“KulturAgora” – otvoreni prostori kulture

Sandra Maksimović, jedna od nagrađenih Najboljih edukatora Srbije za 2020. godinu, svoju nagradu je uložila u projekat “KulturAgora” čiji je nosilac grupa Kulturociklin. Projekat je zamišljen kao niz radionica, stručnih poseta i saradnji sa predstavnicima kulture u Kruševcu, a u cilju edukovanja desetoro srednjoškolaca za izvođenje samostalnih radionica i rada sa mladima.

Grupa Kulturociklin, čiji je idejni tvorac i umetnički voditelj Sandra Maksimović, već pet godina sprovodi projekte edukacije mladih kroz performanse, predstave i debate koje se bave različitim društveno-angažovanim temama poput kulture, obrazovanja, nasilja, mentalnog i emocionalnog zdravlja. Grupa je UNESCO predstavnik kreativne drame u Srbiji (2021) i učesnik međunarodnih konferencija “Vaspitavati kulturom – ka društvu u kom su vrednosti važne” (2019), “Kreativno obrazovanje – spremnost za nespremnost” (2020/2021), kao i predstavnik na IDEA (“International drama theatre in education Association”) godišnjem kongresu (2021).

Polazeći od potrebe osnaživanja kulturnih navika mladih, jačanja participacije mladih u kulturnim sadržajima i formiranja raznolikih okruženja institucionalne i vaninstitucionalne scene kao mesta kreativnih susreta i razmene, projekat “KulturAgora” započeo je u avgustu definisanjem tema, sadržaja i potreba mladih kroz razgovore i radionice. Oformljena je grupa vršnjačkih edukatora koji su tokom septembra prošli brojne radionice različitog sadržaja – od uvoda u tehnike kreativne drame poput tehnika vajanja, zamrznutih slika, vođene improvizacije i kreativnog pokreta, do radionica koje su se bavile temama komunikacije, pisanja projekata i osnovama preduzetništva. Zatim su usledile saradnje i stručne posete Kulturnom centru, Alternativnom kulturnom centru “Gnezdo”, Alternativnom centru za devojke i Udruženju muzičara “Zamajac” gde su u saradnji sa predstavnicima održane nove radionice asertivnosti, emotivne pismenosti, rodne ravnopravnosti, ali i umetničke radionice poput radionice filma i scenografije (Alternativni centar Gnezdo) i muzičke radionice (Zamajac).

Nakon uvida u različite sadržaje, desetoro predstavnika vršnjačkih edukatora u oktobru je održalo svoje samostalne radionice koje su uključile četrdeset učenika osmog razreda Osnovne škole “Sveti Sava” u Kruševcu – prva se bavila kulturnim potrebama mladih, dok je tema druge bila očuvanje mentalnog zdravlja adolescenata. Radionice su podstakle kreiranje i organizovanje novih projekata učesnika – pa je tako jedna od učesnica započela svoju izložbu slika “Kultura kroz karikaturu”. Kako je tokom jedne od radionica veliki broj učesnika izjavio da bi o nekim problemima i poteškoćama sa kojima se mladi nose voleo da razgovara anonimno, predstavnici učeničkog parlamenta OŠ “Sveti Sava” u saradnji sa vršnjačkim edukatorima Kulturociklina realizovali su projekat “Sanduče za sugestije i probleme” koje je postavljeno u holu škole. Sve aktivnosti praćene su postavljanjem materijala na digitalne platforme – sajt, Instagram i Jutjub kanale škole i Kulturociklina. Sadržaji su uključili učeničke radove – fotografije, snimke, tekstove.

Kao epilog projekta u decembru je planirano izdavanje Zbornika “Ka prostorima KulturAgore” koji će sumirati sva iskustva, saznanja i istraživanja koja su sprovedena tokom ovog perioda, ali i ranijih radova grupe Kulturociklin.

Komentari su onemogućeni.