Delegacija Srbije na Global Education & Skills Forumu u Dubaiju

Udruženje “Živojin Mišić” je zvanični nacionalni partner “Varkey” Fondacije u Srbiji i ponosni potpisnik ovog Ugovora. I ove godine, Udruženje je imalo svog predstavnika u Top 50 najboljih nastavnika sveta, a to je Katarina Veljković, izuzetna nastavnica informatike iz Kragujevca sa merljivim rezultatima i istraživanjima na nivou Srbije i sveta!

Global Education & Skills forum održan je sedmu godinu za redom od 22. do 25. marta, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Ovogodišnji pobednik i dobitnik nagrade je Peter Tabichi iz Kenije! Na forumu na kome se bira pobednik takmičenja “Global Teacher Prize”, i Srbija je bila zemlja koja je učestvovala sa svojom delegacijom.

Ko čini zvaničan tim srpske delegacije?

Naš tim činili su Katarina Veljković, nastavnica informatike, jedna od 50 najboljih nastavnica sveta, Tatjana Marković Topalović, nastavnica fizike iz Šapca, Dragan Kuveljić, učitelj iz Prijepolja i Ivona Jovanović, koordinator Udruženja “Živojin Mišić” kao predstavnik nacionalnog partnera “Varkey” Fondacije. 

Misija Foruma

Lideri iz sveta privatnog, javnog i društvenog sektora su se sedmu godinu za redom okupili kako bi zajedno radili na temama koje su u fokusu obrazovanja, a jedna od njih je promena stava prema obrazovnim tehnologijama. Srđan Verbić, jedan od članova Atlantis Grupe – grupe najboljih bivših ministara sveta, koji je počasni učesnik ovog foruma godinama objasnio je šta je bio ovogodišnji fokus. To je da se učenje koje će rešiti sve probleme više ne gleda kao centalna stvar, već je glavno to da nastavnicima pomoć u radu sa decom budu veštačka inteligencija i obrazovne tehnologije. 

Forum je mesto gde se daje na značaju nastavniku, gde se njihova profesija uvažava kao jedna od najbitnijih na svetu i gde su mogućnosti za umrežavanje sa kolegama širom sveta svima na dohvat ruke. 

Zašto je ovaj Forum poseban za Srbiju i za Udruženje “Živojin Mišić”?

Značajna činjenica jeste da je Srbija učvrstila položaj nacionalnog partnera, Udruženja “Živojin Mišić”. Vikas Pota, predsednik “Varkey” Fondacije pružio je punu podršku delegaciji Srbije, i pohvalio sve napore koje Udruženje postiže u svojoj zemlji.

Pohvale za izbor ovogodišnjih kandidata, nacionalnih predstavnika su bile još jedan veliki plus, posebno za Katarinu Veljkovć, jednu od 50 najboljih na svetu!

Razgovori sa Rebeccom Warbrick, (marketing direktorkom “Global Teacher Prize”-a) i nacionalnim partnerima ostalih zemalja u svetu išli su u strateškom smeru poboljšanja obrazovanja u svakoj državi ponaosob. Poseban akcenat bio je na delovanju nevladinih organizacijа koje bi trebalo da rade na podsticanju obrazovanja i davanju značaja profesiji nastavnika i nastavniku kao takvom.

Kako izgleda Global Education & Skills Forum?

Forum je okupio 297 govornika, (vrhunskih stručnjaka u oblasti obrazovanja i povezanih polja), 40 ministara obrazovanja, 7 nekadašnjih ministara obrazovanja, preko 2200 delegata iz 114 zemalja i preko 200 predstavnika medija.

Organizatori Foruma i ove godine su napravili iskorak, time što su dali desetogodišnjem Braydonu Bentu, TV voditelju, da povede prvu panel diskusiju o značaju obrazovanja. Braydon je naglasio da svi nastavnici ovog sveta treba da se potrude više, zbog dece kao što je on, čime se pokazalo da je empatija imperativ savremenog obrazovanja.


Predsednik Varkey Fondacije, gospodin Vikas Pota, pozdravio je sve nastavnike, učesnike, nacionalne partnere širom sveta i učesnike konferencije, pohvalivši njihov rad, stremljenja i ciljeve koje su sebi postavili.

