MPOP0009

Održan je sedmi turnir “Nove nade šaha 2019” u Domu Vojske

Udruženje “Živojin Mišić” u saradnji sa Vojnom akademijom i Vojnom gimnazijom uspešno je realizovalo sedmi po redu turnir u šahu pod nazivom “Nove nade šaha 2019”!


7. Aprila 2019. godine, u svečanoj sali Doma Vojske, šansu da se pronađe u prva tri mesta, u 5 kategorija imalo je preko 130 šahista. Među njima ekipe predškolaca, dece do 14 godina koja su igrala ekipni turnir gradova, deca do 18 godina, Vojska Srbije, IT kompanije i šahovski amateri.


Pre svečanog otvaranja, deca koja su se takmičila u kategoriji ekipni turniri gradova imala su priliku da posete Vojnu akademiju, zajedno sa predstavnicima Udruženja „Živojin Mišić“.

Domaćin na Vojnoj akademiji bio je potpukovnik dr Davorin Mikluc, koji godinama pomaže u realizaciji turnira, a koji je sa profesorima akademije prikazao deci kako izgleda školovanje u Vojnoj akademiji, upoznao ih je sa kapacitetima, sportskim salama, mašinskim kabinetima, vojnim vozilima…

Potporučnik Filip Nikolić, svečano je otvorio turnir “Nove nade šaha”. Obratio se takmičarima, predstavnicima šahovskog saveza, velemajstorima, brojnoj publici i pozdravio glumce Vojne Akademije, Andreu Ržaničanin i Đorđa Stojkovića, koji su i ove godine podržali turnir i odigrali revijalni meč sa najmlađim učesnicima turnira. Poporučnik Nikolić izrazio je zahvalnost, u ime Udruženja “Živojin Mišić”, ekipi dece sa Kosova i Metohije koja je ove godine uspela da dođe da se takmiči na turniru.

Ove godine smo imali priliku da ugostimo, pored ekipe sa Kosova i Metohije, šahovske ekipe iz Niša, Novog Sada, Kosovske Mitrovice, Novih Banovaca, Paraćina, Kragujevca, Zemuna i Novog Beograda.


Hor predškolske ustanove “11. april” , tradicionalno je otpevao himnu o šahu koju su sami komponovali pod nazivom “Šah je prava čarolija”. Ova himna je već dugi niz godina tradicija na otvaranju turnira “Nove nade šaha”. Najmlađima se priključila publika koja je zajedno sa njima aplaudirala i pevala himnu.

U ime Vojske Srbije, koja je pored Udruženja domaćin šahovske manifestacije, potpukovnik dr Davorin Mikluc poželeo je svim takmičarima srdačnu dobrodošlicu, dobru atmosferu punu dečijeg intelekta. Još jednom se zahvalio deci koja su došla u obilazak Vojne akademije i svima koji su prisustvovali na ovako velikoj svečanosti i poželeo da tog dana pobedi dečija radost i da pobedi šah!

Na svečanom otvaranju turnira, obratio se i potpukovnik Veljko Bućković, oficir koji je uz “Nove nade šaha” od njihovih prvih dana.

Ivona Jovanović, koordinatorka Udruženja “Živojin Mišić”, obratila se publici i osvrnula se na početak rada Udruženja i 2013. godinu kada je gospodin Vladimir Prelovac, osnivač i predsednik Udruženja kao i tim zaposlenih, odlučio da deo profita tadašnje kompanije “Devana” ulaže u preduzetništvo i edukaciju preko projekata Udruženja. Odnosno da ulažu u naše mlade ljude, i šah kao jednu od najstarijih strateških igara.

Takođe je istakla da na turniru “Nove nade šaha 2019” imamo priliku da nam sude najbolje šahovske sudije naše zemlje i sveta. Poslebno se zahvalila Nebojši Baraliću koji je najzaslužniji za to što se turniri realizuju već sedam godina za redom i što iz godine u godinu izgledaju sve bolje.


