Text placeholder-9

Danijela Rakić i Goran Jovišić kandidati za Yidan Prize

Najbolji edukatori Srbije se bore za prestižnu svetsku nagradu Yidan u iznosu od 3.9 miliona dolara

Dr. Charles Chen Yidan, jedan od najpoznatijih kineskih internet preduzetnika i filantropa, 2016. godine uspostavio je nagradu Yidan, koja iznosi 3.9 miliona dolara. Nagrada se dodeljuje pojedincima za izuzetna dostignuća u istraživanju i razvoju u oblasti obrazovanja. Nagrada prepoznaje i podržava nastavnike širom sveta čije inovacije imaju održiv uticaj na obrazovni sistem današnjice i budućnosti.

Udruženje “Živojin Mišić” je od prošle godine partner Yidan Fondacije, što znači da je projekat Udruženja “Najbolji edukatori Srbije” postao prekvalifikacija za nagradu “Yidan”, a ovogodišnji kanidati za tu nagradu su Danijela Rakić i Goran Jovišić!

Danijela i Goran, koji su proglašeni i za Najbolje edukatore Srbije, prvi su srpski nastavnici – kandidati za ovu prestižnu nagradu za istraživanja o razvoju u oblasti obrazovanja.

Po čemu su posebni Danijela Rakić i Goran Jovišić?

Danijela Rakić

Danijela Rakić je nastavnica harmonike i kamerne muzike u muzičkoj školi “Kosta Manojlović” u Zemunu.

Jedna je od Najboljih edukatora Srbije koja je ovo priznanje dobila 2017. godine.

Sa preko dve decenije nastavničkog staža, kako tvrde njene kolege, ona je i dalje primer edukatora koji odiše entuzijazmom i motivacijom u svakodnevnom radu sa đacima. Nastavnica Danijela je sa svojim učenicima do sada osvojila preko 280 nagrada u 30 zemalja sveta! Kolege kažu da je veliki broj priznanja posledica iskrenog, svakodnevnog zalaganja, ali i istraživanja i praćenja muzike u svetu, kroz rad u međunarodnim žirijima, angažovanost na seminarima, takmičenjima i kongresima. Nastojanje da u svojoj struci poveže Srbiju sa svetom (koje se ogleda kroz prestižne svetske nagrade), ono je što nastavnicu Danijelu izdvaja od drugih.

Kao nastavnik kamernog predmeta i harmonike, Danijela uspeva da uključi roditelje kroz koncerte, ali i ostale planove i razgovore, a sa ciljem da roditelji kontinuirano prate razvoj svoje dece.

Danijela je pedagoški savetnik i nastavnik mentor, drži ogledne časove za nastavnike početnike. Za nju govore da uvek ukazuje na primenu različitih metoda nastave i načine na koje se može probuditi motivacija učenika. Već 10 godina je predsednik beogradske sekcije harmonikaša i rukovodilac regionalnih sekcija harmonike, član svetske konfederacije akordeonista (u Velikoj Britaniji), član svetske konfederacije akordeonista (u Francuskoj), član Udruženja “Muzičko sazvežđe”, kao i član stručnog odbora “Olimpic Games” (u Sloveniji). Član je još nekoliko stručnih društava koji rade na teritoriji Srbije ali i u regionu.

Samo neka od njenih postignuća su: nagrada Zajednice muzičke škole Beograd (2015), plaketa UMPS Vivače Lazarevac (2015), priznanje MA, Istočno Sarajevo (2010-2015), godišnja nagrada MŠ “K. Manojlović” (2005-2009, 2015), nagrada BGIKU, Rusija…

Njen moto je “Samo pravilnim pristupom može se razviti ljubav i zainteresovanost prema muzici”.

Za nagradu Yidan prijavila se sa temom “Sistemi životnog učenja”, a njeno istraživanje se bavi sistemima životnog učenja, pismenosti za sve, nastavnicima i veštinama za rad i život u savremenom dobu.

Goran Jovišić

Goran Jovišić je nastavnik računarstva i informatike u Karlovačkoj gimnaziji, u Sremskim Karlovcima.

Jedan je od Najboljih edukatora Srbije koji je ovo priznanje dobio 2015. godine.

Jedan je od osnivača i predsednik Udruženja profesora informatike Srbije. Kolege za njega kažu da ga odlikuju nesebičan i predan rad, da je odličan organizator i pokretač inovativnih i kreativnih ideja, upotrebe novih tehnologija i softvera u nastavi.

Njegovi učenici učestvuju na različitim takmičenjima i projektima i osvajaju prva mesta. Neki od njih su “Zagrizi budućnost”, takmičenje iz oblasti grafičkog dizajna, međunarodna matematička konferencija “Karlovački uzori”, projekat obuke znanja i veština neophodnih u savremenom preduzetništvu i mnogi drugi.

Učesnik je i pokretač raznih aktivnosti u školi: predavanja o digitalnom nasilju “Uloga škole u prevenciji i zaustavljanju digitalnog nasilja”, “Maj mesec matematike”, “Dan broja PI u Karlovačkoj gimnaziji”, “Primena softvera u inkluzivnoj nastavi”, republičkog takmičenja “Sajt za bezbedan internet”… Organizator je međunarodne nedelje programiranja “Code Week” u svojoj školi.

Primenom inovativnih metoda u nastavi omogućava učenicima da samostalno rade, da rešavaju probleme na sebi svojstven način, svojim tempom i da na taj način uče. Primenjuje korelaciju različitih predmeta, pa su tako učenici u okviru informatike i nemačkog jezika digitalizovali knjige na nemačkom jeziku, koje su kasnije prevodili i izradili rečnik IT pojmova.

Autor je i saradnik u mnogobrojnim istraživanjima i radovima, učesnik velikog broja seminara, domaćih i međunarodnih konferencija. Član je nekoliko domaćih i stranih strukovnih organizacija: “CSTA – Computer science teacher association” (Njujork, SAD), “Internet Society IOC” (Ženeva, Švajcarska), “ACM – Association for Computer Machinery for K-12 computer science education” (Njujork, SAD), “European Mathematical Society” (Helsinki, Finska).

Za nagradu Yidan prijavio se sa temom “Primena slobodnog softvera u obrazovnim ustanovama u Srbiji’’, a njegovo istraživanje se između ostalog bavi nastavnicima, obrazovanjem za održivi razvoj i ICT-jem u obrazovanju.

