Kabinet srpskog jezika

Svaka učionica bi trebalo da bude prijatno mesto za boravak i učenje. Da bi se to postiglo, potrebno je pažljivo osmisliti svaki kutak u njoj tako da on bude funkcionalan jer i najlepši detalj bez upotrebne vrednosti nema značaja i može se porediti sa časom na kome  je bilo lepo, ali deca nisu ništa naučila.

Osim toga, poželjno je da uređenje učionice bude rezultat zajedničkog rada, zalaganja i interesovanja učenika i nastavnika. Neophodno je i strpljenje jer se ne može  sve uraditi u jednoj školskoj godini. Ideje se javljaju vremenom, spontano, a realizuju polako jer sve što se brzo radi vrlo često je površno i loše.


Do sada smo u praksi često viđali interesantne i krajnje originalno uređene učionice kolega iz mlađih razreda. Neki od njih (Dragan Kuveljić, Željana Radojičić Lukić) su i na mene kao mladog radnika delovali svojim primerom motivišuće i podsticajno. Žao mi je što takvih primera nije bilo u starijim razredima, ili pak za njih nisam znao. Učionicu koju sam zatekao, ne bih poželeo nikom. Nasledio sam samo portret Vuka Karadžića, oštećeni poster Desanke Maksimović i nekoliko požutelih hamera na kojima su bile ispisane podela rečenica po sastavu i podela glasova. Za početnika sve je to bilo poprilično razočaravajuće jer  svako kad završi fakultet dolazi sa idelizovanom predstavom o prosveti. Pamtim i pet stolica bez naslova, polomljena vrata… Početnički entuzijazam, inat i veliki broj kreativaca učenika i saradnika uticali su da počnem da razmišljam, a onda i uređujem svoj kabinet. Svake godine je nešto dodato ili promenjeno i tako skoro deset godina.

Danas,  kabinet ima četiri najbitnija kutka: književni kutak, pravopisni kutak, gramatički kutak i kutak za istoriju jezika. Tu su i govornica, malo lutkarsko pozorište i naš ,,TV” na kome prikazujemo novosti, izveštavamo, čitamo vesti, ali i radimo intervjue sa književnim likovima. Sva ova nastavna sredstva su osmišljena radi poboljšanja jezičke kulture i opšte javnog nastupa. Tako je svaka programska oblast pokrivena, a uslovi omogućavaju da se svi osećamo prijatno i da uživamo dok nešto radimo.

Jedno je sigurno: kabinet trenutno izgleda ovako, a kako će u budućnosti zavisi isključivo od broja i ostvarivosti nekih novih zajedničkih ideja.

Komentari su onemogućeni.