Dani energetske efikasnosti u Kruševcu

„ Igraj za energiju“

Pod pojmom energetska efikasnost podrazumevamo niz mera čiji je cilj korišćenje minimalne količine energije kako bismo ostvarili uštedu i sačuvali životnu sredinu. Svetski dan energetske efikasnosti obeležava se u čast prvog sastanka svetskih stručnjaka za energetiku, održanog 5. marta 1998. godine, kada  su učesnici razgovarali o energetskoj krizi i njenim mogućim rešenjima. Taj dan  treba da podseti svet na uštedu, kao i na racionalno korišćenje energije, pre svega iz obnovljivih izvora, a ne fosilnih goriva.

Grad Kruševac tradicionalno svake godine obeležava Svetski dan energetske efikasnosti nizom manifestacija. Manifestaciju koja ove godine nosi naziv  Dani energetske efikasnosti 2019 „ Igraj za energiju“, otvorila je Olivera Drenovac pomoćnik gradonačelnika za ekologiju, održivi razvoj i energetiku 05.03.2019.godine u Naučnom klubu Centra za stručno usavršavanje Kruševac. Dani energetske efikasnosti obuhvatili su predavanja i interaktivne radionice  za učenike osamnaest kruševačkih škola  u Naučnom klubu CSU Kruševac u periodu od 05.03.-08.03.2019.godine gde je aktivnost pohađalo 230 učenika sa 18 ekokordinatora osnovnih škola. Manifestaciji su se priključili i predškolska grupa dece PU „ Nata Veljković“ vrtić Neven sa radionicom „ Sačuvaj energiju za lepšu planetu“ kao i učenici srednje Politehničke škole Milutin Milanković. Koordinator aktivnosti manifestacije Dani energetske efikasnosti 2019 „ Igraj za energiju“  je  Olivera Kolarić, profesor biologije.  

Tema manifestacije Dani energetske efikasnosti 2019 „ Igraj za energiju“ je energetska efikasnost u zgradama koje su odgovorne za preko 40% ukupne potrošnje energije, te u zgradarstvu leži najveći potencijal energetskih ušteda. Učenici su   kroz interaktivne radionice i predavanja naučili o merama energetske efikasnosti koje uključuju čitav niz mogućnosti ušteda toplotne i električne energije uz primenu obnovljivih izvora energije, gde god je to funkcionalno moguće i ekonomski opravdano. Učenici su kroz interaktivno predavanje naučili da postoje mnogi načini da damo malu ali značajnu pomoć ka ostvarenju energetske efikasnosti. Pojmove «zelene zgrade», « energetski pasoš», « energetski razredi» učenici su koristili nakon predavanja u radionicama gde su kroz igru primenili naučene mere za energetsku efikasnost. PU „ Nata Veljković“ vrtić Neven sa predškolskom grupom dece uključili su se u aktivnosti manifestacije ssa radionicom „ Sačuvaj energiju za lepšu planetu“, koju su realizovali vaspitači ekokordinatori i profesor biologije Olivera Kolarić. Učenici Politehničke škole Milutin Milanković napravili su skice i crteže „zelenih zgrada“ i kroz interaktivno predavanje za učenike osnovnih škola objasnili šta su to „ zelene zgrade“ i kako ih napraviti.  Cilj aktivnosti je da učenici uvide da  racionalnom potrošnjom i štednjom energije možemo doprineti, očuvanju životne sredine, prirodnih resursa i održivom razvoj a da bismo  ovo ostvarili, moramo da  promenimo navike i načine potrošnje energije. 

Organizator manifestacije Dani energetske efikasnosti 2019 „Igraj za energiju“ je  Grad Kruševac, Radna grupa za ekološko obrazovanje Grada Kruševac, Naučni klub-Centar za stručno usavršavanje Kruševac, a pokrovitelji manifestacije Ministarstvo za energetiku i rudarstvo Republike Srbije i Nemačka organizacija GIZ.

Motivisani agendom 21 « Misli globalno, deluj lokalno», učenici su zaključili tokom manifestacije da možemo dosta da učinimo da Srbija postane energetski efikasna kada bi svako dao svoj mali doprinos.  

„Festival nauke“

            Dana 15.marta. 2019. god. održan je treći po redu „Festival nauke“ u OŠ“Dragomir Marković“ Kruševac. Cilj festivala je promocija nauke i obeležavanje ekoloških datuma –  „Dana energetske efikasnosti“ i „Dana voda“. 

            Predavanja, radionice  i izložbeni štandovi  su bili na temu energetske efikasnosti, popularizacije robotike i nauke. Učenici su od reciklažni materijal napravili ukrasne torbice, bookmarkere i vaze. Izložbeni štandovi su donatorskog – prodajnog karaktera, sa ciljem promocije projekta tima za preduzetništvo – „Od suncobrana do Sunca“ i prikupljanja dobrovoljnog priloga za kupovinu zaštitnih UV folija za prozore. Učesnici su učenici od prvog do osmog razreda matične škole i područnih odeljenja Lomnice i Trmčara. Gosti su bili učenici ostalih osnovnih škola na teritoriji grada Kruševca. Svojim prisustvom su festival podržali: pomoćnica gradonačelnika grada Kruševca za oblasti ekologije, održivog razvoja i enegretike Olivera Drenovac i energetski menadžer Bratislav Đorđević. 

Radionice  za učenike o štednji energije i energetskoj efikasnosti realizovala je  Dragana Milićević, profesor fizike i koordinator ekološkog obrazovanja grada Kruševca.

Koordinator projekta je prof. Ivana Vučinić uz pomoć koleginica prof.  Nataše Obradović, prof. Radice Jovčić i tima za preduzetništvo.  

            Manifestacija je propraćena u medijima. Poruka festivala je da su deca nosioci promena u društvo. Primerima su pokazala na svetski dan potrošača da smo potrošačko društvo ali da možemo biti i humani.

Komentari su onemogućeni.