Rezultati Yidan Prize takmičenja biće poznati u septembru ove godine, a do tada navijamo za kandidate koji predstavljaju Srbiju na ovom svetskom takmičenju, Danijelu Rakić i Gorana Jovišića!

Ko su prošlogodišnji pobednici, i više o samom takmičenju, možete pogledati ovde.

Screen Shot 2019-03-28 at 5.04.51 PM

Delegacija Srbije na Global Education & Skills Forumu u Dubaiju

Udruženje “Živojin Mišić” je zvanični nacionalni partner “Varkey” Fondacije u Srbiji i ponosni potpisnik ovog Ugovora. I ove godine, Udruženje je imalo svog predstavnika u Top 50 najboljih nastavnika sveta, a to je Katarina Veljković, izuzetna nastavnica informatike iz Kragujevca sa merljivim rezultatima i istraživanjima na nivou Srbije i sveta!

Global Education & Skills forum održan je sedmu godinu za redom od 22. do 25. marta, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Ovogodišnji pobednik i dobitnik nagrade je Peter Tabichi iz Kenije! Na forumu na kome se bira pobednik takmičenja “Global Teacher Prize”, i Srbija je bila zemlja koja je učestvovala sa svojom delegacijom.

Ko čini zvaničan tim srpske delegacije?

Naš tim činili su Katarina Veljković, nastavnica informatike, jedna od 50 najboljih nastavnica sveta, Tatjana Marković Topalović, nastavnica fizike iz Šapca, Dragan Kuveljić, učitelj iz Prijepolja i Ivona Jovanović, koordinator Udruženja “Živojin Mišić” kao predstavnik nacionalnog partnera “Varkey” Fondacije. 

Misija Foruma

Lideri iz sveta privatnog, javnog i društvenog sektora su se sedmu godinu za redom okupili kako bi zajedno radili na temama koje su u fokusu obrazovanja, a jedna od njih je promena stava prema obrazovnim tehnologijama. Srđan Verbić, jedan od članova Atlantis Grupe – grupe najboljih bivših ministara sveta, koji je počasni učesnik ovog foruma godinama objasnio je šta je bio ovogodišnji fokus. To je da se učenje koje će rešiti sve probleme više ne gleda kao centalna stvar, već je glavno to da nastavnicima pomoć u radu sa decom budu veštačka inteligencija i obrazovne tehnologije. 

Forum je mesto gde se daje na značaju nastavniku, gde se njihova profesija uvažava kao jedna od najbitnijih na svetu i gde su mogućnosti za umrežavanje sa kolegama širom sveta svima na dohvat ruke. 

Zašto je ovaj Forum poseban za Srbiju i za Udruženje “Živojin Mišić”?

Značajna činjenica jeste da je Srbija učvrstila položaj nacionalnog partnera, Udruženja “Živojin Mišić”. Vikas Pota, predsednik “Varkey” Fondacije pružio je punu podršku delegaciji Srbije, i pohvalio sve napore koje Udruženje postiže u svojoj zemlji.

Pohvale za izbor ovogodišnjih kandidata, nacionalnih predstavnika su bile još jedan veliki plus, posebno za Katarinu Veljkovć, jednu od 50 najboljih na svetu!

Razgovori sa Rebeccom Warbrick, (marketing direktorkom “Global Teacher Prize”-a) i nacionalnim partnerima ostalih zemalja u svetu išli su u strateškom smeru poboljšanja obrazovanja u svakoj državi ponaosob. Poseban akcenat bio je na delovanju nevladinih organizacijа koje bi trebalo da rade na podsticanju obrazovanja i davanju značaja profesiji nastavnika i nastavniku kao takvom.

Kako izgleda Global Education & Skills Forum?

Forum je okupio 297 govornika, (vrhunskih stručnjaka u oblasti obrazovanja i povezanih polja), 40 ministara obrazovanja, 7 nekadašnjih ministara obrazovanja, preko 2200 delegata iz 114 zemalja i preko 200 predstavnika medija.

Organizatori Foruma i ove godine su napravili iskorak, time što su dali desetogodišnjem Braydonu Bentu, TV voditelju, da povede prvu panel diskusiju o značaju obrazovanja. Braydon je naglasio da svi nastavnici ovog sveta treba da se potrude više, zbog dece kao što je on, čime se pokazalo da je empatija imperativ savremenog obrazovanja.


Predsednik Varkey Fondacije, gospodin Vikas Pota, pozdravio je sve nastavnike, učesnike, nacionalne partnere širom sveta i učesnike konferencije, pohvalivši njihov rad, stremljenja i ciljeve koje su sebi postavili.

Katarina Veljković je imala priliku da prisustvuje radionicama VTA (Varkey Teacher Ambasadors) koje su imale za cilj umrežavanje, povezivanje i predstavljanje projekata širom sveta. Naša predstavnica je govorila o projektima koje sprovodi sa učenicima, kako u lokalnoj sredini, tako i u svetu, i za koje je višestruko nagrađivana od strane brojnih svetskih organizacija. Sa druge strane, kolege Tatjana i Dragan su imali mogućnost da slušaju skoro sve sesije koje su ih interesovale, da debatuju i procenjuju, a sa ciljem daljeg stručnog usavršavanja i deljenja novih informacija u svojoj zemlji.

Naredna dva dana Foruma koji je održan u Atlantis hotelu, tročlana srpska delegacija prisustvovala je brojnim radionicama na kojima su govorili najistaknutiji ljudi u svojim oblastima, najboljih 10 nastavnika sveta držali su “Masterclasses”, (ugledne časove koje drže  svojom učenicima). 

Svečana dodela nagrada i gala veče održani su četvrtog dana Foruma gde je nagradu Global Teacher Prize Award dobio predstavnik Kenije – Peter Tabichi. Nagradu mu je uručio Hugh Jackman, velika holivudska zvezda. Peter Tabichi je nastavnik hemije koji predaje u meštovitoj srednjoj školi, u polusušnom delu Rift doline, i uprkos siromaštvu uspeva da sa učenicima osvaja prva mesta na takmičenjima u zemlji, i da svoje učenike šalje na ona na svetskom nivou! Sa njima pravi aparate koji omogućavaju slepim i gluvim osobama da mere objekte, motiviše učenike za upis na fakultet, pomaže im da se izbore sa problemima na ulici i budu najbolja verzija sebe. Pored toga, Peter 80% svojih prihoda ulaže u školu i za pomoć siromašnima. 

