetili na svojoj koži da posao nastavnika nije najcenjenija profesija na svetu. Razna istraživanja pokazala su da mali broj učenika zaista poštuje svoje nastavnike. To je uvideo i tim Varkey Fondacije, i 2013. godine rešio da stvari menja, odnosno da ih postavi na svoje mesto.

Sanny Varkey, osnivač Varkey Fondacije, kao viziju imao je to da je edukacija ta koja može da reši najveće svetske probleme, a to su: nasilje, moć i zdravstvo. Jer kako i sam kaže, sve počinje edukacijom. Moto njegove fondacije je da svako dete na svetu zaslužuje dobrog nastavnika.

Dve godine kasnije, pokrenuli su projekat pod nazivom Global Teacher Prize, sa željom da nagrade najbolje nastavnike sveta. Ono što im je bilo važno jeste da naglase koliko je važna uloga nastavnika u obrazovanju i vaspitanju dece i da podsete svet da nastavnici zaslužuju da budu jedna od najcenjenijih profesija na svetu. Jer nastavnici jesu važni! Za 4 godine organizovanja projekta, Varkey Fondacija nagradila je 4 nastavnice, i to iz SAD-a, Palestine, Kanade i Engleske. Sve pobednice dobile su nagradu od po milion dolara koju treba da ulože u obrazovni sistem svoje zemlje, i time dodatno doprinesu edukaciji u zemlji u kojoj rade.

Udruženje Živojin Mišić prepoznalo je ove motive i u svom radu, i od prošle godine ponosan je partner Varkey Fondacije. Potpisan je Ugovor o saradnji jer je zajednički cilj upravo edukacija, i želja da podsetimo da su nastavnici najvažnija karika našeg sistema, jer oni su ti koji nam obrazuju decu. I ove godine, Udruženje je ponosni predstavnik svoje zemlje na najvećem svetskom takmičenju u obrazovanju.

Šta to znači? Projekat koji Udruženje Živojin Mišić već petu godinu za redom uspešno realizuje, pod nazivom Najbolji edukatori Srbije, prošlogodišnjim potpisivanjem Ugovora sa Varkey fondacijom, postao je prekvalifikaciono takmičenje za Global Teacher Prize.

To partnerstvo znači da Udruženje Živojin Mišić organizuje izbor za najboljeg nastavnika na nacionalnom nivou. Pobednik (ili do petoro pobednika) imaće svu moguću pomoć Udruženja pri daljem plasmanu, oko aplikacije i promocije, ali i prednost u odnosu na ostale kandidate jer će se njihove aplikacije naći direktno u drugom krugu ocenjivanja na takmičenju Global Teacher Prize.

Prošle godine tri nastavnika, nosioci titule Najbolj edukatori Srbije, ostvarila su uspeh na ovom takmičenju. Marinko Petković i Zvonimirka Jovičić proglašeni su za pobednike nacionalnog takmičenja u Srbiji, a Željana Radojičić Lukić plasirala se u 50 najboljih nastavnika sveta na Global Teacher Prize-u i time postala prvi nastavnik iz Srbije koji je uspeo da ostvari ovaj plasman na takmičenju. Time je naše obrazovanje ponovo vraćeno na jednu visoku lestvicu svetstkog sistema.

Ove godine, šansu za plasman na Global Teacher Prize, ponovo dobija do petoro Najboljih edukatora Srbije.

Početkom decembra biće proglašeno 50 najboljih nastavnika sveta od strane Varkey Fondacije, i ukoliko se neko od naših nastavnika plasira u Top50, imaće priliku da se bori za nagradu od milion dolara, kao i da se nađe na najvećem svetskom forumu u obrazovanju, Global Education & Skills Forum-u u UAE.

Želimo sreću svim kandidatima!

IMG_2448

Udruženje Živojin Mišić je nacionalni partner Varkey Fondacije

Udruženje “Živojin Mišić” je po prvi put ove godine imalo jednog od svojih ambasadora na najvećem svetskom forumu “Global Teacher Prize”, održanom u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. U martu, prošle nedelje, na ovom takmičenju, i Srbija je bila zemlja koja je ponosno mogla da pokaže da ima svog nacionalnog predstavnika na takmičenju – Udruženje za podsticanje preduzetništva Živojin Mišić.

Lideri iz sveta privatnog, javnog i društvenog sektora su se šestu godinu za redom okupili kako bi zajedno radili na pronalasku rešenja za problem podizanja edukacije na viši nivo, kao i problem jednakosti i zaposlenosti za sve.  

