DANI KLIMATSKIH PROMENA 2019.

„Ako svako od nas učini malo, to će za prirodu značiti mnogo“- poručili su učenici osnovnih škola svima koji mogu da pomognu da koračamo zajedno putevima odgovornosti ka zaštiti i očuvanju prirode, ljudi i svih živih bića.

Svetski dan klimatskih promena koji se obeležava širom planete 4. novembra, obeležen je u Kruševcu tokom meseca novembra. Kruševački vrtići, osnovne i srednje škole organizovale su predavanja, radionice, ozelenjavanje školskih i gradskih površina, likovne i literarne izložbe, sa ciljem buđenja svesti i savesti kod dece, mladih i građana uz podršku i pomoć ekokordinatora.

Akcijom „Zasadi svoje drvo“ sadnja je obavljena na više lokacija u gradu i okolini, a najveći broj sadnica je zasađen u Pionirskom parku. Organizator ozelenjavanja je Grad Kruševc u saradnji sa Regionalnom privrednom komorom Kruševac, JP „Srbija šume“, JKP „Vodovod -Kruševac“ i JKP „Kruševac i zainteresovanim građanima, a glavnu ulogu su imali članovi Odreda izviđača „ Jastreb“, učenici OŠ „Nada Popović“i ŠOSO „Veselin Nikolić“.

U OŠ „ Nada Popović“, predavanje za učenike su pripremili članovi Eko sekcije a radionice iz ekofizike -model staklene bašte realizovale su učenice Gimnazije, Iva Branković, Katarina Kostić i Jovana Dinić, bivši đaci OŠ „Nada Popović“ su učenicima šestog razreda. Gošće iz Zavoda za javno zdravlje su održale predavanja uz razgovor sa učenicima. U OŠ „Brana Pavlović“ organizovani su interaktivni ogledi za učenike „Klimatske promene i šta nam donose“, a u područnoj istoimenoj školi u školskom dvorištu u Lazarevcu organizovana je sadnja sadnica koje su donirali rasadnici iz mesne zajednice .

Dan klimatskih promena u OŠ “Vladislav Savić Jan“ obeležen je predavanjima i tribinom koje su pripremili učenici 7. i 8. razreda u Politehničkoj školi „ Milutin Milanković“ predavanje učenika „Činjenice o globalnom zagrevanju koje će nas zabrinuti“, praćeno debatom „ A šta ako ne uradimo“, izradom likovnih radova učenika i postavkom izložbe za sve učenike škole, nastavnike i roditelje. Dane klimatskih promena obeležilo je više od 600 učenika kruševačkih osnovnih i srednjih škola, uz jasne poruke za bolju i lepšu Planetu.

U Kulturnom centru Kruševca je održana je manifestacija „Noć pozorišta“ čija tema je životna sredina i klimatske promene pod nazivom „Ni na nebu, ni na Zemlji“. Program je obuhvatio izložbu kostima, likovnih radova na datu temu, pozorišni performans „Godišnja doba“ učenika ŠOSO „Veselin Nikolić“ , predstavu „Dvorska ekologijada“ učenika OŠ „Stanislav Binički“, radionice kao i pozorišni eko maraton sa predstavama učenika na eko teme.

Komentari su onemogućeni.