Text placeholder-9

Danijela Rakić i Goran Jovišić kandidati za Yidan Prize

Najbolji edukatori Srbije se bore za prestižnu svetsku nagradu Yidan u iznosu od 3.9 miliona dolara

Dr. Charles Chen Yidan, jedan od najpoznatijih kineskih internet preduzetnika i filantropa, 2016. godine uspostavio je nagradu Yidan, koja iznosi 3.9 miliona dolara. Nagrada se dodeljuje pojedincima za izuzetna dostignuća u istraživanju i razvoju u oblasti obrazovanja. Nagrada prepoznaje i podržava nastavnike širom sveta čije inovacije imaju održiv uticaj na obrazovni sistem današnjice i budućnosti.

Udruženje “Živojin Mišić” je od prošle godine partner Yidan Fondacije, što znači da je projekat Udruženja “Najbolji edukatori Srbije” postao prekvalifikacija za nagradu “Yidan”, a ovogodišnji kanidati za tu nagradu su Danijela Rakić i Goran Jovišić!

Danijela i Goran, koji su proglašeni i za Najbolje edukatore Srbije, prvi su srpski nastavnici – kandidati za ovu prestižnu nagradu za istraživanja o razvoju u oblasti obrazovanja.

Po čemu su posebni Danijela Rakić i Goran Jovišić?

Danijela Rakić

Danijela Rakić je nastavnica harmonike i kamerne muzike u muzičkoj školi “Kosta Manojlović” u Zemunu.

Jedna je od Najboljih edukatora Srbije koja je ovo priznanje dobila 2017. godine.

Sa preko dve decenije nastavničkog staža, kako tvrde njene kolege, ona je i dalje primer edukatora koji odiše entuzijazmom i motivacijom u svakodnevnom radu sa đacima. Nastavnica Danijela je sa svojim učenicima do sada osvojila preko 280 nagrada u 30 zemalja sveta! Kolege kažu da je veliki broj priznanja posledica iskrenog, svakodnevnog zalaganja, ali i istraživanja i praćenja muzike u svetu, kroz rad u međunarodnim žirijima, angažovanost na seminarima, takmičenjima i kongresima. Nastojanje da u svojoj struci poveže Srbiju sa svetom (koje se ogleda kroz prestižne svetske nagrade), ono je što nastavnicu Danijelu izdvaja od drugih.

Kao nastavnik kamernog predmeta i harmonike, Danijela uspeva da uključi roditelje kroz koncerte, ali i ostale planove i razgovore, a sa ciljem da roditelji kontinuirano prate razvoj svoje dece.

Danijela je pedagoški savetnik i nastavnik mentor, drži ogledne časove za nastavnike početnike. Za nju govore da uvek ukazuje na primenu različitih metoda nastave i načine na koje se može probuditi motivacija učenika. Već 10 godina je predsednik beogradske sekcije harmonikaša i rukovodilac regionalnih sekcija harmonike, član svetske konfederacije akordeonista (u Velikoj Britaniji), član svetske konfederacije akordeonista (u Francuskoj), član Udruženja “Muzičko sazvežđe”, kao i član stručnog odbora “Olimpic Games” (u Sloveniji). Član je još nekoliko stručnih društava koji rade na teritoriji Srbije ali i u regionu.

Samo neka od njenih postignuća su: nagrada Zajednice muzičke škole Beograd (2015), plaketa UMPS Vivače Lazarevac (2015), priznanje MA, Istočno Sarajevo (2010-2015), godišnja nagrada MŠ “K. Manojlović” (2005-2009, 2015), nagrada BGIKU, Rusija…

Njen moto je “Samo pravilnim pristupom može se razviti ljubav i zainteresovanost prema muzici”.

Za nagradu Yidan prijavila se sa temom “Sistemi životnog učenja”, a njeno istraživanje se bavi sistemima životnog učenja, pismenosti za sve, nastavnicima i veštinama za rad i život u savremenom dobu.

Goran Jovišić

Goran Jovišić je nastavnik računarstva i informatike u Karlovačkoj gimnaziji, u Sremskim Karlovcima.

Jedan je od Najboljih edukatora Srbije koji je ovo priznanje dobio 2015. godine.

Jedan je od osnivača i predsednik Udruženja profesora informatike Srbije. Kolege za njega kažu da ga odlikuju nesebičan i predan rad, da je odličan organizator i pokretač inovativnih i kreativnih ideja, upotrebe novih tehnologija i softvera u nastavi.

Njegovi učenici učestvuju na različitim takmičenjima i projektima i osvajaju prva mesta. Neki od njih su “Zagrizi budućnost”, takmičenje iz oblasti grafičkog dizajna, međunarodna matematička konferencija “Karlovački uzori”, projekat obuke znanja i veština neophodnih u savremenom preduzetništvu i mnogi drugi.

Učesnik je i pokretač raznih aktivnosti u školi: predavanja o digitalnom nasilju “Uloga škole u prevenciji i zaustavljanju digitalnog nasilja”, “Maj mesec matematike”, “Dan broja PI u Karlovačkoj gimnaziji”, “Primena softvera u inkluzivnoj nastavi”, republičkog takmičenja “Sajt za bezbedan internet”… Organizator je međunarodne nedelje programiranja “Code Week” u svojoj školi.

Primenom inovativnih metoda u nastavi omogućava učenicima da samostalno rade, da rešavaju probleme na sebi svojstven način, svojim tempom i da na taj način uče. Primenjuje korelaciju različitih predmeta, pa su tako učenici u okviru informatike i nemačkog jezika digitalizovali knjige na nemačkom jeziku, koje su kasnije prevodili i izradili rečnik IT pojmova.