Inicijativa Varkey Fondacije, koja organizuje Global Teacher Prize takmičenje, Global Education & Skills Forum zapravo je platforma  za saradnju i rešavanje problema, prelazak iz “Kako bi trebalo da bude” u inovativna rešenja “Kako tamo stižemo zajedno”. U vezi sa tim, Global Education & Skills Forum je ove godine okupio preko 2000 profesionalaca iz sveta obrazovanja koji su radili na oblikovanju sistema i pripremama za 2030. godinu kada nas sve očekuju velike promene u načinu razmišljanja i načinu školovanja dece.

Zašto je ovaj Forum poseban za Srbiju?

Global Education & Skills Forum i ceo put u Ujedinjene Arapske Emirate je doneo mnogo toga dobrog za Srbiju kada je obrazovni sektor u pitanju. Jedan od najvažnijih događaja jeste da je Varkey Fondacija dobila zvaničnog partnera u našoj zemlji – Udruženje za podsticanje preduzetništva Živojin Mišić, čiji je zadatak da od sada pa na dalje organizuje i sprovodi izbor za nacionalnog pobednika u Srbiji, odnosno pomogne u pronalasku najboljeg nastavnika koga naša zemlja ima.

Još jedan važan događaj jeste proglašenje Željane Radojičić Lukić, učiteljice iz Banje Vrujci, za jednog od 50 najboljih edukatora sveta. Osim što je Željana jedan od Najboljih edukatora Srbije, ona je sada ušla u istoriju kao prvi predstavnik naše zemlje na ovom takmičenju, za koje se u nastavničkoj profesiji veruje da je u rangu takmičenja za Nobelovu nagradu. Samim tim postala je i jedan od ambasadora Varkey Fondacije.

“Delegacija je zaista prezadovoljna kako našim domaćinima tako i samom atmosferom na ovom svetskom obrazovnom forumu, i mnogo sam srećna što predstavljam Srbiju ovde u Dubaiju. Dragi moji nastavnici, zajedno ćemo se boriti da u narednom periodu unapredimo srpsko obrazovanje i da nastavimo da Srbiju promovišemo na najbolji mogući način u svetu”, kaže Željana.

Na sledećim linkovima možete pogledati film sa kojim se Željana predstavila na takmičenju, kao i dodelu sertifikata nacionalnim partnerima: Film i Dodela ( 10 minut i 30 sekundi )

Kako je teklo samo takmičenje i kakve radionice su spremili organizatori?

Prva dva dana boravka u Dubaju, srpska delegacija je imala priliku da prisustvuje radionicama VTA (Varkey Teacher Ambasadors) koje su imale za cilj umrežavanje, povezivanje i predstavljanje projekata širom sveta. Ideja je bila naći rešenje kako najbolje pripremiti decu za budućnost i reforme koja nam donosi 2030. godina.

Druga dva dana Foruma koji je održan u Atlantisu, naša delegacija je prisustvovala brojnim radionicama na kojima su govorili neki od najistaknutijih ljudi u svojim oblastima, od kojih je najznačajnija za Srbiju bila radionica NTP (National Teacher Partners). Na toj radionici razmenjivana su iskustva, uspesi i izazovi sa kojima se nacionalni partneri susreću pri sprovođenju tih izbora u svojim zemljama. Cilj je bio unaprediti nacionalne izbore i to je mesto na kome je naša delegacija najviše naučila. Udruženje Živojin Mišić razmenilo je iskustva sa predstavnicima Čilea, Palestine, Ukrajine, Amerike, Siere Leone i drugim zemljama partnerima Varkey Fondacije. Ono što je ocenjeno kao najveća vrednost Foruma jeste što nam je pružio mogućnost umrežavanja, i što smo sada svi u istom timu koji se bori za bolju budućnost.

Sam čin svečane dodele nagrada i gala veče održani su četvrtog dana gde je nagradu Global Teacher Prize Award dobila predstavnica Engleske – Andria Zafirakou. Nagradu joj je lično uručio Sheikh Mohammed bin Rashid Al Maktoum, zamenik predsednika i Ministar Ujedinjenih Arapskih Emirata. Čestitamo joj od sveg srca i nadamo se da će nastaviti sa sjajnim radom koji je do sada pokazala, kao i svi ostali Varkey ambasadori. Posebne čestitke za našeg predstavnika Željanu Radojičić Lukić koja je zajedno sa Udruženjem Živojin Mišić promovisala Srbiju na najbolji mogući način. I da ne zaboravimo da “svako dete, zaslužuje izuzetnog nastavnika, jer, nastavnici JESU važni!”

gtp-banner-2

Izabrani su predstavnici Srbije za takmičenje Global Teacher Prize

Kao što smo ranije najavili, Udruženje Živojin Mišić postalo je ponosan partner Varkey Fondacije, a samim tim takmičenje Najbolji edukatori Srbije postalo je prekvalifikacija za Global Teacher Prize. To znači da smo organizovali Nacionalno takmičenje u saradnji sa Varkey Fondacijom, kako bismo od Najboljih edukatora izabrali zvanične predstavnike naše zemlje.

