Dani bundeve u Kuli

Marijana Kolarić, učiteljica razredne nastave u OŠ „Petefi brigada“ u Kuli i jedna od Najboljih edukatora Srbije za 2016. godinu, sa svakom generacijom učenika osmišljava razne projekte, kreativne radionice i humanitarne manifestacije.

Na kraju svake nastavne godine, u holu škole pravimo izložbe naših likovnih radova, projekata, ove godine i kreativnih čitalačkih dnevnika, prikazujemo diplome, sertifikate, zahvalnice koje sakupimo u toku te nastavne godine. Na izložbu pozivamo sve učenike i zaposlene škole, roditelje, bake, deke, kao i ostale građane koji žele da uveličaju naš događaj. Naša izložba uvek bude i humanitarnog karaktera, tako da je na poslednjoj bila ulaznica plastični čep, jer smo mi školski realizatori humanitarne akcije „Čepom do osmeha“. Dok su naši posetioci obilazili bogatu izložbu, učenici su od sakupljenih čepova slagali slike i zabavljali su se. Pored humanitarnog dela, sakupljali smo i dobrovoljni prilog u novcu kako bismo kupili potreban materijal i pribor za našu narednu projektnu aktivnost i učešće na gradskoj manifestaciji Dani bundeve, koja se uvek održava u oktobru mesecu.

Dani bundeve u Kuli

Udruženje žena preduzetnika „Eko Kula“, organizuje već sedmi po redu Jesenji festival pod nazivom Dani bundeve. Ove godine smo rešili i mi, moji učenici – Leptirići učiteljice Maje, njihovi roditelji, moji stariji učenici i ja, da učestvujemo na manifestaciji  sa kreativnim ukrasnim predmetima iz naše male radionice. Za novac koji smo sakupili na izložbi smo kupili potreban materijal, a pomogli su nam još i roditelji sa ukrasima, mašnama, materijalima, teglama, kolačima bez kojih se ne može i izdvojenim vremenom kako bi pravili sa nama ukrasne predmete koje smo prodavali na gradskoj manifestaciji.

Tako smo učenici i ja osmislili da kroz gradsku manifestaciju Dani bundeve, realizujemo više aktivnosti:

1.  kreativnu radionicu i prodaju proizvoda za uređenje naše učionice;

2. humanitarnu akciju prikupljanja novčanog priloga za lečenje devojčice iz grada i

3. promociju Dana inteligencije i japanske misaone igre Go kroz kreativnu jesenju radionicu i igraonicu ispred našeg prodajnog štanda, pod nazivom „Igraj Go, iks oks, pravi rakete, igraj se dete!“

Kreativna radionica i prodaja proizvoda za uređenje naše učionice

Kroz razgovor o dolasku jeseni i obeležjima ovog godišnjeg doba, kao i o nazivu manifestacije na kojoj smo učestvovali, odlučili smo da u našoj kreativnoj radionici, od tkanine pravimo ukrasne bundeve, a od staklenih tegli, džakova i rafije pravimo ukrasna strašila. Takođe, osmislili smo i knjigu recepata za pite od bundeve, koju smo štampali u boji, plastificirali, sekli i vezivali mašnom.

Svakoga dana na projektnoj nastavi, sekciji, čosu i slobodnim aktivnostima smo šili bundevice i pravili strašila. Učenike sam učila kako da konac stave u iglu, kako da vežu čvor, a zatim da prošivaju tkaninu. Nakon šivenja su imali zadatak da napune svoju šarenu bundevicu materijalom koji se zove koflin i služi za punjenje igračaka, ukrasnih jastuka, jakni itd. Koristili su kanap za ukrasno zatezanje bundevica i na kraju su ih ukrašavali mašnicama, drvenim cvetićima i biserima. Susreli su se sa raznim materijalima, prirodnim i veštačkim, što će im olakšati gradivo iz prirode i društva. Svakoga dana nam je dolazila grupa roditelja u ispomoć, kako bismo što više proizvoda za prodaju napravili. Takođe, mame su nam pravile i kolače od bundeve koje smo, pored naših ukrasnih predmeta, prodavali na Danima bundeve 16.10.2021. godine.

Humanitarna akcija „Naše malo nekome mnogo znači“

Pošto smo mi odeljenje filantropa i deo humanitarnog projekta Fondacije Ana i Vlade Divac, zamislili smo da pored prodajnog štanda i uobičajene kreativne radionice i igraonice našim aktivnostima dodamo i humanitarni karakter. Sve humanitarne aktivnosti mojih učenika generacijski nose naziv „Naše malo nekome mnogo znači“. Ovoga puta, rešili smo da sakupljamo novčani prilog za lečenje bolesne devojčice iz našeg grada. Napravili smo jesenji ram sa obeležjima manifestacije i svako ko je želeo da da novčani prilog, mogao se slikati koristeći naš ram. Uspeli smo da sakupimo novac, a učenici su veoma ponosni zato što su učinili dobro delo i, kako ih ja učim, ostavili zadužbinu po kojoj će se pamtiti i njihova generacija i oni lično kao dobročinitelji, filantropi.

IGRAMO GO, IKS OKS, PRAVIMO RAKETE, IGRAJ SE DETE!

Promocija Dana inteligencije i japanske misaone igre Go kroz kreativnu jesenju radionicu i igraonicu ispred našeg prodajnog štanda

Treća aktivnost je bila promocija Dana inteligencije, igranje japanske misaone igre Go, koju su mogli da igraju i mladi i stari, a igrali su i igru Iks oks sa neobičnim figuricama, leptirićima, zvezdicama, cvetićima… Ispred našeg prodajnog i humanitarnog štanda, postavili smo male stolove i sedeljke od bala slame, na kojima su sedeli i deca učesnici radionice i igraonice, ali i njihovi roditelji. Najmlađi su imali mogućnost da naprave svoju raketu od papira, oboje je, stave na slamčicu i ispaljuju svoju raketu duvanjem kroz slamčicu što više i što dalje mogu. Učenici su na manifestaciji mogli da igraju i mice, ne ljuti se čoveče, gađanje ciljeva jabukama, skakanje u džakovima, igranje u slami itd.

Naši posetioci, kao i moji učenici, njihovi roditelji i ja smo bili veoma zadovoljni i srećni. Sve učeničke proizvode iz kreativne radionice smo prodali na Danima bundeve i sakupljenim novcem ćemo urediti našu učionicu i stvoriti opuštajući i prijatan ambijent u kome će učenici sa zadovoljstvom boraviti i sticati znanja, veštine i navike.

Video snimak ka aktivnostima se nalazi ovde.

Komentari su onemogućeni.