Benefiti Foruma za naše nastavnike i za  Udruženje “Živojin Mišić”

Cilj odlaska naše delegacije na ovaj svetski značajan događaj bio je umrežavanje sa najboljim nastavnicima sveta, razmena informacija, tolerancija, interkulturalnost, podrška, učenje novih nastavnih metoda, pristupa, kolaboracija na svetskom nivou kao i istraživanje mogućnosti za promene u obrazovanju našе zemljе. 

“Prezadovoljna sam svojim učešćem jer sam upoznala mnogo divnih nastavnika sa kojima ću nadam se i sarađivati. Ono što je najvažnije i što dobijamo kao nastavnici jeste deljenje znanja i saznanja koje do sada nismo imali, i ono što nas čini važnim jeste to da smo mi nastavnici koji spremaju učenike za 21. vek, i da kao pojedinci možemo da učinimo mnogo”, objasnila je Katarina Veljković.

Tatjana Marković Topalović,  misli da je benefit za Srbiju pre svega to što učestvuje na ovom Forumu, za njih kao nastavnike veliki broj međunarodnih kontakata, i da je naša zemlja bez obrzira na veličinu  i broj stanovnika, veoma primećena. Dragan Kuveljić je dodao da ga je ta razmena učinila bogatijim i ponosnim s obzirom na posao kojim se bavi i da je jedna od poruka sa Foruma da se svet može promeniti ako nam bude obrazovanje bolje, odnosno ako se bude radilo na nastavnicima.

Ono što je važno za nas kao Udruženje je svakako učvršćivanje položaja nacionalnog partnerstva, mogućnost da naredne nacionalne izbore sprovedemo još uspešnije, kao i  kontakti koje smo ostvarili sa uticajnim ljudima iz sveta obrazovanja, privrede i javnog sektora, a koji nam mogu biti podrška za dalje projekte. 

Zahvalnost 

Veliku zahvalnost dugujemo i sponzorima koji su pomogli odlazak srpske delegacije na Global Education & Skills Forum, a to su: GU grada Šapca, OŠ “M. Stiković” iz Prijepolja, izdavačka kuća “Kreativni Centar”, izdavačka kuća “Eduka”, izdavačka kuća “Logos”, izdavačka kuća “Klett”, kompanija “Refleks” iz Šapca kao i studio “Maruška”. 

IMG_2647

Najbolji edukatori Srbije donirali su knjige Osnovnoj školi “Miloš Gajić” u Donjoj Trešnjici

U petak, 25.03.2019.godine, mala seoska škola “Miloš Gajić” koja broji 11 učenika od 1. do 4. razreda, dobila je prvu školsku biblioteku!

Odakle ideja?

2016. godine, na trećoj dodeli nagrada Najboljim edukatorima Srbije, među 16 izuzetnih nagrađenih nastavnika našla se i Branislava Živanović, koja već dugi niz godina uspešno radi kao nastavnica defektologije u OŠ “Dušan Dulagić” u Beogradu.

Ova fenomenalna nastavnica još tada je na sastanku Najbojih edukatora Srbije predložila da jedna od zajedničkih akcija edukatora bude upravo to da se doniraju knjige deci koja nisu u mogućnosti da kupe iste, ili da ih nabave.


Udruženje je sa zadovoljstvom podržalo ovu akciju, jer je to jedan od načina da podstaknemo mlade da uče, da se razvijaju i da svet sagledaju iz više uglova.

Tokom prošlog leta, edukatori nagrađeni u prethodnim generacijama slali su knjige Udruženju, koje smo prošlog petka i poklonili onima kojima su bile namenjene. Poklonjeno je oko 200 knjiga na najrazličitije teme.

Zašto Donja Trešnjica?

Zašto je Branislava Živanović predložila baš Donju Trešnjicu? Kako kaže, kuriozitet ovog mesta je da je odatle poteklo 5 profesora Univerziteta, i da ju je uvek fasciniralo kako iz malih mesta izlaze tako veliki ljudi.


Nadamo se da ćemo podstaći i decu koja su u petak oplemenila svoju školu ovom bibliotekom, da uče i napreduju. Jer kao što kaže Lao Ce, “Učenje je kao veslanje uzvodno, čim se prestane, odmah se kreće nazad.” A čitanje jeste obrazovanje i učenje.

Zato su se pored dece, biblioteci obradovale i njihove porodice, koje će sada moći da čitaju mnogo više nego ranije.

Još jednom se zahvaljujemo Branislavi Živanović na sjajnoj inicijativi, kao i svim edukatorima koji su donirali knjige za decu iz Donje Trešnjice.

yidan-logo

Udruženje Živojin Mišić postalo je nacionalni partner Yidan prize-a!

Najbolji edukatori Srbije imaju priliku da se bore za još jednu prestižnu nagradu u svetu

Neki kažu da je obrazovanje proces dobijanja informacija o okolnom svetu, i verovatno su u pravu. Ali zaboravljaju činjenicu da se informacije ne mogu pretvoriti u znanje bez obrazovanja. Kada govorimo o znanju, ne radi se samo o lekcijama iz udžbenika. Radi se o lekcijama života. To nas je inspirisalo da tragamo za novim projektima koji će srpsko obrazovanje dovesti na svetski nivo.

Ko je Dr. Charles Chen Yidan?

Dr. Charles Chen Yidan je jedan od najpoznatijih kineskih internet preduzetnika i filantropa 2016. godine uspostavio je nagradu Yidan sa misijom da svet učini boljim mestom, preko obrazovanja, jer veruje da je obrazovanje jedino koje može napraviti razliku u životu jednog pojedinca.

Veza Udruženja Živojin Mišić i nagrade Yidan

Oni koji prate naš rad, znaju da se trudimo da nastavnicima u našoj zemlji omogućimo što više prilika da svoj rad pokažu u svetu i da razmene dobre nastavne prakse sa najboljima, kako bi i naša deca imala bolje uslove za školovanje, ali i za život.