Autor je i saradnik u mnogobrojnim istraživanjima i radovima, učesnik velikog broja seminara, domaćih i međunarodnih konferencija. Član je nekoliko domaćih i stranih strukovnih organizacija: “CSTA – Computer science teacher association” (Njujork, SAD), “Internet Society IOC” (Ženeva, Švajcarska), “ACM – Association for Computer Machinery for K-12 computer science education” (Njujork, SAD), “European Mathematical Society” (Helsinki, Finska).

Za nagradu Yidan prijavio se sa temom “Primena slobodnog softvera u obrazovnim ustanovama u Srbiji’’, a njegovo istraživanje se između ostalog bavi nastavnicima, obrazovanjem za održivi razvoj i ICT-jem u obrazovanju.

Rezultati Yidan Prize takmičenja biće poznati u septembru ove godine, a do tada navijamo za kandidate koji predstavljaju Srbiju na ovom svetskom takmičenju, Danijelu Rakić i Gorana Jovišića!

Ko su prošlogodišnji pobednici, i više o samom takmičenju, možete pogledati ovde.

yidan-logo

Udruženje Živojin Mišić postalo je nacionalni partner Yidan prize-a!

Najbolji edukatori Srbije imaju priliku da se bore za još jednu prestižnu nagradu u svetu

Neki kažu da je obrazovanje proces dobijanja informacija o okolnom svetu, i verovatno su u pravu. Ali zaboravljaju činjenicu da se informacije ne mogu pretvoriti u znanje bez obrazovanja. Kada govorimo o znanju, ne radi se samo o lekcijama iz udžbenika. Radi se o lekcijama života. To nas je inspirisalo da tragamo za novim projektima koji će srpsko obrazovanje dovesti na svetski nivo.

Ko je Dr. Charles Chen Yidan?

Dr. Charles Chen Yidan je jedan od najpoznatijih kineskih internet preduzetnika i filantropa 2016. godine uspostavio je nagradu Yidan sa misijom da svet učini boljim mestom, preko obrazovanja, jer veruje da je obrazovanje jedino koje može napraviti razliku u životu jednog pojedinca.

Veza Udruženja Živojin Mišić i nagrade Yidan

Oni koji prate naš rad, znaju da se trudimo da nastavnicima u našoj zemlji omogućimo što više prilika da svoj rad pokažu u svetu i da razmene dobre nastavne prakse sa najboljima, kako bi i naša deca imala bolje uslove za školovanje, ali i za život.

Zato smo stupili u kontakt sa fondacijom koja organizuje Yidan Prize. Nakon što smo ustanovili da imamo iste ciljeve kao dve nevladine organizacije, a to je da podstaknemo obrazovanje i damo na značaju najboljim nastavnicima koji obrazuju našu decu, sklopili smo ugovor sa fondacijom Yidan.

Time je Udruženje Živojin Mišić postalo organizacija koja ima pravo da nominuje najbolje nastavnike naše zemlje za takmičenje Yidan prize, preko projekta “Najbolji edukatori Srbije”. Danas, “Najbolji edukatori Srbije” su projekat koji je predkvalifikacija i za Yidan Prize i za Global Teacher Prize, dve velike svetske nagrade!

Ko ima pravo učešća?

Pravo učešća na konkursu za „Yidan Prize” imaju svi učitelji, nastavnici i profesori osnovnih i srednjih škola koji su dobitnici nagrade „Najbolji edukatori Srbije”, koji aktivno rade u nastavi.

Najbolji edukatori Srbije mogu da se prijave na ovo prestižno takmičenje preko aplikacione forme koju dobijaju od Udruženja Živojin Mišić. Udruženje će u skladu sa kriterijumima “Yidan Prize”-a, do pet najboljih aplikacionih formulara prevesti i prijaviti kanidate za takmičenje “Yidan Prize”.

Kako kandidati na ovo takmičenje ne mogu da se prijave samostalno, već samo preko Udruženja, koje je sada i nacionalni partner “Yidan Prize”-a, smatramo ovo velikim benefitom za naše nastavnike, Najbolje edukatore Srbije.  

Šta je nagrada?

Yidan nagrada dodeljuje se pojedincima sa izuzetnim dostignućima u istraživanju i razvoju u oblasti obrazovanja.

Yidan nagrada prepoznaje i podržava pojedince širom sveta čije inovacije imaju održiv uticaj na obrazovni sistem današnjice i budućnosti.

Nagrada se dodeljuje jednom godišnje i ima za cilj da osnaži kreatore promena u obrazovanju, da izgradi globalnu zajednicu obrazovnih vođa i da stvori dugotrajne, pozitivne uticaje na čovečanstvo u celini.

Svaki dobitnik nagrade Yidan (bilo pojedinac ili tim do tri člana) će dobiti sertifikat, zlatnu medalju i HK $ 30 miliona (oko US $ 3.9 miliona) nagrade – polovina je gotovinska nagrada a preostala polovina može se iskoristiti kao projektni fond, u vremenskom periodu od tri godine.

Više o prošlogodišnjim pobednicima ovog prestižnog takmičenja, najboljim nastavnicima u oblasti istraživanja i razvoja obrazovanja, možete pročitati ovde, a mi se nadamo da ćemo uskoro na njihovom mestu videti i nekoga od Najboljih edukatora Srbije!

Ovim putem želimo da podstaknemo sadašnje ali i buduće generacije Najboljih edukatora Srbije da se prijave, i pokažu svetu da je srpsko obrazovanje na svetskom nivou! Prijave su u toku!

Više o ovoj prestižnoj nagradi možete pročitati ovde!