„CLASS DOJO“ – 3 u 1

Osnovna škola „Stevan Jakovljević“ se nalazi u projektu „Razvionica“ već 4 godine, dovoljno dugo da stane rame uz rame sa najboljim školama u svetu. Nakon suštinskog zaokreta u filozofiji nastave kroz uvođenje „samoregulacije“ kao novog koncepta metakognitivnog učenja i modernih informaciono-komunikacionih tehnologija u redovne i vannastavne aktivnosti, škola nastavlja svoju tradicionalnu posvećenost saradnji sa roditeljima kao jednim od ključnih činilaca čitavog vaspitno-obrazovnog procesa.

Vizija naše škole prevazilazi ovdašnje uslove i standarde i širi svoje horizonte na druge, samo geografski posmatrano, daleke zemlje i kontinente gde nalazi toplu, ispruženu ruku prijateljstva kolega čiji su jezik i boja kože možda drugačiji, ali problemi u nastavi potpuno isti. Tu, u tim dobro poznatim getima milionske Edmodo zajednice, možete čuti najrazličitije probleme kolega i njihovih učenika, ali i dobra rešenja i preporuke.


Jedna od njih se odnosi na saradnju sa roditeljima koji žele da redovno prate napredovanje i postignuća svoje dece u školi i dobijaju dnevne i nedeljne izveštaje bez dolaska u školu. „Kako je to moguće?“, pitate se. Najmodernije škole u svetu koriste veb aplikaciju pod nazivom „CLASS DOJO“ kako bi roditeljima slali pravovremene informacije o učenicima. Sama aplikacija je vrlo jednostavna i podseća na virtuelnu učionicu u kojoj pratite obaveštenja od strane nastavnika, slike i video zapise sa časova, ali i prisustvo časovima, disciplinu i postignuće učenika na dnevnom nivou. Takođe vam pruža uvid u kompletan elektronski portfolio učenika koji zajedno kreiraju učenik i nastavnik. Može joj se pristupiti preko desktop ili laptop računara, tableta i android telefona. Sve što je potrebno za prijavu je kod koji roditelj dobija od nastavnika, imejl i šifra po želji. Svaki sledeći put je potrebno uneti samo imejl i šifru i otvara se profil deteta koji sadrži sve relevantne i statističke podatke, nešto slično elektronskom dnevniku.
Iz ugla samog učenika, „CLASS DOJO“ je kreativna igrica u kojoj on sakuplja kako pozitivne, tako i negativne poene za trud i ponašanje u školi krijući se iza svog simpatičnog avatara u liku čupavog i dobroćudnog čudovišta čiji izgled sam kreira.

Iz ugla roditelja, „CLASS DOJO“ aplikacija je najbrži način da sazna sve o napretku svog deteta bez odvajanja dodatnog vremena i odlaska u školu. Sada je na direktnoj liniji sa nastavnicima koji predaju njegovom detetu i koji prate njegov razvoj. Može da vidi šta se od gradiva radilo, šta će biti za pismeni zadatak, da pogleda slike i snimke sa časova, ali i da nastavniku pošalje direktnu poruku.

Iz ugla nastavnika, dobit je trostruka: učenici će sa većom pažnjom i disciplinom pristupiti nastavi jer znaju da se njihovo postignuće i ponašanje kontinuirano prati; roditelji će dobijati pravovremene informacije i reagovati po potrebi, a nastavnik će na jednom mestu objediniti kompletnu pedagošku evidenciju sa statističkim parametrima svih učenika i celog odeljenja/razreda što je i inače u obavezi da radi, jedino će mu ovoga puta posao biti znatno olakšan, a usput će se i sam malo zabaviti, zar ne?

Komentari su onemogućeni.