Kako-do-posla_Novi-Sad1

Predavanje u Novom Sadu održano je pred 150 učenika!

Danas, 27. februara 2018. godine u svečanoj sali Elektrotehničke škole „Mihajlo Pupin“ u Novom Sadu, održano je predavanje Dragana Varagića , jednog od autora knjige  „Kako do posla u 21. veku + 444 saveta za uspešnu karijeru“ pred 150 učenika.

Knjigu „Kako do posla u 21. veku + 444 saveta za uspešnu karijeru“ napisali su Dragan Varagić i Valentin Kuleto, a ona u fokusu ima savete kako danas iskoristiti formalnu i neformalnu edukaciju kako bismo došli do željenog posla. Učenici ove škole dobili su uputstva i praktične savete kako da rade na svom stručnom usavršavanju, kao i 16 knjiga za svoju biblioteku.

Zahvaljujemo se još jednom svima koji su prisustvovali i pomogli u realizaciji ovog predavanja.

IMG_6031-1024x768

Predavanje „Kako do posla u 21. veku“ i panel diskusija održani su za nastavnike beogradskih škola

Danas, 03. oktobra u ComTrade školi na Novom Beogradu okupili su se nastavnici, direktori i pedagozi srednjih beogradskih škola, kako bi čuli predavanje Dragana Varagića na temu zapošljavanja u Srbiji.

Dragan Varagić jedan je od autora knjige  „Kako do posla u 21. veku + 444 saveta za uspešnu karijeru“ i u sklopu istoimenog projekta Udruženja putuje po Srbiji ne bi li pružio dodatna znanja i otvorio nove mogućnosti za srednjoškolce. Kako je došao na red i Beograd, ovaj put napravili smo predavanje za direktore, pedagoge i nastavnike srednjih škola.  Naš plan je da do kraja ove školske godine obiđemo i beogradske srednje škole i uputimo srednjoškolce u štivo za koje smatramo da im može biti dragoceno.

Nakon predavanja organizovana je i panel diskusija na temu „Moderno obrazovanje danas“, sa ciljem da odgovorimo na pitanja koja su dodatna rešenja za naš sistem obrazovanja, i šta treba da promenimo ne bismo li imali više spremnih srednjoškolaca za tržište rada kakvo je danas.

Nikoleta Rakočević, vlasnik Queen Victoria Education and Translations, profesor engleskog jezika i simultani prevodilac, govorila je o tome koliko je bitno razumevanje pri učenju a ne puka reprodukcija, koliko je važno podstaći mlade ljude da razmišljaju i koliko je važno nastavu organizovati na drugačiji način.

Pokrenula se tema tržišta rada i koliko ćemo poslova izgubiti u budućnosti, koliko je važna veštačka inteligencija, a Sonja Jovanović, HR kompanije Ernest&Young, je ukazala i na to koji se programi praksi sprovode u velikim kompanijama koji su prilagođeni srednjoškolcima, i koliko oni mogu da nauče iz svega toga, i dođu do posla koji žele. Srđan Radojčić, osnivač kompanije One Assessment je govorio kako se danas ljudi testiraju za savremene poslove, i da, socijalne mreže se zaista proveravaju, i nisu nebitne. Danas sve govori o nama, a ne samo formalno obrazovanje i diploma.

Kada se govorilo o različitim sistemima obrazovanja, o obrazovanju u Finskoj, Singapuru, Japanu… Srđan Ognjanović, direktor Matematičke gimnazije se osvrnuo i na to da moramo razmišljati i o tome da danas školujemo decu koja će raditi do neke 2070. godine, i da se moramo svi menjati u skladu sa vremenom. Zapravo, ključ je u nama, i to kakvo ćemo obrazovanje pružiti mlađima od sebe polazi od nastavnika.

I najmlađi, ali potpuno ravnopravan panelista Nemanja Granić, koji je danas stipendista Računarskog fakulteta, dao je svoje viđenje ovog problema, jer je do nedavno i sam bio srednjoškolac. Ono što on iz svog ugla vidi jeste da fakulteti i srednje škole daju širinu, ali da je svako sam odgovoran za svoju budućnost, i da ako mi sami nismo proaktivni, niko to neće biti umesto nas. I upravo je to ono što želimo da probudimo kod svih.

Verujemo da smo uspeli da odgovorimo na neka od pitanja šta su znanja i veštine potrebna za obavljanje posla u 21. veku. Drago nam je da su se nastavnici, direktori i pedagozi srednjih škola zainteresovali za temu za koju smatramo da je jako važna za naše obrazovanje.

Hvala svim panelistima koji su odvojili vreme kako bismo razmenili iskustva i pokušali da unapredimo naše društvo. Veliko hvala i Zoranu Stanojeviću koji nas je sproveo kroz ovu diskusiju, kao i ComTrade školi na ustupljenom prostoru za ovaj događaj.

Video sa predavanja i panel diskusije možete pogledati ovde.

