Dokumentarni film „Bicikli pričaju priče“

U nedelju, 11. maja, od 19 časova, u Dvorani kulturnog centra Beograda (Kolarčeva 6), biće premijerno prikazan dokumentarni film pod nazivom “Bicikli pričaju price”, autora Milana Lisice. Film će biti prikazan u okviru sedmog po redu Festivala dokumentarnog filma BELDOCS, na kom će se boriti za titulu najboljeg srpskog dokumentarnog filma.
Bikes Tell Stories je dokumentarni film koji kroz šest zanimljivih sižea predstavlja šest ljubitelja ovih dvotočkaša iz šest različitih evropskih zemalja. Dokumentarista Milan Lisica prešao je put od 4000 kilometara kroz Evropu – biciklom! Krenuo je iz Portugalije, kroz Španiju, Francusku, Italiju, Sloveniju, Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, sve do Srbije, gde je putovanje završio u svom rodnom Titelu. Strast. Istrajavanje. Promena. Strah. Ponovno rađanje. Snovi. Svi ovi motivi isprepletani su kroz šest životnih priča snimljenih u šest zemalja Evrope.
U svakoj zemlji snimio je po priču, a od ovih heroja biciklizma izdvaja tri priče, duboko intimne, koje su glavne u čitavom dokumentarcu. Prva je priča o francuskoj porodici, bračnom paru koji je, noseći svoja dva deteta predškolskog uzrasta, vozio godinu dana po svetu. Druga je priča o Slovencu Marku Balohu, koji je kao dete bolovao od astme i bronhitisa i kog je biciklistički klub odbio za učlanjenje. Danas je svetski rekorder u ultrabiciklizmu, a ovim sportom pobedio je i bolest.
Na treću priču, za njega i najimpresivniju, naišao je po povratku u Srbiju, u Bačkoj Palanci.
„U pitanju je čovek koji je u ratu izgubio nogu, a psihički i fizički se oporavio zahvaljujući biciklizmu“, kaže Lisica. „To je čovek koji se zvanično evidentira kao osoba sa invaliditetom, a zapravo je bez ijednog hendikepa. Čak ima mnogo više volje, energije i optimizma od mnogih ljudi, poraženih teškom svakodnevicom. On je bez jedne noge odvozao do Atine, čak 1.200 kilometara.“

Lisica, skromno, naglašava da njegova priča nije ništa posebno, jer je već uobičajeno da ljudi voze po Evropi i svetu… Njegov cilj je isključiv: želi da prikaže biciklizam kroz različite ljude, od profesionalaca do avanturista i egzibicionista, da pokaže i dokaže kako bicikl može da donese nezaboravne trenutke, i život učini vrednijim.

Komentari su onemogućeni.