Izabrani su pobednici nacionalnog takmičenja za 2019. godinu za Global Teacher Prize

Udruženje “Živojin Mišić” proglasilo je pobednike nacionalnog takmičenja koji će se boriti za titulu najboljeg nastavnika sveta

Projekat „National Teacher Prize“ deo je projekta „Global Teacher Prize“ koje organizuje Varkey Fondacija petu godinu za redom. 


Udruženje “Živojin Mišić” je partner Varkey Fondacije već tri godine, što znači da je projekat „Najbolji edukatori Srbije“, još tada postao prekvalifikaciono takmičenje za „National Teacher Prize“. 

Izuzetno smo ponosni što imamo tu čast da u ime Srbije, kao nacionalni partneri Varkey Fondacije, biramo izuzetne nastavnike koji će nas predstavljati u svetu. 

Ono u šta veruje tim Varkey Fondacije jeste da svako dete na svetu zaslužuje kvalitetnog nastavnika. Zbog toga, zajedno sa partnerima grade mrežu najboljih nastavnika sveta, jer veruju da će samo tako omogućiti jednako obrazovanje za sve. Jedan od osnivača Fondacije, Sunny Varkey, vodi se idejom da samo edukacija može ispraviti najveće probleme koje današnji svet ima, jer sve počinje edukacijom.

Udruženje “Živojin Mišić” kroz ovaj projekat želi da još jednom nagradi, pohvali i ohrabri izuzetne nastavnike u Srbiji i da im mogućnost da se nađu na jednom od najvećih svetskih takmičenja u sferi obrazovanja, „Global Teacher Prize“.

Ove godine, izabrana su tri predstavnika Srbije za ovo svetsko takmičenje, a oni su ispunili sledeće kriterijume za dalji plasman, propisan od strane „Global Teacher Prize“-a. To su upotreba efektivnih nastavnih praksi koje utiču na kvalitet obrazovanja na globalnom nivou, upotreba inovativnog nastavnog programa koji je inspirisan metodama koji rešavaju nove izazove u budućnosti, lična postignuća, uticaj na zajednicu, razvijanje učenika kao građanina sveta, prepoznavanje njihovog rada od strane zajednice.

Uvidom u prijave kandidata i dostavljene dodatne materijale, a imajući u vidu kriterijume Varkey Fondacije, komisija je odlučila da na “Global Teacher Prize” plasira sledeće kandidate:

  • Borka Petrovića, nastavnika engleskog jezika u OŠ “Stevan Jakovljević” iz Paraćina,
  • Ivanu Kovačević, nastavnicu srpskog jezika i književnosti iz OŠ “Dr Dragan Hercog” iz Beograda i
  • Zorana Ilića, učitelja razredne nastave iz OŠ “Svetozar Marković” iz Leskovca.

Ovogodišnju komisiju činili su:

  • Branislav Ranđelović, v. d. direktora Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja
  • Dragica Pavlović Babić, koordinator PISA istraživanja u Srbiji i saradnik Instituta za psihologiju u oblasti obrazovanja
  • Ivana Cenerić, koordinator istraživanja u Centru za obrazovne politike
  • Srđan Verbić, bivši Ministar prosvete
  • Vigor Majić, direktor istraživačke stanice Petnica
  • Zoran Stanojević, urednik i novinar Radio televizije Srbije
  • Udruženje “Živojin Mišić”

Još jednom iskrene čestitke plasiranim kandidatima, i želimo im puno sreće u daljem toku takmičenja!

Komentari su onemogućeni.