Zato smo stupili u kontakt sa fondacijom koja organizuje Yidan Prize. Nakon što smo ustanovili da imamo iste ciljeve kao dve nevladine organizacije, a to je da podstaknemo obrazovanje i damo na značaju najboljim nastavnicima koji obrazuju našu decu, sklopili smo ugovor sa fondacijom Yidan.

Time je Udruženje Živojin Mišić postalo organizacija koja ima pravo da nominuje najbolje nastavnike naše zemlje za takmičenje Yidan prize, preko projekta “Najbolji edukatori Srbije”. Danas, “Najbolji edukatori Srbije” su projekat koji je predkvalifikacija i za Yidan Prize i za Global Teacher Prize, dve velike svetske nagrade!

Ko ima pravo učešća?

Pravo učešća na konkursu za „Yidan Prize” imaju svi učitelji, nastavnici i profesori osnovnih i srednjih škola koji su dobitnici nagrade „Najbolji edukatori Srbije”, koji aktivno rade u nastavi.

Najbolji edukatori Srbije mogu da se prijave na ovo prestižno takmičenje preko aplikacione forme koju dobijaju od Udruženja Živojin Mišić. Udruženje će u skladu sa kriterijumima “Yidan Prize”-a, do pet najboljih aplikacionih formulara prevesti i prijaviti kanidate za takmičenje “Yidan Prize”.

Kako kandidati na ovo takmičenje ne mogu da se prijave samostalno, već samo preko Udruženja, koje je sada i nacionalni partner “Yidan Prize”-a, smatramo ovo velikim benefitom za naše nastavnike, Najbolje edukatore Srbije.  

Šta je nagrada?

Yidan nagrada dodeljuje se pojedincima sa izuzetnim dostignućima u istraživanju i razvoju u oblasti obrazovanja.

Yidan nagrada prepoznaje i podržava pojedince širom sveta čije inovacije imaju održiv uticaj na obrazovni sistem današnjice i budućnosti.

Nagrada se dodeljuje jednom godišnje i ima za cilj da osnaži kreatore promena u obrazovanju, da izgradi globalnu zajednicu obrazovnih vođa i da stvori dugotrajne, pozitivne uticaje na čovečanstvo u celini.

Svaki dobitnik nagrade Yidan (bilo pojedinac ili tim do tri člana) će dobiti sertifikat, zlatnu medalju i HK $ 30 miliona (oko US $ 3.9 miliona) nagrade – polovina je gotovinska nagrada a preostala polovina može se iskoristiti kao projektni fond, u vremenskom periodu od tri godine.

Više o prošlogodišnjim pobednicima ovog prestižnog takmičenja, najboljim nastavnicima u oblasti istraživanja i razvoja obrazovanja, možete pročitati ovde, a mi se nadamo da ćemo uskoro na njihovom mestu videti i nekoga od Najboljih edukatora Srbije!

Ovim putem želimo da podstaknemo sadašnje ali i buduće generacije Najboljih edukatora Srbije da se prijave, i pokažu svetu da je srpsko obrazovanje na svetskom nivou! Prijave su u toku!

Više o ovoj prestižnoj nagradi možete pročitati ovde!

IMG_9177

Dodeljene su nagrade petoj generaciji Najboljih edukatora Srbije

U čertvrtak, 27.12.2018. godine u prostorijama hotela Moskva, dodeljene su nagrade Najboljim edukatorima Srbije 2018. godine!

Ova godina bila je veliki jubilej kako Udruženja tako i ovog projekta. Ovo je peta godina od osnivanja Udruženja za podsticanje preduzetništva Živojin Mišić i peta generacija Najboljih edukatora Srbije koju smo nagradili!

Na svečanosti povodom dodeljivanja nagrada najboljim učiteljima i nastavnicima koje naša zemlja ima, okupile su se brojne zvanice iz sfere obrazovanja, najbolji nastavnici Srbije i brojni saradnici i prijatelji Udruženja Živojin Mišić.

Program su otvorile Mila Đačić i Tara Đačić, kompozicijom “Horovod”, nakon čega su nam se predstavili učenici Danijele Rakić, Jovan Tomić i Luka Simović, kompozicijama “Kaćuša” i “Tarantela”. Još jednom se zahvaljujemo Mili Đačić i Danijeli Rakić, nastavnicama muzičke kulture i nagrađenim edukatorima 2017. godine na pomoći pri realizaciji ove svečanosti. Muzički deo programa dao je posebnu notu ovom danu.

Prilikom otvaranja ceremonije dobrodošlicu svim gostima je poželela koordinatorka Udruženja, Ivona Jovanović istakavši ponos Udruženja što slave ovaj dan i što su u društvu najboljih u zemlji. “Danas, još jednom odajemo priznanje najboljima među nama, ljudima koji najviše doprinose tome da ova zemlja ima svetlu budućnost. Pet godina za nas nije mala stvar, već jedna vrsta jubileja. Prvog u nizu, a verujemo, i radićemo na tome da ih bude još dosta.”

Osvrnuli smo se i na sam početak, kada je 2013. godine osnovano Udruženje iz želje za unapređenjem društva i podršci preduzetništvu, jer smo tada verovali da je to formula za ekonomski napredak i oporavak zemlje. U to verujemo i danas. I zato smo se, u godini u kojoj se obeležava 100 godina od završetka Prvog svetskog rata, podsetili zašto naše Udruženje nosi ime baš po Živojinu Mišiću, najvećem srpskom vojskovođi i strategu.

Prisutnima se obratila i Lela Đokić, koja je u prvim godinama bila koordinator Udruženja, i vodila projekat Najboljih edukatora Srbije. “Kada pogledam unazad, mislim da je ovaj potez bio jako hrabar, i na momente zastrašujući – dvoje ljudi koji do tada uopšte nisu imali dodira sa obrazovanjem i nastavničkim pozivom su odlučili da zarad nekih svojih ideala menjaju stvari. Neki će reći da je to suludo, a ja ću vam reći da danas, 5. godinu za redom Udruženje Živojin Mišić dodeljuje jedinu ovoliko sveobuhvatnu nagradu nastavnicima u Srbiji. Ako me pitate da li smo uspeli, reći ću vam da još puno ima da se radi. Ali isto tako mislim da smo pokrenuli klupko koji se sada nezaustavljivo odmotava i veze niti novih uspeha i dostignuća. Ova sala je danas prepuna ljudi koji cene obrazovanje i ono na čemu radimo. Pre 5 godina nije bilo tako. Želela bih da svako od vas u ovoj prostoriji zastane na momenat i sagleda koliki je uspeh i napredak sve što ovaj projekat i ova nagrada nose sa sobom, jer malo je od svega ovoga postojalo pre 5 godina.”