Nakon velikog aplauza, predstavio nam se vokalno-instrumentalni sastav Vojne gimnazije “VOGI”, sastavljen od učenika 43. klase Vojne gimnazije, a mi smo imali prilike da slušamo Marka Živkovića i Iliju Vujkovića. Predstavili su nam pesmu Milutina Popadića pod nazivom  “Odakle smo došli”.

Prvi šahovski potez povukli su potpukovnik dr Davorin Mikluc i Ivona Jovanović, i time je svečano otvoren turnir “Nove nade šaha 2019” sedmu godinu za redom!

Ekipni turnir gradova dece do 14 godina igrao se po Bergerovom sistemu, svaka ekipa sa svakom. Pobednički pehar otputovao je za Niš. Oni su bili uspešniji od dve beogradske ekipa, Novog Beograda i Zemuna.

Turnir do 18 godina je okupio 10 takmičara koji su se nadmetali po Bergerovom sistemu u devet kola. Prvo mesto osvojio je FIDE majstor Miloš Milošević sa 8 poena. Drugoplasirani Marko Milanović je imao 6 poena, koliko je imao i trećeplasirani Miloš M. Stanković.

Posle pet godina takmičenja vojnih ekipa, poslednje dve godine se igra u pojedinčanoj konkurenciji. Za „Trofej vojvode Živojina Mišića“, proslavljenog srpskog vosjkovođe borilo se 34 takmičara. Beskompromisne borbe od prvog kola pa sve do poslednjeg jedanaestog. Trofej je potpukovniku Davorinu Miklucu koji je pobedio sa maksimalnim učinkom, 11 poena iz 11 partija. Drugo mesto osvojio je pukovnik Tomislav Radivojević sa 9 poena koliko je imao i kadet Ilija Bulatović na trećem mestu.

Šest programerskih ekipa se odazvalo da učestvuju na petom turniru IT kompanije. Dva člana u ekipi po sistemu svako sa svakim. Najbolja je bila MICROSOFT 1 (velemajstor Bojan Vučković i Andrija Jandrlić), drugoplasirana ekipa je ENDAVA u sastavu Dušan Dimitrijević i Vladan Konstantinović koja je poslednje četiri godine bila najuspešnija. Treće mesto osvojila je ekipa KVANTOKS (Aleksandar Kostić i Bojan Ivanac).

Svi učesnici turnira „Nove nade šaha 2019″ su dobili vredne poklone, a najboljima su pripale i nagrade u vidu pehara, medalja, diploma, knjiga o Živojinu Mišiću, šahovske opreme i literature…

Detaljnije rezultate takmičenja možete pogledati na sledećem linku.

Zahvaljujemo se na saradnji Domu Vojske Srbije, Vojnoj akademiji, kao i učenicima Vojne gimnazije. Takođe, zahvalnost dugujemo potporučniku Filipu Nikoliću, glumcima Vojne akademije, Andrei Ržaničanin i Đorđu Stojkoviću, predškolskoj ustanovi “11. april”, potpukovniku Veljku Bućkoviću, vokalno-instrumentalnom sastavu Vojne gimnazije “VOGI”, šahovskim sudijama na čelu sa Nebojšom Baralićem i svim saradnicima i prijateljima koji ovaj turnir čine posebnim.

Fotografije sa turnira možete pogledati na sledećem linku.

IMG_7921

Uspešno realizovane šeste „Nove nade šaha“!

12. maja 2018. godine uspešno je održan, već šestu godinu za redom, turnir „Nove nade šaha”. Ove godine odigrano je 5 različitih turnira u Centralnom Domu Vojske Srbije u Beogradu, gde je šahovsku snagu odmerilo preko 130 takmičara. U bivšoj Jugoslaviji i Srbiji su na ovom mestu organizovani najvažniji šahovski događaji, zato nam je posebna čast što smo imali prilike da šesti turnir, treću godinu za redom, održimo baš na ovom mestu .