Ako ste zaintersovani za to da se i u vašoj školi održi predavanje za učenike, kontaktirajte nas putem mejla info@zivojinmisic.rs. 

varagic-knjiga-kako-1068x700-750x350

Moderno obrazovanje danas

Koji su najlakši načini da dođete do posla? Koji je najbolji odabir škole ili fakulteta? Kako znati koji posao će biti odlično plaćen?

Sve ovo pitanja su koja su pokrenuta u knjizi „Kako do posla u 21. veku + 444 saveta za uspešnu karijeru“, autora Dragana Varagića i Valentina Kuleta. Ova knjiga na jedan neobičan način analizira stanje na tržištu rada u našoj zemlji i šire, daje objašnjenja i savete, predloge i uputstva kako se spremiti za posao i zapošljavanje u 21. veku. Kako smo ovo prepoznali kao korisno štivo za srednjoškolce, odlučili smo, u saradnji sa autorima, da istoimenu knjigu podelimo svim srednjim školama u Srbiji.

Pored toga, jedan od autora knjige Dragan Varagić drži niz predavanja na temu zapošljavanja širom Srbije, za učenike završnih razreda srednjih škola, a tom prilikom i škole iz tih mesta i okoline dobijaju svoje primerke knjige.

Kako je na red došao Beograd, odlučili smo da napravimo korak više! Ovom prilikom želimo da pozovemo sve nastavnike srednjih škola u Beogradu, kao i direktore i pedagoge, na predavanje Dragana Varagića u ComTrade školi (na Savskom nasipu broj 7, Beograd) u utorak, 03. oktobra sa početkom u 14h.

Nakon predavanja organizovaćemo i panel diskusiju na temu „Moderno obrazovanje danas“, a panelisti će biti:

Srđan Ognjanović, direktor Matematičke gimnazije.

Sonja Jovanović, HR kompanije Ernest&Young.

Nikoleta Rakočević, vlasnik Queen Victoria Education and Translations, profesor engleskog jezika i simultani prevodilac.

Srđan Radojčić, osnivač One Assessmenta.

Nemanja Granić, stipendista Računarskog fakulteta.

Moderator panela biće Zoran Stanojević, novinar RTS-a.

Cilj nam je da odgovorimo na pitanja šta su veštine i znanja potrebna za obavljanje posla u 21. veku, i da li naši učenici koji izlaze iz škola imaju ta znanja? Takođe, pošto je predavanje namenjeno nastavnicima, kako oni mogu da utiču na to da školuju decu spremniju za tržište rada? Kako svi mi kao sistem prevazilazimo ovaj problem.

Kako prosveta odgovara na ovaj problem, sa čime se suočavaju u velikim kompanijama kada dođu mladi ljudi, gde im ponuditi dodatna rešenja, i kako uspeti u jednoj zemlji kao što je naša.

Voleli bismo kada biste nam se pridružili na predavanju i panel diskusiji.

Nakon toga, do kraja školske godine, plan nam je da u svim školama održimo predavanje autora gde bismo mogli i da sve učenike škole upoznamo sa ovom temom.

Kako je bilo na predavanjima u drugim mestima možete pogledati na internet strani projekta.

Vidimo se!

IMG_0055

Predavanje je održano i u Bačkoj Palanci

U sredu, 12. aprila održano je predavanje na temu „Kako do posla u 21. veku + 444 saveta za uspešnu karijeru“ u Bačkoj Palanci.

Gimnazija „20. oktobar“, Srednja stručna škola „Radivoj Uvalić“ i Tehnička škola „9. maj“ iz Bačke Palanke, kao i Poljoprivredna škola iz Bača dobile su primerke knjiga za svoje biblioteke.

Još jednom hvala Gimnaziji „20. oktobar“ koja je bila domaćin ovog predavanja, i ustupila nam prostor.

IMG_0040

Novosadske škole dobile su svoje primerke knjiga!

Novi Sad je 12. aprila bio centar edukacije za učenike svog grada, ali i učenike iz Sremskih Karlovaca, Temerina, Inđije, Vrbasa, Bečeja i Titela.

Gimnazije „Svetozar Marković“, „Isidora Sekulić“, „Laza Kostić“, kao i Tehnička škola „Pavle Savić“, Ekonomska škola, Škola za dizajn „Bogdan Šuput“ dobile su 54 knjige za svoje biblioteke.

Karlovačka gimnazija i Srednja škola za turizam i ugostiteljstvo iz Sremskih Karlovaca, Srednja škola „Lukijan Mušicki“, Srednja Tehnička škola „Mileva Marić“ iz Titela, Gimnazija u Inđiji i Srednja škola „Đorđe Natošević“ dobile su 24 knjige za biblioteke.

Gimnazija „Žarko Zrenjanin“ i Srednja stručna škola 4. juli iz Vrbasa kao i Tehnička škola iz Bečeja dobile su 19 primeraka knjiga koje se nalaze u njihovoj školskoj biblioteci.