Vladimir Prelovac, osnivač i predsednik Udruženja nije bio u mogućnosti da prisustvuje ovoj svečanosti, ali je napisao govor koji je u njegovo ime pročitala Ivona Jovanović, koordinator Udruženja. Izdvajamo deo ovog obraćanja “Nagrađeni edukatori, zelim da vam se zahvalim od srca za nesebičnu pomoć, i sav uloženi trud i energiju da decu u Srbiji izvedete na pravi put. Iz iskustva znam da će vaš lični primer zalaganja biti zvezda vodilja za mnogu decu i kasnije zrele ljude u teškim trenucima u životu do kojih će neminovno doći. I iako vam to nikada ne kažu, znajte da ce mnogo puta u životu misliti na vas i na ono sto ste uradili.”

Vladimir Prelovac izrazio je veliku zahvanost članovima žirija, nagrađenim edukatorima i svim saradnicima na nesebičnoj pomoći ovom projektu od njegovog početka. “Svojim iskustvom i integritetom ste učinili ovaj projekat mogućim i dugujemo vam jako mnogo kao Udruženje. Naša je građanska dužnost da oblikujemo društvo i okolinu onakvim kakvim ga mi želimo da ono bude za našu decu. Nije razumno očekivati od bilo koje države da vodi računa o svemu pa ni o nama, za svoju sudbinu i svoje odluke smo sami odgovorni. Zato je Udruženje Živojin Mišić i nastalo i fokusirali smo se upravo na onu oblast koja može napraviti najveću promenu u društvu dugoročno, a to je edukacija. Edukovana omladina će imati u svojim rukama moć da promeni svet. Koliko samo dobroga jedna ideja u glavi jednog deteta moze doneti svetu i svima nama. Mi smo danas ovde da se zavhalimo svim edukatorima koji proširuju vidike našoj deci i omogućavaju da se takva ideja jednog dana rodi.”

Srđan Verbić je jedan od onih koji podržava rad Udruženja do samog početka. Istakao je da je “Velika čast biti deo ovog projekta i jednog velikog Udruženja koje paralelno gura nekoliko projekata za koji se ne zna koji će da se prvi rascveta i koji će biti najuspešniji.” Srđan je učestvovao u skoro svim projektima Udruženja do sada na neki način, a kada se osvrnemo na projekat Najboljih edukatora Srbije, Srđan kaže: “Čim sam dobio poziv i priliku da učestvujem na prvoj dodeli nagrada za Najboljeg edukatora, naravno da sam prihvatio. Tim pre što ima više ravnopravnih nagrada. To je izuzetno važan momenat. Mi danas imamo 69 najboljih nastavnika, i ima ih još mnogo više. Uvek ima više kandidata za koje nam je krivo što nisu ušli među nagrađene, nego da za nekog mislimo da ne zaslužuje da bude tu.” Još jednom je preneo iskrene čestitke svim nagrađenima.

Još jedna dama koja je sa nama od početka realizacije projekta Najbolji edukatori Srbije, i dugogodišnji član komisije je i Dragica Pavlović Babić, koordinator PISA istraživanja u Srbiji. Ona je istakla da je jedan od najvećih benefita ovog projketa širenje dobrih praksi među edukatorima jer su upravo oni ti koji su pokazali inicijativu, originalnost i kreativnost, i da joj nakon svih ovih godina deluje prirodno da ovaj projekat deluje još i duže.

Na kraju svečanosti, videli smo i čuli naših 10 veličanstvenih, najboljih edukatora Srbije za 2018. godinu! To su:

 • Aleksa Popadić, nastavnik geografije iz Kraljeva
 • Aleksandar Mijalković, nastavnik srpskog jezika iz Inđije
 • Ivana Kovačević, nastavnica srpskog jezika i književnosti iz Beograda
 • Jelena Babić, učiteljica iz Prokuplja
 • Lidija Videnović, učiteljica iz Sopota
 • Milica Andonović, nastavnica engleskog jezika iz Pirota
 • Mladen Šljivović, nastavnik fizike iz Zaječara
 • Slađana Radojlović, nastavnica osnova ekonomije i bankarske obuke iz Niša
 • Vera Isailović, nastavnica istorije iz Arilja i
 • Zoran Ilić, učitelj iz Leskovca

Više o njima možete pročitati ovde.

Nakon svečane dodele, pet generacija Najboljih edukatora Srbije učestvovalo je u radionicama koje su edukatori organizovali za svoje kolege.

Borko Petrović, nagrađeni edukator 2017. godine održao je radionicu “Znanjem bez granica” gde je govorio o mogućnosti umrežavanja najboljih edukatora Srbije preko raznih projekata i širenju obrazovne misije. Obratila nam se i direktorka Borkove škole Snežana Tanić izrazivši veliku zahvalnost što je sa najboljima, i govoreći o velikom uticaju ovag projekta na paraćinske škole.

Katarina Veljković, nagrađena 2016. godine i jedan od 50 najboljih nastavnika sveta ove godine u okviru takmičenja Global Teacher Prize, podelila je svoja iskustva sa kolegama. Katarini želimo uspeh i srećni smo što je naše obrazovanje uz nastavnike koje imamo na visokoj lestvici u svetu!

Katarina Ivanović i Danilo Borovnica održali su radionicu “Erasmus +”, Zorica Ivanović podelila je svoja iskustva sa kolegama na radionici “Frekvencijski rečnici”, a Velimir Radlovački govorio je o “Nastavnicima na internetu 2019. godine” i informisao kolege o bezbednosti na internetu iz prve ruke.

Pored toga, Violeta Miletić održala je radionicu “Prva stepenica uspešnog preduzetništva”, a Marinko Petković govorio je o “Velikim mitovima u malim mestima”.

Veliko hvala svim našim edukatorima koji su podelili svoja znanja sa kolegama, i pokazali još jednom da su otvoreni za saradnju i da je znanje najvrednije kada se deli.  