Udruženje za podsticanje preduzetništva „Živojin Mišić“ u saradnji sa Vojnom akademijom i Vojnom gimnazijom, okupilo je decu iz više gradova Srbije, i to je ono po čemu se ovaj turnir razlikovao od ostalih. Po prvi put se igrao Ekipni turnir gradova, dece do 14 godina, na kome su učestvovale ekipe iz Novog Sada, Pančeva, Požarevca, Niša, Kragujevca, Gornjeg Milanovca, i dve ekipe iz Beograda – Zemun i Novi Beograd. Pored ovog turnira takmičili su se i predškolci, deca do 18 godina, Vojska Srbije tradicionalno se borila za trofej vojvode Živojina Mišića, a turnire su odigrali i predstavnici IT kompanija kao i amateri koji su zaljubljenici u šah.

Šah je i ovoga puta okupio decu, roditelje, kadete Vojne akademije, učenike Vojne gimnazije, vojnike, oficire, penzionisane starešine Vojske Srbije. Među gostima su se našli nosioci međunarodnih šahovskih titula, velemajstori, internacionalni majstori, predstavnici šahovskih saveza, predstavnici medija… Dušan Cogoljević, predsednih Šahovskog saveza Srbije, velemajstor Džordž Mor, izvršni direktor Evropske šahovske unije, Mirjana Sekulić, direktorka predškolske ustanove „11. April“ sa Novog Beograda…

Đorđe Stojković, glumac serije Vojna akademija bio je specijalan gost na ovogodišnjem turniru, koji je u ime cele glumačke ekipe došao da ohrabri najmlađe učesnike i time još jednom ukaže na snagu ove drevne igre. Dogovreno je da sledeće godine napravimo i mečeve sa decom i glumcima!

Svečano otvaranje obeležio je i ove godine dečji hor Predškolske ustanove „11. april“ sa Novog Beograda, himnom svojih šahovskih takmičenja „Šah je prava čarolija“. PU „11. April“ već 12 godina za redom organizuje šahovska takmičenja za svoju decu pod nazivom „Olimpijada šahovskih predškolaca“. Njihove četiri najuspešnije ekipe našle su svoje mesto na turniru predškolaca u Domu Vojske.

Nakon sjajnog nastupa hora, takmičari i publika pozdravljeni su govorom potpukovnika dr Davorina Mikluca koji se obratio u ime Vojske Srbije. Besedu o vojvodi Živojinu Mišiću uspešno je predstavio kadet druge godine Vojne akademije Mladen Šebek, a u ime Udruženja „Živojin Mišić“ obratio se Ivan Bjelajac koji je podsetio na to zašto je šah važan i zašto Udruženje podržava ovu igru.

Kulturno – umetnički program upotpunila je vokalno – instrumentalna grupa Vojne gimnazije „Vogi“, sastavljena od učenika 43. klase Vojne gimnazije, koji su izveli svoje autorsko delo „Zemlja iz daleka“.

Prvi šahovski potez povukli su potpukovnik Davorin Mikluc i Ivan Bjelajac i time je svečano otvoren šesti po redu turnir Nove nade šaha.

Na sledećem linku možete pogledati rezultate takmičenja.

Zahvaljujemo se na saradnji Domu Vojske Srbije, Vojnoj akademiji, kao i učenicima Vojne gimnazije. Takođe, veliku zahvalnost dugujemo glavnom šahovskom sudiji i organizatoru gospodinu Nebojši Baraliću na uloženom trudu i ljubavi prema šahu i ovom turniru koji zajedno organizujemo godinama za redom.

Do „Novih nada šaha 2019“,

Udruženje „Živojin Mišić“

MG_2298

Uspešno realizovane pete „Nove nade šaha“!

