Ljiljana Lazarević i Đura Pađan kandidati za Yidan Prize nagradu za 2021.godinu

Dva Najbolja edukatora Srbije bore se za prestižnu svetsku nagradu Yidan u iznosu od 3.9 miliona dolara 

Yidan fondacija je osnovana 2016. godine na inicijativu jednog od najpoznatijih kineskih internet preduzetnika i filantropa Dr Charles-a Chen Yidan-a. Cilj Yidan fondacije je da kroz ovu nagradu podrži obrazovanje i da na taj način doprinese pozitivnim promenama u društvu. 

Yidan nagrada se dodeljuje svake godine u 2 oblasti – istraživanju u obrazovanju i razvoju u obrazovanju. Oblast istraživanje obrazovanja podrazumeva sprovođenje naučnog istraživanja sa jasnim ciljem, dok se oblast razvoj obrazovanja odnosi na projekte i programe koji su edukativne prirode. Pored toga, razlike u ove dve oblasti se vide i u prijavljivanju: u oblasti istraživanja obrazovanja, potrebno je da nastavnici imaju naučne članke iz oblasti istraživanja sa kojima žele da se prijave, dok za razvoj obrazovanja to nije potrebno, već je značajan detaljan opis projekta ili programa obrazovanja koji sprovode. Za obe prijave je potrebno dostaviti najmanje 2 preporuke i snimiti video do 2 minuta u kojima kandidati treba da predstave projekat koji prijavljuju za takmičenje. 

Yidan nagrada se dodeljuje jednom godišnje i pored novčanog dela u iznosu od 3.9 miliona dolara, laureati dobijaju zlatnu medalju i sertifikat.   

Udruženje „Živojin Mišić“ je nacionalni partner Yidan fondacije od 2018.godine, što znači da je projekat „Najbolji edukatori Srbije“ postao prekvalifikacija za učešće na ovom takmičenju. Ove godine naši kandidati su Ljiljana Lazarević, učiteljica u OŠ ,,Mihailo Petrović Alas“ iz Beograda i Đura Pađan, nastavnik tehničkog i informatičkog obrazovanja u OŠ ,,Vladislav Ribnikar“ iz Beograda. 

Ljiljana Lazarević i Đura Pađan, proglašeni su za Najbolje edukatore Srbije 2019. godine i ovogodišnji su kandidati za Yidan nagradu u oblasti razvoja obrazovanja. 

Po čemu se Ljiljana i Đura posebno ističu? 

Ljiljana Lazarević   

Ljiljana Lazarević je učiteljica u OŠ ,,Mihailo Petrović Alas“ u Beogradu 

Ljiljana Lazarević je izuzetna učiteljica koja je inicijator, autor ili je učestvovala u preko 20 nacionalnih i međunarodnih projekata. Tokom rada na projektima pomera granice i svojim idejama doprinosi  održivosti projekata. Kroz projekte se bavi prevencijom bolesti zavisnosti i ranih i prinudnih dečjih brakova. 

Njena učionica je poznata pod nazivom „Učionica bez zidova“ jer ruši stereotipe klasične nastave. U jednom školskom danu učenik je u svakom trenutku aktivan član nastave. Vodi se mišlju da decu ne treba da ograničavamo svojim znanjem, pa su njene aktivnosti usmerene ka razvoju preduzetničkog, kreativnog i kritičkog mišljenja, a u cilju razvoja dečjeg aktivizma. Zalaže se za poboljšanje položaja darovitih učenika u našoj zemlji. 

Poslednjih 6 godina se aktivno zalaže za realizaciju Outdoor učionica, kroz koje učenici baveći se planinarenjem, uče i stiču najznačajnije veštine za dalji samostalan život i razvijaju svest o očuvanju životne sredine.

Trenutno radi na realizaciji Pilot projekta „Učionica kakvu želim“, čiji je idejni tvorac. Ovaj projekat se kvalifikovao da bude nominovan za Yidan nagradu, jer ima potencijal, da putem platforme, probije geografske granice, da uključi decu i nastavnicike celog sveta. Osnovni zadatak ovog programa je razvoj preduzetničkih veština, negovanje aktivizma i solidarnosti, razvijanje kreativnih potencijala, upoznavanje sa crowdfounding načinom prikupljanja sredstava, a sve u cilju filantropije i stvaranja humanih i boljih uslova u okruženju u kojem deca žive i obrazuju se. Smatra da su upravo takvi ljudi potrebni ovom društvu. 

Pobornica je celoživotnog učenja i dobitnica brojnih zahvalnica, priznanja i nagrada. Ljiljana je prepoznata od strane međunarodne organizacije Ujedinjenih nacija u Srbiji -UN women kao jedna od 10 žena lidera koje su doprinele poboljšanju društva tokom pandemije. Takođe, dobila je zahvalnicu od Učiteljskog saveza Srbije za snimanje TV časova i doprinos obrazovanju tokom pandemije. Nosilac je titule Najbolji edukator Srbije od 2019.godine. 

Đura Pađan 

Nastavnik tehničkog i informatičkog obrazovanja u OŠ ,,Vladislav Ribnikar“ u Beogradu  

Đura Pađan od samog početka rada uočava mogućnosti za poboljšanje i u tom cilju pravi unapređenja  nastavnog procesa predmeta koji predaje. Napravio je značajan broj didaktičnih sredstava koji predstavljaju autorske radove. Tu spadaju modeli upravljani računarom, konstruktoski komplet za osmi razred na principu protoborda sa metodičkim vežbama i svojevrsna upravljačka jedinica koja se programira u programskom jeziku C++.

Ističe i komunikativne veštine neophodne za uspešan poziv nastavnika, a to su aktivno slušanje i reflektovanje kao i veština sagledavanja problema očima učenika. Moto u radu mu je latinska poslovica “Dobro podučava ko dobro razlikuje stvari”.

Najveća dostignuća su mu osvojene nagrade na konkursima digitalni čas – dve druge nagrade, jedna treća nagrada i specijalna nagrada za inovativnost. Osvojena nagrada za najboljeg edukatora Srbije 2019. godine. Kvalitetan nastavni proces koji rezultuje brojnim uspesima učenika na takmičenjima. Uspešno primenjuje metodu akceleracije u radu sa darovitim učenicima kao i rad u bilingvalnom odeljenju na francuskom jeziku što predstavlja njegovu svojevrsnu ličnu kartu. Svoj uspeh temelji na uverenju da su mogućnosti dece velike.

Projekat kojim nastavnik Đura Pađan aplicira predstavlja inicijativu da se inovira nastavni proces kroz primenu informacionih tehnologija. Ideja je da se uvrsti programiranje u sve aspekte primene informacionih tehnologija i da se postigne međupredmetna korelacija. Podrška će biti pružena učenicima kroz priliku da se ispolje u kreativnom radu. Cilj je da se ovim projektom učenicima približi škola i školsko gradivo na način koji je njima interesantan. 

To će se ostvariti tako što će biti nabavljena  nastavna sredstva u vidu robotskih kompleta Abilix C1-S. Abilix C1-S robotski komplet omogućava pravljenje i programiranje tehničkih sistema upravljanja u programskom jeziku C i razvija kod dece finu motoriku. Osim predviđenih vežbi učenici će imati priliku da realizuju i sopstvene ideje.

Izbor ovogodišnjih laureata biće u septembru i do tada navijamo za predstavnike naše zemlje na ovom prestižnom svetskom takmičenju, Ljiljanu Lazarević i Đuru Pađana! 

Ko su prošlogodišnji laureati, i više o samom takmičenju, možete pogledati ovde. 

 

Komentari su onemogućeni.