Oformljena je komisija i izabrana su dva predstavnika na nacionalnom takmičenju odnosno dva kandidata koja u otežanim uslovima u kojima rade uspevaju da postignu izvanredne rezultate. Ove godine, to su Marinko Petković i Zvonimirka Jovičić!

Marinko je nastavnik fizike i hemije u Školi za osnovno i srednje obrazovanje Milan Petrović u Novom Sadu. Radi sa decom sa smetnjama u razvoju na jedan izuzetan način na koji uspeva da postigne natprosečne rezultate i pripremi ove učenike za što samostalniji život u okruženju koje nije naročito razvijeno i prilagođeno za tu grupu građana.

Zvonimirka je učiteljica u OŠ “Moše Pijade” u Žagubici, koja predaje u izdvojenom odeljenju u Izvarici. Radi u nerazvijenoj sredini u kombinovanom odeljenju čime je značaj njenog rada i uspeha koje postiže naročito značajan. Uprkos tome, u njenom radu prepoznati su elementi i metode koji su posebno vrednovani i koji ne zaostaju za gradskim školama.

Ovde se nalaze i video materijali naših predstavnika, Marinkov i Zvonimirkin filmic.

Izborom dva kandidata koji izuzetne rezultate ostvaruju i sa manje darovitom decom ili u teškim uslovima želimo da pošaljemo poruku da su takvi nastavnici itekako vredni i značajni našem društvu, ali i da ih ohrabrimo da svoje metode rada i uspeha dele i promovišu.

Kada je Global Teacher Prize u pitanju, komisija veruje da se traže upravo nastavnici koji sa malo resursa postižu velike rezultate i u tom smislu ovi kandidati ispunjavaju te uslove. Oni čine svet jednim boljim mestom za život. Oni su entuzijasti, imaju veliku želju, volju i veru u edukaciju i u pozitivne promene i moć rada. Oni su ti koji menjaju svet, inspirišu učenike i sredinu u kojoj rade.

Prvi rezultati takmičenja Global Teacher Prize znaće se početkom decembra. Našim predstavnicima želimo puno sreće na takmičenju, i sa nestrpljenjem očekujemo rezultate!

O tome kako smo postali partneri Varkey Fondacije, možete pročitati ovde.

2016331415

Udruženje Živojin Mišić postalo je ponosan partner Global Teacher Prize-a!

Fransis Bejkon govorio je da je znanje moć. I mi verujemo da jeste. Obrazovanje je jedno od najmoćnijih oružja koje imamo. Ali kao i sa svakom moći, bitno je ko nam je daje i na koji način.

Ako govorimo o obrazovanju, tu moć daju nam nastavnici. Dobri nastavnici su ti koji daju moć znanja, a najbolji su oni koji nam otkrivaju takva znanja sa kojima možemo da promenimo čitav svet.

U vremenu u kome živimo , kao da se čini da se zaboravilo koliko je važna uloga nastavnika.

A njihova uloga je možda i najvažnija u životu svakoga od nas. Oni su ti koji nam pored roditelja otkrivaju svet, naše sposobnosti i daju nam krila da poletimo. Upravo iz tog razloga, poslednjih godina se u svetu ulaže mnogo energije u to da se nastavnicima vrati poštovanje kakvo i zaslužuju i da se obrazovanje prilagodi novonastalim potrebama koje su uslovljenje menjanjem sveta.

Šta onda znači biti najbolji nastavnik na svetu?

Varkey Fondacija je jedna od organizacija koja se do sada najozbiljnije pozabavila ovim pitanjem. Njihov moto je da svako dete na svetu zaslužuje dobrog nastavnika. Jedan od osnivača Varkey Fondacije Sunny Varkey, vodio se idejom da je edukacija ta koja će ispraviti najveće svetske probleme, a to su: nasilje, moć i zdravlje. Jer, sve počinje edukacijom.

Upravo iz tog razloga 2015. godine pokrenut je projekat Global Teacher Prize. Za njih najbolji nastavnik na svetu je onaj koji širi pozitivan uticaj na svoje učenike i okolinu. Onaj koji je inovativan i kreativan. Onaj koji uvek radi više, i čini svet jednim boljim mestom za život.

Šta je Global Teacher Prize?