U subotu 20. maja 2017. godine uspešno je realizovan, petu godinu za redom, projekat „Nove nade šaha“. I ove godine se održalo 7 različitih turnira u Centralnom domu Vojske Srbije u Beogradu, gde je šahovsku snagu odmerilo 108 takmičara. Kada su prošle godine povučeni prvi potezi u ovoj velelepnoj građevini, to je označilo prekid pauze koja je trajala 20-ak godina od poslednjeg održanog turnira. Nekada su na ovom mestu organizovani najjači šahovski događaji u Jugoslavi i Srbiji. Ove godine Udruženje za podsticanje preduzetništva „Živojin Mišić“ u saradnji sa Vojsnom Gimnazijom i Vojnom Akademijom okupilo je decu, roditelje, učenike Vojne gimnazije i kadete Vojne akademije, vojnike, oficire, penzionisane starešine Vojske Srbije, šahovske amatere i predstavnike IT kompanija koji su zaljubljenici u šah.

Svečano otvaranje manifestacije obeležio je dečji hor Predškolske ustanove „11. april“ sa Novog Beograda himnom svojih šahovskih takmičenja „Šah je prava čarolija“. Mališani su ponovo u svoju pesmu i nastup uključili i čitavu publiku, pa je atmosfera bila na vrhuncu od samog početka.

Nakon sjajnog nastupa hora, takmičari i publika pozdravljeni su govorima potpukovnika Davorina Mikluca, u ime domaćina i Vojne akademije, zatim potpukovnika Veljka Bućkovića koji svojom besedom o Aleksandru Mišiću, sinu proslavljenog srpskog vojvode Živojina Mišića, ni ove godine nije ostavio nikoga ravnodušnim.  Nakon toga obratila se i Ivona Jovanović ispred Udruženja „Živojin Mišić“.

Povlačenjem prvog poteza, koji su izveli potpukovnik Davorin Mikluc i predstavnica Udruženja, Ivona Jovanović, otpočeli su peti šahovski turniri „Nove nade šaha 2017“.

Kategorija:Broj učesnika:
Turnir predškolaca9
Turnir dece do 10 godina8
Turnir dece od 14 godina26
Turnir dece do 18 godina8
Turnir šahovskih amatera8
Ekipni turnir IT kompanija16 (8 ekipa)
Ekipni turnir pripadnika Vojske Srbije35 (8 ekipa)

Fotografije sa događaja možete pogledati na FB stranici Udruženja.

Zahvaljujemo se na neumornoj energiji i pomoći Vojne gimnazije i Vojne akademije u organizaciji događaja, kao i Domu Vojske Srbije, sudijama, prijateljima i saradnicima. Velika zahvalnost glavnom šahovskom sudiji i već tradicionalno šahovskom organizatoru Nebojši Baraliću na nesvakidašnjoj energiji, posvećenosti i ljubavi prema šahovskoj borbi.

Do „Novih nada šaha 2018“,

Vaše Udruženje „Živojin Mišić“

STE_9653

Prenos šahovskog turnira 2017

Sutra, 20. maja u Domu Vojske Srbije, u ulici Francuska broj 2, sa početkom u 11h, održava se peti po redu turnir „Nove nade šaha“.

Pored turnira predškolaca, amatera, turnira dece do 10, 14, 18 godina, turnira Vojske Srbije održava se i turnir IT kompanija.

Za one koji ne mogu da nam se pridruže, omogućili smo i prenos, a možete ga pratiti na sajtu Šahovskog saveza Srbije.

Turnir dece do 14 godina možete pratiti preko sledećeg linka, a turnir dece do 18 godina preko sledeće adrese.

Uživajte sutra sa nama u šahu!

STE_9272

Uspešno realizovane četvrte „Nove nade šaha“!