Za kraj, Verica Mijović, trener poslovnih i razvojnih veština, održala je za Najbolje edukatore Srbije radionicu pod nazivom “Strategija uspešnog javnog nastupa” koja je imala za cilj da im pomogne u snalaženju pred kamerama, i da njihov nastup bude najbolji mogući.

Još jednom veliko hvala svim prijateljima obrazovanja koji su juče sa nama proslavili veliki dan za Udruženje i uveličali ga svojim prisustvom!

Fotografije sa svečane dodele nagrada možete pogledati ovde.



Global-Teacher-Prize

Srbija je ponovo u finalu takmičenja Global Teacher Prize!

Katarina Veljković, jedna od Najboljih edukatora Srbije plasirala se u Top 50 najboljih nastavnika sveta

Neprofitno, nevladino Udruženje Živojin Mišić, i ove godine izabralo je predstavnike za takmičenje Global Teacher Prize za koje se veruje da je u rangu Nobelove nagrade. Katarina Veljković, nastavnica informatike iz Prve Kragujevačke gimnazije plasirala se u 50 najboljih nastavnika sveta i time se Srbija i ove godine našla na visokoj lestvici u sferi obrazovanja.

Takmičenje Global Teacher Prize postoji već pet godina za redom, i za cilj ima da pronađe najbolje nastavnike sveta, i pokaže da je njihova profesija jedna od najvažnijih u svakoj zemlji!

Dosadašnje pobednice ovog takmičenja dolaze iz Sjedinjenih Američkih Država, Palestine, Kanade i Ujedinjenog Kraljevstva, a sada priliku da bude prva ima i Srbija!

Katarina Veljković, koja u nastavi radi već 14 godina, uvek je pokušavala da pronađe i nadomesti nedostatke obrazovnog sistema, i da učenicima da pravi odgovor na pitanje: “Zašto ja ovo učim, čemu mi to služi?”. Mnogobrojni projekti koje je sa decom sprovodila u toku svoje karijere i krilatica kojom se vodila kroz život “Mašta je važnija od znanja” su doprineli uspesima u nastavi sa preko 1400 učenika. Danas zasluženo može da kaže i da je jedan od najboljih nastavika sveta!

Pored toga Katarina nosi i titulu jednog od Najboljih edukatora Srbije, koju joj je dodelilo  Udruženje Živojin Mišić pre dve godine u okviru istoimenog projekta, i koje je i dovelo takmičenje Global Teacher Prize u Srbiju. Kao nacionalni partner Varkey Fondacije, koja organizuje ovo svetsko takmičenje, Udruženje Živojin Mišić već drugu godinu za redom bira najbolje od najboljih. Prošle godine u Top 50 najboljih nastavnika sveta našla se Željana Radojičić Lukić, učiteljica iz Mionice i Najbolji edukator Srbije 2014. godine. Danas, drugu godinu za redom, Srbija ponovo ima svog predstavnika među najboljima, a to je Katarina. Za jednu malu zemlju na svetskoj sceni, ovo je veliki uspeh i pokazatelj da sprsko obrazovanje vredi i da imamo sjajne ljude koji obrazuju našu decu! Na konkursu je učestvovalo čak 179 zemalja širom sveta!

Još jednom želimo da čestitamo i našim ovogodišnjim nacionalnim predstavnicima Tatjani Marković Topalović, nastavnici fizike iz Šapca i Draganu Kuveljiću, učitelju iz Prijepolja. Svo troje su fenomenalni edukatori koji dostojanstveno predstavljaju našu zemlju i brane boje obrazovanja već dugi niz godina! Čast je imati ih u svom timu!Više o ovogodišnjem izboru možete pročitati ovde.

Katarininu biografiju možete pronaći i na zvaničnom sajtu Global Teacher Prize takmičenja ovde.


nes logo_cirilica

Udruženje Živojin Mišić proglasilo je petu generaciju Najboljih edukatora Srbije!

Ko su Najbolji edukatori Srbije?

Najbolji edukatori su učitelji i nastavnici osnovnih i srednjih škola koji se svojim izuzetnim radom i zalaganjem ističu. Oni su pre svega inovatori, motivatori, oni utiču na formiranje i razvoj učenika i uče ih kako da budu građani 21. veka.

Ove godine Udruženje Živojin Mišić imalo je prilike da se susretne sa velikim brojem sjajnih nastavnika i učitelja. Nakon dugog procesa selekcije koji je trajao sedam meseci, uz pomoć komisije izabrali smo 10 pobednika!

Ovo su Najbolji edukatori Srbije za 2018. godinu:

 1. Aleksa Popadić, nastavnik geografije u Gimnaziji, OŠ “Svetozar Marković” i OŠ “Vuk Karadžić” , Kraljevo
 2. Aleksandar Mijalković, nastavnik srpskog jezika u OŠ „Dušan Jerković“ u Inđiji.
 3. Ivana Kovačević, nastavnica srpskog jezika i književnosti u OŠ  „Dr Dragan Hercog“, Beograd
 4. Jelena Babić, učiteljica u OŠ „Milić Rakić Mirko”,Prokuplje
 5. Lidija Videnović, učiteljica u OŠ “Jelica Milovanović”, Sopot
 6. Milica Andonović, nastavnica engleskog jezika u OŠ “Vuk Karadžić”, Pirot
 7. Mladen Šljivović, nastavnik fizike u Gimnaziji u Zaječaru i OŠ „Desanka Maksimović” , Zaječar
 8. Slađana Radojlović, nastavnica Osnova ekonomije i Bankarske obuke u Ekonomskoj školi,  Niš
 9. Vera Isailović, nastavnica istorije u OŠ “Stevan Čolović”, Arilje
 10. Zoran Ilić, učitelj u OŠ “Svetozar Marković”, Leskovac

Zvanje Najboljeg edukatora Srbije nije lako zaslužiti, zato odajemo priznanje ovim sjajnim ljudima koji su  svojim radom uspeli da poboljšaju edukaciju najmlađih. Želimo da ih podstaknemo da svoju titulu ponosno nose i da svoje znanje šire i na sledeće generacije.

Najbolji edukatori Srbije za 2018. godinu dolaze iz 10gradova i mesta Srbije i još jednu godinu za redom su pokazali koliko je obrazovanje vredno i da imamo sjajne učitelje i nastavnike širom naše zemlje.

