Danijela Rakić i Goran Jovišić kandidati za Yidan Prize

Najbolji edukatori Srbije se bore za prestižnu svetsku nagradu Yidan u iznosu od 3.9 miliona dolara

Dr. Charles Chen Yidan, jedan od najpoznatijih kineskih internet preduzetnika i filantropa, 2016. godine uspostavio je nagradu Yidan, koja iznosi 3.9 miliona dolara. Nagrada se dodeljuje pojedincima za izuzetna dostignuća u istraživanju i razvoju u oblasti obrazovanja. Nagrada prepoznaje i podržava nastavnike širom sveta čije inovacije imaju održiv uticaj na obrazovni sistem današnjice i budućnosti.

Udruženje “Živojin Mišić” je od prošle godine partner Yidan Fondacije, što znači da je projekat Udruženja “Najbolji edukatori Srbije” postao prekvalifikacija za nagradu “Yidan”, a ovogodišnji kanidati za tu nagradu su Danijela Rakić i Goran Jovišić!

Danijela i Goran, koji su proglašeni i za Najbolje edukatore Srbije, prvi su srpski nastavnici – kandidati za ovu prestižnu nagradu za istraživanja o razvoju u oblasti obrazovanja.

Po čemu su posebni Danijela Rakić i Goran Jovišić?

Danijela Rakić

Danijela Rakić je nastavnica harmonike i kamerne muzike u muzičkoj školi “Kosta Manojlović” u Zemunu.

Jedna je od Najboljih edukatora Srbije koja je ovo priznanje dobila 2017. godine.

Sa preko dve decenije nastavničkog staža, kako tvrde njene kolege, ona je i dalje primer edukatora koji odiše entuzijazmom i motivacijom u svakodnevnom radu sa đacima. Nastavnica Danijela je sa svojim učenicima do sada osvojila preko 280 nagrada u 30 zemalja sveta! Kolege kažu da je veliki broj priznanja posledica iskrenog, svakodnevnog zalaganja, ali i istraživanja i praćenja muzike u svetu, kroz rad u međunarodnim žirijima, angažovanost na seminarima, takmičenjima i kongresima. Nastojanje da u svojoj struci poveže Srbiju sa svetom (koje se ogleda kroz prestižne svetske nagrade), ono je što nastavnicu Danijelu izdvaja od drugih.

Kao nastavnik kamernog predmeta i harmonike, Danijela uspeva da uključi roditelje kroz koncerte, ali i ostale planove i razgovore, a sa ciljem da roditelji kontinuirano prate razvoj svoje dece.

Danijela je pedagoški savetnik i nastavnik mentor, drži ogledne časove za nastavnike početnike. Za nju govore da uvek ukazuje na primenu različitih metoda nastave i načine na koje se može probuditi motivacija učenika. Već 10 godina je predsednik beogradske sekcije harmonikaša i rukovodilac regionalnih sekcija harmonike, član svetske konfederacije akordeonista (u Velikoj Britaniji), član svetske konfederacije akordeonista (u Francuskoj), član Udruženja “Muzičko sazvežđe”, kao i član stručnog odbora “Olimpic Games” (u Sloveniji). Član je još nekoliko stručnih društava koji rade na teritoriji Srbije ali i u regionu.

Samo neka od njenih postignuća su: nagrada Zajednice muzičke škole Beograd (2015), plaketa UMPS Vivače Lazarevac (2015), priznanje MA, Istočno Sarajevo (2010-2015), godišnja nagrada MŠ “K. Manojlović” (2005-2009, 2015), nagrada BGIKU, Rusija…

Njen moto je “Samo pravilnim pristupom može se razviti ljubav i zainteresovanost prema muzici”.

Za nagradu Yidan prijavila se sa temom “Sistemi životnog učenja”, a njeno istraživanje se bavi sistemima životnog učenja, pismenosti za sve, nastavnicima i veštinama za rad i život u savremenom dobu.

Goran Jovišić

Goran Jovišić je nastavnik računarstva i informatike u Karlovačkoj gimnaziji, u Sremskim Karlovcima.

Jedan je od Najboljih edukatora Srbije koji je ovo priznanje dobio 2015. godine.

Jedan je od osnivača i predsednik Udruženja profesora informatike Srbije. Kolege za njega kažu da ga odlikuju nesebičan i predan rad, da je odličan organizator i pokretač inovativnih i kreativnih ideja, upotrebe novih tehnologija i softvera u nastavi.

Njegovi učenici učestvuju na različitim takmičenjima i projektima i osvajaju prva mesta. Neki od njih su “Zagrizi budućnost”, takmičenje iz oblasti grafičkog dizajna, međunarodna matematička konferencija “Karlovački uzori”, projekat obuke znanja i veština neophodnih u savremenom preduzetništvu i mnogi drugi.

Učesnik je i pokretač raznih aktivnosti u školi: predavanja o digitalnom nasilju “Uloga škole u prevenciji i zaustavljanju digitalnog nasilja”, “Maj mesec matematike”, “Dan broja PI u Karlovačkoj gimnaziji”, “Primena softvera u inkluzivnoj nastavi”, republičkog takmičenja “Sajt za bezbedan internet”… Organizator je međunarodne nedelje programiranja “Code Week” u svojoj školi.

Primenom inovativnih metoda u nastavi omogućava učenicima da samostalno rade, da rešavaju probleme na sebi svojstven način, svojim tempom i da na taj način uče. Primenjuje korelaciju različitih predmeta, pa su tako učenici u okviru informatike i nemačkog jezika digitalizovali knjige na nemačkom jeziku, koje su kasnije prevodili i izradili rečnik IT pojmova.

Autor je i saradnik u mnogobrojnim istraživanjima i radovima, učesnik velikog broja seminara, domaćih i međunarodnih konferencija. Član je nekoliko domaćih i stranih strukovnih organizacija: “CSTA – Computer science teacher association” (Njujork, SAD), “Internet Society IOC” (Ženeva, Švajcarska), “ACM – Association for Computer Machinery for K-12 computer science education” (Njujork, SAD), “European Mathematical Society” (Helsinki, Finska).

Za nagradu Yidan prijavio se sa temom “Primena slobodnog softvera u obrazovnim ustanovama u Srbiji’’, a njegovo istraživanje se između ostalog bavi nastavnicima, obrazovanjem za održivi razvoj i ICT-jem u obrazovanju.

Rezultati Yidan Prize takmičenja biće poznati u septembru ove godine, a do tada navijamo za kandidate koji predstavljaju Srbiju na ovom svetskom takmičenju, Danijelu Rakić i Gorana Jovišića!

Ko su prošlogodišnji pobednici, i više o samom takmičenju, možete pogledati ovde.

Komentari su onemogućeni.