Kako je bilo na predavanju, možete pogledati ovde.

Zahvaljujemo se Gimnaziji Svetozar Marković iz Novog Sada na pomoći u organizaciji i ustupljenom prostoru za predavanje i podelu knjiga.

IMG_9513-1024x768

Knjiga je stigla i u Zaječar, Boljevac i Knjaževac

U sredu, 29. marta u Tehničkoj školi u Zaječaru održano je predavanje koautora knjige „Kako do posla u 21. veku + 444 saveta za uspešnu karijeru“, Dragana Varagića.

Podeljene su 33 knjige i to Gimnaziji, Ekonomsko – trgovinskoj školi, Medicinskoj i Tehničkoj školi u Zaječaru, kao i  srednjoj školi „Nikola Tesla“ iz Boljevca i Tehničkoj školi iz Knjaževca.

Zahvaljujemo se Tehničkoj školi na ustupljenom prostoru za predavanje i podelu knjiga.

IMG_9502

Učenici u Boru prisustvovali su predavanju i dobili primerke knjiga za svoje biblioteke

U sredu, 29. marta, u Ekonomsko – trgovinskoj školi u Boru, održano je predavanje Dragana Varagića, jednog od autora knjige „Kako do posla u 21. veku + 444 saveta za uspešnu karijeru“.

Predavanju su prisustvovali učenici škola Gimnazija „Bora Stanković“, učenici Tehničke, Ekonomsko – trgovinske i Mašinsko – elektrotehničke škole. Tom prilikom dobili su i primerke knjiga za svoje biblioteke.

Kako je bilo na predavanju, možete pogledati ovde.

IMG_9350

Predavanje na temu Kako do posla u 21. veku održano je za srednjoškolce grada Kragujevca

U petak 24. marta, u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji, održano je predavanje na temu „Kako do posla u 21. veku + 444 saveta za uspešnu karijeru“. Predavanju su prisustvovali srednjoškolci sedam kragujevačkih škola, Batočine i Lapova.

Od petka, školske biblioteke u kojima se može naći knjiga su Prva kragujevačka gimnazija, Druga kragujevačka gimnazija, Trgovinsko – ugostiteljska škola „Toza Dragović“, Politehnička, Prva i Druga Tehnička škola i Ekonomska.

Nakon predavanja jednog od autora knjige, Dragana Varagića, srednjoškolcima se obratila i Ružica Petronijević, poreklom iz Rače, koja danas ima svoj blog i uspešan je novinar. Ona je sa njima podelila svoja iskustva i nadamo se mnoge od njih i inspirisala da se upuste u preduzetništvo.

Zahvaljujemo se Prvoj kragujevačkoj gimnaziji na gostoprimstvu, ustupljenom prostoru za predavanje, kao i podelu knjiga, kao i Biljani Živković, jednoj od Najboljih edukatora  Srbije 2014. godine na pomoći pri organizaciji.

IMG_9323

Škole u Aranđelovcu dobile su svoje primerke knjiga

Ekonomsko – ugostiteljska škola „Slobodan Minić“ bila je domaćin na predavanju „Kako do posla u 21. veku + 444 saveta za uspešnu karijeru“, koje je održano sa srednjoškolce grada Aranđelovca u petak, 24. marta. Jedan od autora istoimene knjige, Dragan Varagič govorio je o problemima u zapošljavanju u 21. veku i dao je konkretne savete i predloge koji te probleme mogu da reše.

Gimnazija „Miloš Savković“, Ekonomsko – ugostiteljska škola „Slobodan Minić“, Tehnička škola „Mileta Nikolić“ kao i srednja škola „Kralj Petar Prvi“ iz Topole, dobili su primerke knjiga za svoje biblioteke.

Zahvaljujemo se Ekonomsko – ugostiteljskoj školi na ustupljenom prostoru za održavanje predavanja i podelu knjiga.

IMG_9036

Prijepoljske škole dobile su svoje primerke knjiga

Kulturni Centar Prijepolja bio je domaćin predavanja „Kako do posla u 21. veku + 444 saveta za uspešnu karijeru“ srednjoškolcima i nastavnicima 3 srednje škole iz Prijepolja, kao i predstavnicima škola u Novoj Varoši. Dragan Varagić, jedan od autora knjige održao je predavanje sa ciljem da ih podstakne na razmišljanje da u Srbiji posla ima, ali da treba imati dovoljno znanja i veština kako bi bili uspešni.

Prijepoljska gimnazija, Ekonomsko – trgovinska škola i Tehnička škola dobile su 15 knjiga za svoje biblioteke, a Gimnazija i Tehnička škola iz Nove Varoši ukupno 5 pimeraka.

Zahvaljujemo se Kulturnom Centru Prijepolje na ustupljenom prostoru i Draganu Kuveljiću, jednom od Najboljih edukatora 2014. godine na nesebičnoj pomoći u organizaciji predavanja.