Pored zvanja Najboljeg edukatora Srbije naši pobednici dobiće ličnu nagradu kao i nagradu u iznosu od 100.000 rsd koju mogu upotrebiti da unaprede svoj rad, realizuju projekte sa decom i upotpune njihovo usavršavanje.

Ovogodišnjem izboru Najboljih edukatora pored Udruženja pomogli su brojni članovi komisije, pre svega  prošlogodišnji nagrađeni edukatori koji se neumorno trude da pronađu nove inovativne kolege, Dragica Pavlović Babić – koordinator PISA istraživanja u Srbiji i saradnik Instituta za psihologiju u oblasti obrazovanja,

Olga Nikolić – Glavni i odgovorni urednik Prosvetnog pregleda,

Olivera Todorović –  rukovodilac Centra za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju,

Srđan Verbić – bivši ministar prosvete,

Vigor Majić – direktor istraživačke stanice Petnica.

Želimo da se zahvalimo svima koji su učestvovali u još jednom divnom iskustvu pronalaženja Najboljih edukatora Srbije.

Svečana dodela nagrada Najboljim edukatorima Srbije biće održana krajem godine u Beogradu.

Više informacija o nagrađenima kao i njihove biografije možete pogledati ovde.

plakete

Predstavljena reprezentacija Srbije za Global Teacher Prize

Na svečanosti povodom dodele nagrada Najboljim nastavnicima Srbije, koji će nas sledeće godine predstavljati na svetskom takmičenju Global Teacher Prize, uručena su priznanja za izuzetna postignuća u radu i karijeri sa učenicima troma fenomenalnim nastavnicima, u prostorijama Privredne komore Srbije u Beogradu, u  organizaciji neprofitnog, nevladinog Udruženja za podsticanje preduzetništva „Živojin Mišić“.

Udruženje Živojin Mišić, nacionalni partner Varkey Fondacije, izabralo je predstavnike Srbije za prestižno takmičenje Global Teacher Prize, koje za cilj ima da pronađe najboljeg nastavnika sveta! Kandidati za ovo takmičenje su Tatjana Marković Topalović, profesor fizike iz Šapca, Katarina Veljković, profesor informatike iz Kragujevca i Dragan Kuveljić, učitelj iz Prijepolja.

U petak, 28. septembra u prostorijama Privredne komore Srbije u Beogradu, održana je svečanost povodom dodele priznanja najboljima, a pored nagrađenih Najboljih edukatora Srbije, svečanosti su prisustvovale brojne zvanice i prijatelji srpskog obrazovanja.

Prilikom otvaranja svečanosti, prisutnima se obratila Ivona Jovanović, koordinatorka Udruženja ,,Živojin Mišić’’, istakavši ponos Udruženja jer priznanje ide onima koji svojom posebnošću u radu, doprinose obrazovnom sistemu u Srbiji, koji su ponos naše zemlje i koji su se zasluženo našli među najboljim nastavnicima koji će nas predstavljati u svetu. “Ovi ljudi koji su danas sa nama, školuju generacije dece koja će sva znanja koja steknu iskoristiti kako bi kreirali bolju budućnost za sebe, svoju decu, i našu zemlju. Jer kako je govorio Nelson Mendela: “Obrazovanje je najmoćnije oružje koje možete upotrebiti da promenite svet”. Ono što uvek volimo da kažemo i na šta smo ponosni jeste: Vi pomazete da se stvori jedna bolja Srbija i veliko vam hvala na tome!”

Prisutnima se obratio i Srđan Verbić, jedan od članova komisije pri izboru Najboljih nastavnika, i istakao da izbor zaista nije bio lak, ali da je odluka prava. “Ja sam siguran, naročito posle nekoliko nedelja od odluke ko će biti naši predstavnici kada čujem da naši nastavnici kažu da, to je zaista bio odličan izbor, da treba da budemo ponosni! Vi treba da budete deo tog sveta koji pravi nove generacije, koji inspiriše nove generacije i koji bi trebalo globalne kompetencije da prenosi dalje. Ja želim da vi budete inspirisani time što ćete doživeti u narednim mesecima uključujući se u ovo takmičenje i da što više od te inspiracije vratite svojim učenicima, svojim kolegama i svima nama.”

Na svečanosti su premijerno pušteni filmovi koji su snimljeni o radu tri kandidata, i oni se mogu pogledati na YouTube kanalu Udruženja Živojin Mišić.

Nakon uručenja nagrade, prisutnima se obratila  Tatjana Marković Topalović, nagrađeni Najbolji edukator 2014. godine, jedan od naših kandidata za Global Teacher Prize. U svom govoru se prvo osvrnula na obrazovanje danas, a onda je istakla sledeće: “Za mene je velika čast i privilegija što stojim ovde i predstavljam svoju zemlju na prestižnom takmičenju Global Teacher Prize. Udružena sa čašću stoji briga, strepnja i odgovornost da svoju školu, grad, zemlju, svoj rad i senzibilitet tamo negde daleko u belom svetu predstavim na dostojanstven i kvalitetan način.” Za kraj je poručia svojim učenicima, bivšim, sadašnjim i budućim “da svoja jedra široko rašire i da sigurno plove nemirnim morima saznanja, jer vaša kormila su sama vaša i “Nisi gubitnik dok ne odlučiš da odustaneš”.”

Katarina Veljković, nagrađeni Najbolji edukator 2016. godine, još jedan kandidat u trci za najboljeg nastavnika sveta zahvalila se svima uz pomoć kojih je danas tu gde jeste. “Zahvaljujem se Udruženju koje me je nominovalo za ovu prestižnu nagradu i što ću biti jedna od troje nastavnika koji će predstavljati Srbiju. Zahvaljujem se svojim kolegama koje me podržavaju u svemu što radim. I pre svega svojim učenicima bez kojih ne bih bila ovo što jesam, jer su oni ti koji me inspirišu i motivišu da budem što bolja.”

Treći kandidat za ovo prestižno takmičenje, Dragan Kuveljić, nagrađeni Najbolji edukator Srbije 2014. godine, istakao je koliko je važno što se srpsko obrazovanje vraća u fokus, jer ono jeste stub jednog društva, i istakao je koliko je važno što Udruženje Živojin Mišić nastavlja svoju misiju i prepoznaje najbolje nastavnike. “Pred Najboljim edukatorima Srbije je zadatak da učine škole oazama mudrosti, lepote, znanja i duhovnosti. Neka nam ova priznanja budu motivacija i inspiracija da zajedno povratimo autoritet školi i obrazovanju.”

