Kratko uputstvo za učenike, za pisanje imejl poruka

Da bismo bar malo olakšali i pomogli, naročito u ovoj situaciji, gde su nastavnici preopterećeni radom, predstavljamo vam kratko uputstvo za pisanje imejl poruka koje je za učenike osnovne škole napravio Saša Čorboloković, prof. srpskog jezika u borskoj OŠ ,,3. oktobar”.

Pisanje i slanje imejl poruka jedan je od najpopularnijh i najrasprostranjenijih načina savremene komunikacije. S obzirom na njegovu aktuelnost, učestalost, ali i važnost, može se s pravom reći da poznavanje pravila kreiranja i slanja imejl poruka polako ulaze u domen elementarnog znanja koje mora posedovati svaki učenik. Kao što je nekada bilo neophodno znati pravilno pisanje, adresiranje i slanje običnog pisma (službenog ili privatnog), takav status u današnje vreme ima imejl poruka i elektornska pošta.

Iako se učekuje da učenici pravila pisanja i slanja imejl poruka (bar stariji razredi) odlično danas znaju, praktični primeri često to demantuju. Naime, većina učenika će uspešno poslati poruku, ali sa velikim brojem grešaka. Često se ne navodi predmet poruke (naslov) ili pak on nema gotovo nikakve veze sa njenim sadržajem. Oslovljavanje, sadržaj i na kraju potpis, tri bitna dela teksta poruke, retko kad su prisutna. Uz sve to, treba dodati i brojne nedopustive pravopisne greške (poruke su napisane ili malim ili velikim slovom, bez znakova interpunkcije i poštovanja pravila o sastavljenom i rastavljenom pisanju reči, koristi se ošišana latinica i sl.).

Evo kratkog uputstva, kako bi trebalo da izgleda pisanje imejl poruka.

Srećno!

Komentari su onemogućeni.