Jedna nesvakidašnja konferencija za nastavnike i edukatore

Početkom juna u prostoru Naučno-tehnološkog parka u Nišu, organizacija „Nauči me“ čiji je programski direktor Milan Petrović, jedan od laureata nagrade Udruženja „Živojin Mišić“ za Najboljeg edukatora Srbije 2020. godine, organizovala je konferenciju „Za bolje obrazovanje – Preuzmi inicijativu“. 

Osim činjenice da smo svi dugo očekivali konferenciju uživo, ova je i po programskom sadržaju bila nešto drugačije. Naime, organizatori su pred sebom imali jasan cilj: 

  • da nastavnicima i edukatorima širom Srbije pokažu koliko je prostora za obrazovanje i van formalnog obrazovnog sistema,
  • koliko inovacija i drugačijih metoda možemo da iskoristimo kada imamo slobodu da samosvesno i profesionalno sledimo misiju kvalitetnog obrazovanja,
  • koliko je vredna inicijativa svakog pojedinca za ukupnu sliku obrazovanja jedne zemlje. 

“Predavanja su bila organizovana u dva bloka, tako da smo se u okviru jednog bavili novim načinima rada, predstavili video kao novi medijum obrazovanja, Amazon elektronsku knjigu i asinhrone onlajn kurseve. U drugom bloku, koji smo nazvali „Nove pismenosti“, govorili smo o digitalnoj, medijskoj i informacijskoj pismenosti, finansijskoj pismenosti i najzad algoritamskoj pismenosti. Sve ove teme veoma su zanimljive našim učesnicima, ali su istovremeno i globalno zanimljive i inovativne.” kaže Milan Petrović.  

Uživo je u sali Naučno-tehnološkog parka bilo nešto preko stotinu učesnika i učesnica, međutim stotine su širom Balkana pratile prenos predavanja i interaktivnih sesija putem lajv-strima. Osim predavanja i Q&A sesija posle svakog bloka, organizatori su sa partnerima osmislili i set radionica koje su imale za cilj da na praktičan način približe novine u obrazovanju. 

“Naš programski partner „Propulsion“ je organizovao veoma zanimljivu radionicu o digitalnoj, medijskoj i informacijskoj pismenosti, a naši partneri iz Erste banke preneli su nam svoje dugogodišnje iskustvo i rad na kurikulumu i materijalima za podučavanje finansijske pismenosti. Imali smo i divne goste iz KidHaba koji su govorili o upotrebi design thinking metodologije u nastavi, kolegu Andriju Pavlovića AKA „Profa“ koji je napravio radionicu obrazovnog Jutjub snimanja, a i mi smo predstavili igru za nastavnike BAŠ Čas koju smo osmislili u okviru jednog našeg projekta.” ističe Milan. 

Organizacija „Nauči me“ na kraju konferencije objavila je programsko partnerstvo sa fondacijom kompanije „Nordeus“. U narednom periodu za koji se svi nadamo da će biti post-kovid period u obrazovanju, svi zajedno treba da se borimo za prostor za veću inicijativu nastavnika, ali i za preduzimljivost koja je, u to smo uvereni, ključna kompetencija koja ide rame uz rame sa celoživotnim učenjem.

Komentari su onemogućeni.