U subotu 11. juna 2016. godine uspešno je realizovan, četvrtu godinu za redom, projekat „Nove nade šaha“, a ovoga puta se 7 različitih turnira održalo u Centralnom domu Vojske Srbije u Beogradu, gde je šahovsku snagu odmerilo 126 takmičara.

Svečano otvaranje manifestacije obeležio je dečji hor Predškolske ustanove „11. april“ sa Novog Beograda himnom svojih šahovskih takmičenja „Šah je prava čarolija“. Mališani su ubrzo uključili u svoju pesmu i nastup i čitavu publiku, pa je atmosfera na samom početku takmičenja bila razdragana i nezaboravna.

Nakon ovog ljupkog nastupa, takmičari i publika pozdravljeni su govorima potpukovnika Davorina Mikluca, u ime domaćina i Vojne akademije, zatim Vladimira Prelovca, predsednika Udruženja „Živojin Mišić“, a potpukovnik Veljko Bućković svojom besedom o Prvom svetskom ratu ni ove godine nije ostavio nikoga ravnodušnim. Kulturno-umetnički program svečanog otvaranja upotpunili su učenici Vojne gimnazije koji su izveli „Marš na Drinu“.

Povlačenjem prvog poteza, koji su izveli potpukovnik Davorin Mikluc i predsednik Udruženja, Vladimir Prelovac, otpočeli su četvrti šahovski turniri „Nove nade šaha 2016“.

Kategorija:Broj učesnika:
Turnir predškolaca12
Turnir dece do 10 godina8
Turnir dece od 14 godina24
Turnir dece do 18 godina10
Turnir šahovskih amatera22
Ekipni turnir IT kompanija18 (9 ekipa)
Ekipni turnir pripadnika Vojske Srbije32 (8 ekipa)

Fotografije sa događaja možete pogledati na FB stranici Udruženja, a detaljni rezultati projekta biće objavljeni na stranici projekta, 14. juna 2016.

Zahvaljujemo se na neumornoj energiji i pomoći Vojne gimnazije i Vojne akademije u organizaciji događaja, kao i Domu Vojske Srbije, sudijama, prijateljima i saradnicima. Velika zahvalnost glavnom šahovskom sudiji i već tradicionalno šahovskom organizatoru Nebojši Baraliću na nesvakidašnjoj energiji, posvećenosti i ljubavi prema šahovskoj borbi.

Do „Novih nada šaha 2017“,

Vaše Udruženje „Živojin Mišić“.

DSC_0799

Šahovski turniri „Nove nade šaha 2016“

Udruženje „Živojin Mišić“, u saradnji sa Vojnom gimnazijom i Vojnom akademijom, već četvrtu godinu za redom, organizuje šahovske turnire „Nove nade šaha 2016“, koji će se održati u subotu, 11. juna 2016. u Domu Vojske Srbije u Beogradu.

Svečano otvaranje projekta „Nove nade šaha 2016“ održaće se u 11h, dok se početak turnira planira već u 11:30h. Svečano proglašenje pobednika i uručenje brojnih nagrada očekuje se od 16h. Na svečanom otvaranju očekujemo brojne zvanice iz redova uspešnih šahista, predstavnike Vojske Srbije, poslovnog sveta, sporta i ostale saradnike i prijatelje.

Za sve dodatne informacije o održavanju svečanosti i turnira, kao i prijavu za učešće možete se obratiti na e-mail info@zivojinmisic.rs

Ove godine, program je proširen za još jedan turnir – turnir dece do 18 godina, pa će se sledećeg vikenda održati:

  • Turnir predškolaca
  • Turnir dece do 10 godina
  • Turnir dece do 14 godina
  • Turnir dece do 18 godina
  • Turnir šahovskih amatera
  • Ekipni turnir IT kompanija koje posluju u Srbiji
  • Ekipni turnir pripadnika Vojske Srbije

Rezultate turnira, spisak takmičara i pravila igre možete pogledati u tabeli ispod prema vrsti turnira:

Vrsta turniraOnline praćenje rezultataPrenos partija uživo
Turnir predškolacaLink
Turnir dece do 10 godinaLinkLink
Turnir dece do 14 godinaLinkLink
Turnir dece do 18 godinaLinkLink
Turnir šahovskih amateraLink
Ekipni turnir IT kompanijaLink
Ekipni turnir pripadnika Vojske SrbijeLink

Spisak turnira i pravo učešća možete videti na sledećem plakatu:

Agendu projekta „Nove nade šaha 2016“ možete pogledati na sledećem plakatu (molimo učesnike da se pojave u vremenu zakazanom za registraciju takmičara):

DSC_0743

Još jedne „Nove nade šaha“ uspešno realizovane!

Dobro takmičarsko raspoloženje i dečiji osjmesi su u subotu tokom čitavog dana ispunjavali svečanu salu Vojne gimnazije u Beogradu. Po treći put su se održali  šahovski turniri „Nove nade šaha“ 25. aprila, a ove godine na turnirima je učestvovao najveći broj šahista. Pored već tradicionalnih turnira dece do 10 i do 14 godina, turnira šahovskih amatera i ekipnog turnira Vojske Srbije, ove godine održani su i turnir predškolaca i ekipni turnir IT kompanija.

Sa zadovoljstvom moramo istći da su prva tri mesta na turniru dece do 10 godina zauzeli Stefan Tadić, Bogdan Vuković i Aleksa Petrović, a na turniru dece do 14 godina Velimir Ivić, Mihajlo Radovanović i Vukašin Grčić. Na turniru šahovskih amatera najbolji su bili Bojan Milanović, Rade Goljović i Aleksandar Radojičić, dok je na najbrojnijem ekipnom turniru Vojske Srbije ove godine učestovalo 10 ekipa. Prošlogodišnje prvo mesto odbranila je ekipa Vojnih penzionera, dok su drugo i treće mesto zauzele ekipe Garnizona Novi Sad i Vojne gimnazije.

Na turniru IT kompanija, koji je ove godine organizovan prvi put, učestvovalo je 7 ekipa iz firmi PSTech, youngculture, Microsoft Development Center Serbia i Devana Technologies. Najbolja je bila jedna od ekipa PSTecha, dok su drugo i treće mesto zauzele ekipe kompanije Microsoft. Turnir predškolaca, koji je ove godine takođe organizovan prvi put je bio revijalnog karaktera.

Želimo da se zahvalimo svim učesnicima i još jednom čestitamo pobednicima. Izuzetno smo srećni što projekat raste i što su turniri „Nove nade šaha“ prepoznati kao jedni od najlepših. Vidimo se i sledeće godine!

Logo_nove-nade-saha-jpeg

Treće po redu „Nove nade šaha“!

Udruženje „Živojin Mišić“ po treći put organizuje šahovski turnir „Nove nade šaha“ u subotu, 25. aprila 2015. godine, u Vojnoj gimnaziji na Topčideru. Ove godine biće održan turnir dece do 10 i dece do 14 godina, kao i šahovski turnir amatera i ekipni turnir Vojske Srbije. Početak turnira se očekuje oko 10:30h, dok se na svečanom otvaranju u 10 časova očekuju brojne zvanice iz redova uspešnih šahista, predstavnika Vojske Srbije i saradnika.

Čast nam je da najavimo i da će, pored ovih, sad već tradicionalnih šahovskih turnira, biti održan turnir predškolaca i turnir ekipa koje su delegirale IT kompanije koje posluju u Srbiji, pa stoga očekujemo i brojne zvanice iz poslovnog, IT sveta!

Turniri u Vojnoj gimnaziji će biti samo prvi deo ovogodišnjeg projekta „Nove nade šaha“. Planira se i organizacija internet meča mladih reprezentacija Srbije i Slovenije u junu, koji je prošle godine organizovan prvi put.