Global teacher Prize je takmičenje koje ima za cilj da na svetskom nivou promeni percepciju ljudi o nastavnicima. Koje ima za cilj da nagradi najbolje na svetu! Da slavi ulogu edukatora! Ljudi iza ovog projekta veruju da su nastavnici ti koji menjaju živote svojih učenika.

Veruju u obrazovanje i bolji svet sutra.

Veruju da nastavnici treba da budu tertirani kao doktori, ništa manje od toga.

Neki nastavnici kažu da je ova nagrada za njih u rangu Nobelove nagrade.

Neki nastavnici kažu da je to najveće priznanje koje neki edukator može dobiti za svoj rad.

Princ Harry kaže da je uloga nastavnika najvažnija u životu svakoga od nas.

Papa Francisco izrazio je ogromnu zahvalnost Varkey Fondaciji za sve što rade.

Salma Hayek tvrdi da je ovo početak edukativne revolucije.

I još mnogi svetski državnici podžali su ovaj projekat.

Mi kažemo da se slažemo sa mišljenjem svakoga od njih!

Danas, kada je Global Teacher Prize uspešno realizovan treću godinu za redom, u ovom projektu učestvuje 20 zemalja celog sveta! I Srbija je upravo postala jedna od njih!

U Srbiji, Udruženje za podsticanje preduzetništva Živojin Mišić   već četvrtu godinu za redom uspešno realizuje projekat Najboljih edukatora Srbije! Cilj ovog projekta je isti kao i ciljevi Global Teacher Prize-a, a to je da se istaknu ugledni primeri prosvete, da se na neki način oda priznanje izuzetnim ljudima koji čine više nego što se od njih očekuje, koji pomeraju granice, i koji čine Srbiju jednim boljim mestom za život!

Ono što je zajedničko i jednom i drugom projektu, jeste entuzijazam, želja i volja, vera u edukaciju, u pozitivne promene i u moć rada. Ovi projekti podstiču najbolje nastavnike koji menjaju svet, inspirišu učenike i sredinu u kojoj rade.

Srbija do sada nije bila zvanična učesnica takmičenja Global Teacher Prize. Od ove godine, Srbija je jedna od zemalja učesnica koja i zvanično organizuje nacionalno takmičenje za najprestižniju nagradu na svetu!

Kako?

Tako što je Udruženje Živojin Mišić postalo ponosan partner Varkey Fondacije.

Šta to znači?

To znači da je projekat Najbolji edukatori Srbije postao prekvalifikaciono takmičenje za Global Teacher Prize.

To znači da će Srbija kao zemlja prvi put imati predstavnike nacionalnog takmičenja koji će biti direktno plasirani na Global Teacher Prize.

To znači da verujemo u naše najbolje i da verujemo da treba da budu priznati i na svetskom nivou!

Nagrada koju dodeljuje Udruženje Živojin Mišić svim nagrađenima za projekat Najbolji edukatori Srbije jeste 140.000 rsd.

Nagrada koju dodeljuje Varkey Fondacija najboljem nastavniku na svetu je 1.000.000 $.

Razlika je velika, ali cilj je isti! Želimo bolju prosvetu, želimo bolji svet za našu decu, a prvi stepenik ka tome jeste motivisan i inovativan nastavnik, koji će decu osnažiti, podstaći njihovu kreativnost i učiti ih u skladu sa potrebama 21. veka.

Za ovu prestižnu nagradu mogu se prijaviti svi koji sebe smatraju vrhunskim nastavnikom, mogu ih prijaviti i drugi. Međutim, kako je Udruženje Živojin Mišić postalo nacionalni partner Varkey Fondacije, nosioci priznanja Najbolji edukatori Srbije imaju tu privilegiju prolaska direktno u drugi krug Global Teacher Prize-a. Kako se postaje Najbolji edukator, i šta za nas znači kada kažemo da je neko najbolji u svom poslu, možete pogledati ovde.

Kako izbor funkcioniše?

Prema pravilima Varkey Fondacije, a kako već postoji takmičenje Najbolji edukatori Srbije u našoj zemlji, uspostaviće se komisija koja će od već nagrađenih najboljih edukatora izabrati do petoro kanidata koji će biti zvanični pobednici nacionalnog takmičenja. Nacionalni pobednici se dalje plasiraju na svetsko takmičenje Global Teacher Prize!

Nakon toga, Varkey Fondacija proglasiće 50 najboljih kandidata na svetu, a potom i najboljih 10 koji će se sigurno naći i u UAE na godišnjoj dodeli nagrada.

Verujemo da su naši Najbolji edukatori itekako zaslužili da se nađu među najboljima na svetu.

Verujemo da je Srbija mesto u kome takvih ljudi ima.

Verujemo da naši nastavnici mogu da promene svet!