Najboljim nastavnicima priređeno je i iznenađenje, gde su se pojavili njihovi bivši učenici koji su imali samo reči hvale i izrazili koliko su ponosni i srećni, što su baš oni bili učenici ovih sjajnih ljudi.

Biljana Makević, bivša učenica Tatjane Marković Topalović, imala je veoma emotivan govor, i potvrdila je da je Tatjana pravi primer nastavnika koji nam je potreban u Srbiji. “Pomerila je moje granice mnogo puta. Nakon četiri godine i svega što smo uradili i što ona neumorno radi svakog dana, imam samo da kažem Svaka čast! Svaka čast kažem kao bivši đak, kao sugrađanin, kao budući profesor i kao čovek, pre svega. Vi ste primer entuzijazma, stručnosti, tačnosti, informisanosti, umetnosti, doslednosti, nepotkupljivosti i pre svega nade da biti profesor ima smisla u vremenu kada više ništa nema smisla. Ono što ste nam često govorili, a mi vrlo dobro upamtili jeste: “Vaše vreme tek dolazi”. I sada, kada se osvrnem iza i ispred, to je velika istina i velika snaga koju nose vaši đaci u sebi, pored znanja koje ste im nesebično dali.”

Pored Biljane, prisutnima se obratio i Igor Baković, bivši učenik Dragana Kuveljića, koji je istakao da je spremio dugačak govor, ali da nakon svega što je čuo na dodeli, i nakon toga što su svi prisutni upoznali Dragana, želi samo da se zahvali svom učitelju na tome što ih je naučio da budu ljudi, da iznose svoje mišljenje jasno i glasno i da je neizmena sreća biti učenik tako velikog čoveka.

Hvala još jednom najboljim nastavnicima, članovima komisije, saradnicima, gostima, Najboljim edukatorima Srbije koji su bili tu kako bi podržali svoje kolege, i hvala Privrednoj komori Srbije na ustupljenom prostoru. Puno sreće u daljem takmičenju, i nastavite da pomerate granice!

The-Global-Teacher-Prize

Izabrani su pobednici nacionialnog takmičenja za 2018. godinu

Izabrani su pobednici nacionialnog takmičenja za 2018. godinu

Udruženje Živojin Mišić proglasilo je pobednike nacionalnog takmičenja koji će se boriti za titulu najboljeg nastavnika sveta

Projekat „National Teacher Prize“ deo je projekta „Global Teacher Prize“ koje organizuje Varkey Fondacija.

Varkey Fondacija osnovana je 2010. godine, sa uverenjem da je nastavnička profesija ključna za globalnu budućnost. Tim Varkey Fondacije veruje da svako dete na svetu zaslužuje kvalitetnog nastavnika. Zbog toga, zajedno sa partnerima grade mrežu najboljih nastavnika sveta, jer veruju da će samo tako omogućiti jednako obrazovanje za sve. Jedan od osnivača Fondacije, Sunny Varkey, vodi se idejom da samo edukacija može ispraviti najveće probleme koje današnji svet ima, a to su nasilje, moć i zdravstvo. Jer sve počinje edukacijom.

Udruženje Živojin Mišić je od prošle godine partner Varkey Fondacije, što znači da je projekat „Najbolji edukatori Srbije“ postao prekvalifikaciono takmičenje za „National Teacher Prize“. Cilj je da od već nagrađenih Najboljih edukatora Srbije izaberemo one koji će nas predstavljati u svetu.

Kroz ovaj projekat želimo još jednom da pohvalimo, nagradimo i ohrabrimo izuzetne nastavnike u Srbiji i damo im mogućnost da se nađu na jednom od najvećih svetskih takmičenja u sferi obrazovanja, „Global Teacher Prize“.

Ovogodišnju komisiju činili su:

 • Branislav Ranđelović, v. d. direktora Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja
 • Dragica Pavlović Babić, koordinator PISA istraživanja u Srbiji i saradnik Instituta za psihologiju u oblasti obrazovanja
 • Dušan Basalo, partner u konsultantskoj kompaniji „Atria Group“
 • Ivana Cenerić, koordinator istraživanja u Centru za obrazovne politike
 • Srđan Ognjanović, direktor Matematičke gimnazije
 • Srđan Verbić, bivši Ministar prosvete
 • Vigor Majić, direktor istraživačke stanice Petnica
 • Udruženje Živojin Mišić

Kriterijumi koje su pobednici morali da ispune za plasman propisan od strane „Global Teacher Prize“-a za ovu godinu su bili upotrebe efektivnih nastavnih praksi koje utiču na kvalitet obrazovanja na globalnom nivou, upotreba inovativnog nastavnog programa koji je inspirisan metodama koji rešavaju nove izazove u budućnosti, lična postignuća, uticaj na zajednicu, razvijanje učenika kao građanina sveta, prepoznavanje njihovog rada od strane zajednice.

Nakon duge rasprave, i uvida u prijave svih prijavljenih kandidata, kvalitet prijava, sadržaj, aktivnosti, napora da promene svoje okruženje i život svojih učenika, usaglašenost sa kriteterijumima “Global Teacher Prize”-a, troje kandidata izdvojilo se od ostalih prema natprosečnim postignućima.

Uvidom u prijave kandidata i dostavljene dodatne materijale, a imajući u vidu kriterijume Varkey Fondacije, komisija je odlučila da na “Global Teacher Prize” plasira sledeće kandidate:

 • Dragana Kuveljića, učitelja u osnovnoj školi M. Stiković u Prijepolju
 • Katarinu Veljković, nastavnicu računarstva i informatike u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji
 • Tatjanu Marković Topalović, nastavnicu fizike u srednjoj školi Dr. Andra Jovanović u Šapcu

Izborom ovogodišnjih kadidata želimo da pošaljemo poruku da su ovakvi nastavnici izuzetno značajni i vredni našem društvu, i da ih ohrabrimo da svoje metode rada i uspehe i dalje unapređuju i promovišu.

Još jednom iskrene čestitke plasiranim kandidatima, i puno sreće u daljem toku takmičenja!