Deca superheroji menjaju svet

U glavnom gradu Italije je od 27. do 30. novembra 2019. godine, održan  prvi I CAN globalni dečji samit. Među 2 000 dece iz 47 zemalja našle su se i četiri ekipe iz Srbije od kojih je jedna bila iz Barajeva. Barajevsku ekipu predstavljale su Anđela Minić i Teodora Ivanković, učenice OŠ „Knez Sima Marković“ sa učiteljicom Biljanom Popović.

Samitu je prethodila proslava „JA MOGU 2019“ koja je 24. novembra u Centru za kulturnu dekontaminaciju u Beogradu okupila sve škole, nastavnike i učenike koji su učestvovali tokom godine u izradi Design for Change projekata. Prisutni su mogli da se bolje upoznaju sa projektima u okviru kojih su učenici radili na rešavanju problema u lokalnoj zajednici. Nastavnice – njihove mentorke pričale su o svojim iskustvima i izazovima odgovarajući na pitanja dece i publike. Smiljana Grujić, psihološkinja, koordinatorka i autorka programa „Podrška, ne perfekcija“ iz Novak Đoković Fondacije govorila je o tome zašto je važno da damo deci prostor da izraze svoje ideje. Svi zajedno, jednim velikim aplauzom, podržali su hrabrost dece u želji da promene svet, i osnažili ih da to nastave da čine. 

I CAN globalni dečji samit u Rimu bio je događaj koji je pokazao da ceni mlade pokretače promena. To je bila svetska proslava moći i genijalnosti svakog deteta. Tokom četiri dana trajanja samita deci je odato priznanje za hrabrost i odlučnost da promene svet oko sebe. Poslata je jasna slika da deca mogu promeniti svet oko sebe, samo im je potrebno pružiti mogućnost da od najranijeg uzrasta naprave promene u svojoj okolini i postanu svesni svojih kapaciteta za kreiranje sopstvenog života.

Ceremonija svečanog otvaranja samita organizovana je u kongresnoj areni – Palazzo dei Congressi u prisustvu gradonačelnika Rima. Tokom ove manifestacije učesnici su plesali flešmob i nosili tradicionalne kostine. Učenice iz Barajeva i njihova učiteljica nosile su šumadijsku narodnu nošnju zahvaljujući FA Šumadija Barajevo. U naredna dva dana realizovane su mini BTC tj. BE THE CHANGE konferencije na nekoliko lokacija u gradu, tokom kojih su izabranim timovima pružene prilike da sa svojim pričama o promeni  predstave ne samo sebe i svoju školu, već i svoju zemlju. 

Trećeg dana samita svoj školski projekat „Smanjenje populacije napuštenih pasa na teritoriji Velikog Borka“ po kodom priče SER-ENG-648040072-2018 na globalnoj platformi Design for change (DFC) predstavile su učenice barajevske škole Anđela i Teodora. Radeći na ovom projektu učenici su prepoznali problem u lokalnoj zajednici (problem velikog broja pasa na ulicama), osmislili kreativne načine za njegovo rešavanje, isprobali svoja rešenja i podelili rezultate svog rada sa čitavim svetom šaljući snažnu poruku „Ja sam to uradio … možeš i ti!“.

Problem napuštenih pasa (neodgovornog vlasništva) nije samo aktuelan u njihovom mestu, već širom Srbije. Učenici su došli do zaključka da se problem mora rešiti u korenu. Bili su veoma aktivni i zainteresovani za rad tokom realizacije svih koraka/ aktivnosti, ispoljili su veliku kreativnost u radu i osećali zadovoljstvo prilikom prezentovanja rezultata projekta pred Nastavničkim većem, Savetom roditelja, Školskim odborom.

Deca su imala prilike sa se upoznaju i druže sa ostalim timovima. Uživala su u razgovoru i zajedničkim igrama. U poslepodnevnim časovima, sva četiri dana, učesnici samita imali su organizovan obilazak Rima. 

Papa Franja, 266. biskup Rima, šef države i suveren Vatikana podržao je ovu manifestaciju i pozdravio sve učesnike i održao govor pun ljubavi i milosrđa na ceremoniji zatvaranja samita. Kako bi mu se zahvalili, učesnici samita su napravili ogroman prekrivač (od komadića nacionalnog materijala iz svake zemlje učesnice) koji predstavlja duh I CAN svake države i poklonili mu ga. 

JA MOGU supermoć čini da svako dete bude svesno sveta oko sebe, opremljeno veštinama za preduzimanje akcije i osposobljeno da dizajnira željenu i održivu budućnost – danas. Ako su deca spremna za budućnost, svet neće morati da se popravlja.

Design for Change je međunarodni, nagrađivani edukativni program namenjen deci od 5 do 18 godina, osnovan 2009. godine u Indiji. Danas je prisutan u više od 60 zemalja i osnažio je više od 32.000.000 dece širom sveta. Program ima za cilj da pomogne deci da oforme životni „JA MOGU” stav, da razvijaju društveno angažovani i preduzetnički duh i da se upoznaju sa ciljevima održivog razvoja.

Deca dobijaju priliku da, koristeći inovativnu metodologiju, pronalaze, biraju i rešavaju konkretne probleme u svojoj okolini. Dokazano je da proces razvija veštine 21. veka kod dece (empatija, liderstvo, timski rad, komunikacija, rešavanje problema, preduzetništvo, kritičko mišljenje, medijska pismenost).

Glavni fokus DFC-a je razumevanje problema iz perspektiva svih onih koji su uključeni i pogođeni situacijom. Deca potom zamišljaju, stvaraju i sprovode rešenja, imajući u vidu svoje zaključke o potrebama onih koji su pogođeni problem.

Privilegija je biti član DFC porodice pre svega jer je to edukativni program usmeren ka deci i njihovom razvoju znanja i veština potrebnih u XXI veku. Najveća vrednost ovog programa je što podstiče svako dete da razvije svoj potencijal i kaže Ja mogu. Moji učenici su postali pokretači promena u svojoj lokalnoj zajednici, postali su njeni SUPERHEROJI, a superheroji nisu samo u bajkama, nego u svakom detetu koje kaže Ja mogu sve! – kaže EDUheroj Biljana Popović, učiteljica koja je ove godine proglašena za jednog od deset najboljih edukatora. 

Komentari su onemogućeni.