Đački posni kuvar

Pravilna ishrana zadovoljava potrebe organizma za energijom i potrebnom količinom nutritijenata neophodnih za održavanje fizioloških funkcija organizma i zdravlja.

Međutim, puno je dokaza koji govore u prilog sve nezdravijim prehrambenim navikama dece školskog uzrasta.Veći je broj faktora koji doprinose tome, počevši od individualnih,preko ekonomskih i socijalnih. Današnje socio-ekonomske prilike utiču i na kupovnu moć porodice i dostupnost zdravih namirnica, te na taj način doprinose i lošim prehrambenim navikama školske dece. Učitelji i nastavnici su prve osobe koje, nakon roditelja, staratelja i najbližeg okruženja deteta, svojim znanjem, autoritetom, ponašanjem i sopstvenim primerom u velikoj meri mogu da utiču na stavove i navike dece.


Posmatrajući svakodnevno đake primetila sam da pojedini đaci dolaze u školu, a da nisu doručkovali ili ručali, nose užinu u vidu grickalica,gaziranih sokova, kroasana. Zapravo sve ono što nema zadovoljavajuće nutritivne vrednosti već samo prazne kalorije bez dovoljno vitamina i minerala koji su potrebni da bi deca imala energije. Želeći da utičem na njihove navike, došla sam na ideju da ih motivišem, da se uključe u sakupljanje recepata od svojih majki, baka, rođaka…a sve u cilju zdrave dečije ishrane, da napravimo zajedno mali kuvar. U dogovoru sa kolegama i učenicima odlučili smo da to budu posna jela, iz razloga što su navodili da im je teško da poste i „da gladuju“. Deca su sa velikom radošću prihvatila da učestvuju u ovom projektu. Prikupljali su se recepti u matičnoj školi OŠ“Kralj Aleksandar I Karađorđvić“ u Jadranskoj Lešnici i u izdvojenim odeljenjima Joševe, Miline i Gornjeg Dobrića.

Svaki napisani recept učenici su samostalno i na veoma interesantan način ilustrovali svojim crtežima i slikama. Od prikupljenih recepata napravili smo mali Đački posni kuvar. Kuvar sadrži preko 50 posnih recepata za slana i slatka jela i prava je mala riznica za svaku kuhinju, i mnogima i te kako može koristiti u dane posta.

Krenuli smo korak dalje. U saradnji sa Opštom bolnicom iz Loznice obeležavamo već dugi niz godina Svetski dan zdrave hrane. Manifestacija čiji je cilj formiranje navika pravilne ishrane učenika dobro je prihvaćena u čitavom selu, tako se sem roditelja đaka uključuju i meštani. Vešte i vredne domaćice, mame, bake pripreme trpezu svežeg voća, salata i ukusnih specijaliteta bez mnogo masnoće i šećera.

Naš đački kuvar stalno dopunjavamo novim receptima.Prateći moto je „Ko se zdravo hrani, svoje zdravlje brani“. Sve ovo me je motivisalo da osmislim seminar „Isranom do zdravlja“, koji je odobren od ZUOVa i nalazi se u Katalogu programa stalnog stručnog usavršavanja nastavnika, vaspitača i stručnih saradnika za školsku 2018/2019,2019/2020. i 2020/2021. godinu pod brojem 239.

Komentari su onemogućeni.