„KLIMA, JASTREBAC, MOJ GRAD I MI….“

Međunarodni dan klimatskih promena, jedan od najznačajnijih ekoloških datuma, obeležava se svake godine 04. novembra, kada se  se u celom svetu organizuju razne aktivnosti i kampanje koje imaju za cilj da informišu i upozore stanovnike planete Zemlje na negativne posledice klimatskih  promena.

U Kruševcu je  Dan klimatskih promena  obeležen pod nazivom „ Klima , Jastrebac, mojgrad i mi“.  Tim povodom, kruševačke osnovne i srednje škole su tokom novembra realizovale brojne aktivnosti: predavanja, radionice(efekat staklene bašte, klima odeljenja i škole, voda, vazduh, kisele kiše,  biodiverzitet, živi svet), tribine-kako svako od nas može da pomogne u smanjenju posledica klimatskih promena, kampanje, ozelenjavanje školskih dvorišta i gradskih parkova.
Centralna manifestacija je održana u Kruševačkom pozorištu petog novembra 2018. godine.
Javno je predstavljen Projekat Ekokamp 2018 „ Otkrijmo Jastrebac“  o čemu je u holu Pozorišta postavljena izložba učeničkih radova.

Učesnici ekokampa, učenici osnovnih škola su upoznali publiku ( nastavnike, roditelje, goste  i medije) o rezultatima istraživanja biodiverziteta obližnjeplanine Jastrebac, o druženju i ličnim utiscima: usmeno, u stihovima, uz muziku, skeč, porukama  za očuvanje prirode. Prigodan program dece vrtića „ Kolibri“ , učenika OŠ „ Stanislav Binički“ predstavom „ Dvorska ekologijada“ i hor OŠ „ Jovan Popović“ odveli su nas na put ka očuvanju  zdrave životne sredine, stazama Čika Jove Zmaja: „ Gde god nađeš zgodno mesto tu drvo posadi“ i Ljubivoja Ršumovića:“ Domovina se brani cvetom i pčelom u cvetu, makom i suncokretom i pticom u letu… domovina se brani lepotom i čašću i znanjem…i lepim vaspitanjem“

Trenuci zajedničkog rada vaspitača,  nastavnika, dece i učenika frontalno i  u grupama pokazali su da ljubav među ljudima šalje dobru energiju prirodi, kako na polju učenja i obrazovanja za očuvanje okoline i prirodnih resursa, tako i na razvoju veština i  kreativnosti, darovitosti, misaonih aktivnosti i socijalnih aspekata nastave. Nastavnici su ohrabrivali učenike da međusobno diskutuju, argumentuju, suočavaju svoje ideje i pokušaju da ostvare saglasnost pri izvođenju zajedničkih  zaključaka: očuvanje biološke raznovrsnosti, održivo korišćenje prirodnih resursa, prilagođavanje klimatskim promenama i ublažavanju njihovih posledica, povećanje zaštićenih područja.

Ekologija i zaštita životne sredine trebalo bi da postanu prioritet u obrazovanju, a to se može postići u procesu učenja, od predškolskog obrazovanja i dalje, kroz nastavne i vannastavne programe, približavanjem teorije i prakse,  štednjom prirodnih resursa, održivom proizvodnjom i potrošnjom, štednjom energije, uvođenjem obnovljivih izvora energije, obrazovanjem za održivi razvoj.

Kruševački park Slobodište dobio je  30 novih sadnica koje su zasadili osnovci, porukom da sadimo i čuvamo zelene površine i šume-čuvare Planete.
Pokrovitelj Grad  Kruševac, organizatori Radna grupa za ekološko obrazovanje, Služba za zaštitu životne sredine, učesnici-deca, osnovci,  vaspitači, nastavnici, roditelji, društveno odgovorne ustanove i preduzeća, Regionalna privredna komora Kruševac, pod budnim okom medija,  doprineli su da se svi podsetimo kako pozitivnim primerima da utičemo na sprečavanje negativnih posledica klimatskih promena.

Programske aktivnosti ekološkog obrazovanja i vaspitanja na ekološkom opismenjavanju  kod dece, mladih i građana u Kruševcu pozitivno utiču na promene u ponašanju u odnosu prema prirodi i životnoj sredini, stvaraju  osećaj zajedničke odgovornosti o klimi i klimatskom promenama što doprinosi rešavanju brojnih problema i opstanku života na našoj planeti.   

Više informacija na:
http://www.osjovanpopovic.edu.rs/klima-jastrebac-moj-grad-i-mi/
https://krusevac.rs/sr_cir/ks-info/vesti/7948-dan-klimatskih-promena.htm
https://krusevac.rs/sr_cir/ks-info/vesti/7948-dan-klimatskih-promena.html
http://jefimija.tv/obelezen-dan-klimatskih-promena-video/


Komentari su onemogućeni.