Ivana Kovačević, Najbolji edukator Srbije, u Top 50 Najboljih nastavnika sveta

Ivana Kovačević, jedna od Najboljih edukatora Srbije, plasirala se u Top 50 najboljih nastavnika sveta, u okviru takmičenja Global Teacher Prize

Neprofitno, nevladino Udruženje “Živojin Mišić”, prošle godine je izabralo predstavnike Srbije za takmičenje Global Teacher Prize, za koje se veruje da je u rangu Nobelove nagrade za nastavnike. Ivana Kovačević, nastavnica sprskog jezika i književnosti iz Beograda, koja radi u OŠ “Dr Dragan Hercog” plasirala se u 50 najboljih nastavnika sveta, među 12.000 nominacija i prijava iz 140 zemalja, čime se Srbija ponovo našla na najvišoj lestvici u sferi obrazovanja.

Takmičenje Global Teacher Prize postoji već šest godina i organizuje ga Varkey Fondacija, od ove godine u partnerstvu sa organizacijom UNESCO. Za cilj ima da pronađe najbolje nastavnike u svetu, i pokaže da je njihova profesija jedna od najvrednijih za svako društvo, jer nastavnici su ti koji obrazuju našu decu i time stvaraju bolju budućnost svake zemlje.

Dosadašnji pobednici ovog takmičenja dolaze iz Sjedinjenih Američkih Država, Palestine, Kanade, Ujedinjenog Kraljevstva i Kenije, a ove godine Srbija ponovo ima mogućnost da se nađe na prvom mestu. Ta prilika pružila se upravo Ivani, kojoj je čestitke uputio i sam Sunny Varkey, osnivač fondacije Varkey i nagrade Global Teacher Prize. “Čestitke Ivani Kovačević na ulasku u finalnih 50. Nadam se da će njena priča inspirisati one koji žele da se bave učiteljskim zanimanjem i da će naglasiti neverovatan posao koji učitelji obavljaju svakoga dana širom sveta”.

Ivana Kovačević je diplomirala, završila master studije,  a sada završava i doktorske studije na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Predaje srpski jezik i književnost u OŠ “Dr Dragan Hercog” gde se nastava odvija u bolnicama i domovima učenika. Osvojila je veliki broj nagrada, učestvuje u nacionalnim projektima, treninzima, obukama. Ponosna je na svoju onlajn literarnu sekciju, koja je više puta nagrađena na Republičkom takmičenju, a njeni članovi su do sada osvojili 79 pojedinačnih nagrada na literarnim konkursima i smotrama. Pored toga, Ivana je učestvovala u kreiranju većeg broja besplatnih i javno dostupnih digitalnih obrazovnih sredstava, od kojih je platforma “Završni ispit”, nagrađena na svetskom takmičenju “Zero Project 2020”.

Njen moto je “Svako dete uči i izražava se na svoj način, i u tome je magija naše profesije”

Inače, OŠ “Dr Dragan Hercog” je jedinstvena nacionalna škola u kojoj se nastava odvija u bolničkim i kućnim uslovima ili škola organizuje učenje na daljinu za učenike koji odlaze na lečenje u inostranstvo. Misija škole je da obezbedi učenicima kvalitetno, kontinuirano i podsticajno radno okruženje, u kome će steći nove veštine, ohrabreni mogućnošću da će nesmetano nastaviti školovanje.

Pored toga Ivana Kovačević nosi i titulu jednog od Najboljih edukatora Srbije, koju joj je dodelilo  Udruženje “Živojin Mišić” 2018. godine u okviru istoimenog projekta, i koje je i dovelo takmičenje Global Teacher Prize u Srbiju. Kao nacionalni partner Varkey Fondacije, koja organizuje ovo svetsko takmičenje, Udruženje “Živojin Mišić” već treću godinu za redom bira nastavnike, koji našu zemlju predstavljaju na globalnoj sceni. 

Ivaninu biografiju možete pronaći i na zvaničnom sajtu Global Teacher Prize takmičenja ovde, a film o njenom radu, koji smo snimili za potrebe ovog takmičenja, ovde.

Još jednom želimo da čestitamo i našim ovogodišnjim nacionalnim predstavnicima Borku Petroviću, nastavniku engleskog jezika iz Paraćina i Zoranu Iliću, učitelju iz Leskovca. Svo troje su majstori zanata, stručnjaci u svojim oblastima koji dostojanstveno predstavljaju našu zemlju i brane boje obrazovanja već dugi niz godina! Čast nam je što sarađujemo sa njima i što ih imamo u svom timu! Više o ovogodišnjem izboru možete pročitati ovde.

Global Teacher Prize najboljeg nastavnika sveta nagrađuje sa milion američkih dolara, koji nisu lična nagrada nastavniku, već moraju biti uloženi u obrazovanje u lokalnoj zajednici ili na nacionalnom nivou.

Od Top 50, Global Teacher Prize će izabrati najboljih 10 nastavnika u junu mesecu, a proglašenje najboljeg na svetu planira se u oktobru mesecu, u Londonu, u Velikoj Britaniji.

Ivani želimo puno sreće u daljem toku takmičenja!

Komentari su onemogućeni.