NA SLOVO Š, KAO ŠKOLA (ili kao šaran, školjke, šta god…)

Svima koji počinju ili nastavljaju školu, onima koji misle da su sa školom završili i onima koji smatraju da im ta stvar u životu nikako nije potrebna. Dakle, jednostavno – svima.


Daj čoveku ribu, nahranićeš ga za jedan dan.
Nauči čoveka da peca, nahranićeš ga za ceo život.
Kineska poslovica

Nauči da posmatraš sebe očima riba i taj život ćeš i razumeti.
Poslovica koju bi ribe izgovorile da su išle u školu

Jedan slavni pisac, pre više od 400 godina, Miguel de Servantes, rekao je nešto što se još uvek ne menja:
„Da biste stekli određen nivo obrazovanja to će vas koštati vremena, pažnje, gladovanja, vrtoglavica, slabosti i mnogih drugih neprijatnosti“. Obrazovanje je teško i, kako reče Mark Tven, nikada nemojte dozvoliti da vam škola na tom putu bude prepreka. Veći deo morate sami, zato što škola ne gleda vas kao pojedinca, već kao statistički udeo u broju pismenih građana i procente na birou za zapošljavanje. Pritom vas zatrpaju mnogim nepotrebnim podacima, zaboravljajući da živimo u vreme podatataka, ali ne i u vreme umeća da se ti podaci povežu. Uče vas pravilima, ali ne i kako da raspoznate dobra od loših. Šalju vam poruke mira i ljubavi, a ostavljaju svet rata i mržnje. Umesto da obrazovanje bude duhovito, ono je uvek i nanovo smrtno ozbiljno. Zato ću vam ispričati vic:


Završila dva šarančića školu i krenula rekom. Usput naiđu na ostarelog šarana koji ih pozdravi i upita: „Zdravo, momci, kakva je voda?“ Šarančići se zagledaju, pa jedan prošaputa drugom: „Brate, a šta je to voda? Je l se ti sećaš toga iz škole?“ I tako, šarančići moji, plivajte i naučite šta je voda, a ja mogu samo da vam na tom putovanju dam neke savete iz životnog veka matorog šarana:

 • Mislite dok plivate. Razmišljajte o pokretima svojih peraja, držanju tela, pritisku vode, odsjaju sunca na površini, opasnim štukama i parazitima koji vam se uvlače pod krljušt.
 • Plivajte slobodno, ne samo nizvodno. Ne plašite se ni brzaka, ni mutne vode. Probajte, sutra će biti kasno kada shvatite da plivate u ribnjaku, tromi i utovljeni, ograničeni i masni.
 • Pratite druge šarane, ali učite od svih vrsta riba. Pazite se plivanja u jatu. Lako je, ali kad svi isto misle, tu niko ništa ne misli.
 • Budite ambiciozni, ali ne gledajte samo gore. Za jednog šarana, ambicija može izgledati i kao sunce koje vas zaslepi toliko da ne vidite udicu ka kojoj hitate.
 • Istražujte. Nije svaka reka ista. Kamenčići imaju oblike i namene, lepotu i smisao. Ševari su zanimljivi, vodopadi još više.
 • Sanjate, ali kao što to ribe čine – otvorenih očiju.
 • Ne gunđajte samo kako je reka prljava. Učinite nešto za nju. Radite svakog dana ponešto.
 • Ne brinite se ako vam kažu: „To nije dobro. Od kad je sveta i veka to reka nije videla…“ Znaćete da je nešto dobro ako to osetite u sebi. Nikakve mrvice vam ne mogu platiti to zadovoljstvo.
 • Vodite računa o drugima, čak i o školjkama koje viđate usput. Imajte samilosti, ne budite ljubomorni. Lepi ste i pametni, a lepota jednog šarana ili šaranke drugačija je somu, pecarošu, suncu i barskoj travi. Presijavanje vaših tela nije svima najvažnije.
 • Reka stalno teče, pa će vam se često činiti da stojite u mestu. Naučite iz toga važnu stvar: živite u sadašnjosti, ne brinite stalno o budućnosti i ne razmišljajte uvek o prošlosti. Reka teče sve brže, a vi plivate sve sporije.
 • Teško je ne plašiti se. Plašite se manje. Smejte se blinkerima i mamcima, ali ih ne potcenjujte.
 • Pogled u budućnost je kao pogled kroz vodu. Lelujav, iskrivljen. Učite optiku, učite kako da iskrivite pogled da biste došli do prave istine.
 • Ne plašite se grešaka – malih, velikih, fantastičnih. Naučite da greške ne pravite na drugima.
 • Pijte iz reke znanja, nemojte da samo grgoljite. Ne budite površni, ne zavlačite se u blato dna.
 • Na kraju, Veliki Šaran Svih Šarana vas neće pitati za diplome. Pitaće vas za ožiljke.

  Želim vam dobru vodu, sunce i kiše, ispunjen život. Od ovog šarana koji još uvek sanja da poleti do okeana, samo još jedno – jaka mašta stvori i sam događaj.

Karikatura Luke Savića, učenika OŠ „Jovan Popović“ Inđija, za koju je osvojio prvu nagradu na republičkoj smotri „Mali Pjer 2014“. Luka ove godine polazi u 8. razred, a rad je nastao kada je bio u drugom.

Komentari su onemogućeni.