Katarina Veljković je imala priliku da prisustvuje radionicama VTA (Varkey Teacher Ambasadors) koje su imale za cilj umrežavanje, povezivanje i predstavljanje projekata širom sveta. Naša predstavnica je govorila o projektima koje sprovodi sa učenicima, kako u lokalnoj sredini, tako i u svetu, i za koje je višestruko nagrađivana od strane brojnih svetskih organizacija. Sa druge strane, kolege Tatjana i Dragan su imali mogućnost da slušaju skoro sve sesije koje su ih interesovale, da debatuju i procenjuju, a sa ciljem daljeg stručnog usavršavanja i deljenja novih informacija u svojoj zemlji.

Naredna dva dana Foruma koji je održan u Atlantis hotelu, tročlana srpska delegacija prisustvovala je brojnim radionicama na kojima su govorili najistaknutiji ljudi u svojim oblastima, najboljih 10 nastavnika sveta držali su “Masterclasses”, (ugledne časove koje drže  svojom učenicima). 

Svečana dodela nagrada i gala veče održani su četvrtog dana Foruma gde je nagradu Global Teacher Prize Award dobio predstavnik Kenije – Peter Tabichi. Nagradu mu je uručio Hugh Jackman, velika holivudska zvezda. Peter Tabichi je nastavnik hemije koji predaje u meštovitoj srednjoj školi, u polusušnom delu Rift doline, i uprkos siromaštvu uspeva da sa učenicima osvaja prva mesta na takmičenjima u zemlji, i da svoje učenike šalje na ona na svetskom nivou! Sa njima pravi aparate koji omogućavaju slepim i gluvim osobama da mere objekte, motiviše učenike za upis na fakultet, pomaže im da se izbore sa problemima na ulici i budu najbolja verzija sebe. Pored toga, Peter 80% svojih prihoda ulaže u školu i za pomoć siromašnima. 

Benefiti Foruma za naše nastavnike i za  Udruženje “Živojin Mišić”

Cilj odlaska naše delegacije na ovaj svetski značajan događaj bio je umrežavanje sa najboljim nastavnicima sveta, razmena informacija, tolerancija, interkulturalnost, podrška, učenje novih nastavnih metoda, pristupa, kolaboracija na svetskom nivou kao i istraživanje mogućnosti za promene u obrazovanju našе zemljе. 

“Prezadovoljna sam svojim učešćem jer sam upoznala mnogo divnih nastavnika sa kojima ću nadam se i sarađivati. Ono što je najvažnije i što dobijamo kao nastavnici jeste deljenje znanja i saznanja koje do sada nismo imali, i ono što nas čini važnim jeste to da smo mi nastavnici koji spremaju učenike za 21. vek, i da kao pojedinci možemo da učinimo mnogo”, objasnila je Katarina Veljković.

Tatjana Marković Topalović,  misli da je benefit za Srbiju pre svega to što učestvuje na ovom Forumu, za njih kao nastavnike veliki broj međunarodnih kontakata, i da je naša zemlja bez obrzira na veličinu  i broj stanovnika, veoma primećena. Dragan Kuveljić je dodao da ga je ta razmena učinila bogatijim i ponosnim s obzirom na posao kojim se bavi i da je jedna od poruka sa Foruma da se svet može promeniti ako nam bude obrazovanje bolje, odnosno ako se bude radilo na nastavnicima.

Ono što je važno za nas kao Udruženje je svakako učvršćivanje položaja nacionalnog partnerstva, mogućnost da naredne nacionalne izbore sprovedemo još uspešnije, kao i  kontakti koje smo ostvarili sa uticajnim ljudima iz sveta obrazovanja, privrede i javnog sektora, a koji nam mogu biti podrška za dalje projekte. 

Zahvalnost 

Veliku zahvalnost dugujemo i sponzorima koji su pomogli odlazak srpske delegacije na Global Education & Skills Forum, a to su: GU grada Šapca, OŠ “M. Stiković” iz Prijepolja, izdavačka kuća “Kreativni Centar”, izdavačka kuća “Eduka”, izdavačka kuća “Logos”, izdavačka kuća “Klett”, kompanija “Refleks” iz Šapca kao i studio “Maruška”. 

Komentari su onemogućeni.