Edukacija u vozu – peti deo

Na poslednje putovanje od Novog Sada do Ođžaka nastavnica Marta je povela učenike VI/7 razreda kojima je i razredna starešina. U pitanju je odeljenje koje sluša nastavu na mađaskom jeziku i broji svega 15 učenika.

Pre planiranja odlaska u Ođžake nastavnica se vodila idejom da svom razredu pored edukacije u vozu pruži i kratki jednodnevni izlet po mestu Ođžaci. Unapred se dogovorila sa koleginicom istorije iz srednje umetničke škole da ih ona dočeka kao domaćin na stanici u Ođžacima i da ih upozna sa istorijom ovog vojvođasnkog mesta.

Kao i do sada, nastavnica je krenula sa svojim odeljenjem vozom u 10h do Ođžaka.Usput im je održala čas likovne kulture. Obradili su nastavnu jedinicu tekstura prostora. Učenici su pre putovanja potreban materijal dobili online a nastavnica im je u vozu skrenula pažnju na teksturu polja, drveća, neba….

Pri objašnjavanju je koristila reprodukcije Van Goga, preciznije njegove crteža ugljem. Istakla je da je on često slikao i crtao u polju i da na sličan način kao što je on to činio, učenici pokušaju da viđeni pejzaž iz voza nacrtaju ugljenim štapićima na svojim papirima.Usmerila im je pažnju na značaj korišćenja linije pri prikazivanju texture. Đaci su prvo načinili fotografije pejzaža viđen iz voza zatim po svom izboru uradili crteže. Nastavnica je obilazila učenike, davala im smernice i vršila je individualne korekture njihovih radova. Radna atmosfera je bila odlična jer su učenici bili izuzetno motivisani za ovakav način rada. Voz je za sat vremena stigao do odredišta i to je bilo dovoljno da se radovi završe.

Na stanici je grupu dočekala nastavnica istorije Đurđina Stošič. Ona je grupu od stanice odvela do muzeja.Tamo su učenike sa istorijatom ovoga naselja i arheološkom postavkom upoznali i predstavili arheolog i kustos muzeja Dr Vladimir Stojanović sa njegovim kolegom. U postavci ove institucije su učenici imali prilike da vide i repliku slavne Crvenokose Venere koja datira iz vremena neolita. Nakon ove posete učenici su imali priliku da okuse daleko čuven Ođžački sladoled. Svoje putolovine su nastavili do obližnje Pravoslavne crkve. Tamo su imali kratko predanje istoričarke Đurđine Stošić o nastanku imena crkve. Pri posmatranju crkvenih ikona, nastavnica Marta im je objasnila i zakonistosti koje zahteva ikonopisanje. Posle ove posete su svoj boravak u Ođžacima završili u lokalnom prelepom parku.

Imali su prilike da se konačno igraju na dobro opremljenom igralištu i da se druže. Voz za Novi Sad iz Ođžaka je krenuo u 17h. Nastavnica Marta je put do Novog Sada iskoristila za čas odeljenske zajednice. Tokom sat vremena vožnje je pokrenula razgovor o različitosti i toleranciji. Obratila je pažnju svojim učenicima o različitim starosnim grupama putnika i o ponašanju prilikom putovanja u javnom prevozu kao što je voz. Kroz malu igru je zahtevala od dobrovoljaca da opišu rečima ono što momentalno vide kroz prozor pri tome zamišljaljući da im je saputnik slepa osoba. Takođe, kroz igru su govorili o ljudima koji imaju određene fizičke poteškoće i kako oni na svoj način mogu pomoći takvima tokom sličnih situacija u javnom saobraćaju.

Vreme je brzo proletelo i odeljenje VI/7 sa nastavnicom Martom sa puno novih iskustva i utisaka stiglo posle 18 časova na stanicu Novog Sada gde su ih dočekali znatiželjni roditelji.

Komentari su onemogućeni.