Najbolji edukator Srbije otvorio je Filosofsko-stvaralački centar

Aleksandar Stevanović, nastavnik filozofije u „Tehnoart Beograd“ školi za mašinstvo i umetničke zanate, otvorio je Filosofsko-stvaralački centar za učenike u cilju širenja filozofske kulture i kreativnog delovanja, edukacije, projektnog i radioničarskog rada.

Odakle ideja za nastanak Filosofsko – stvaralačkog Centra?

“Radeći sa decom u srednjoj školi, primetio sam kako kontekst uobičajenog nastavnog procesa ne odgovara savremenim generacijama. Tekovine 19. veka koje i danas vladaju obrazovnim sistemom, daleko su zaostale za potrebama i mogućnostima današnje dece. Shvatio sam da je potrebno preobraziti koncept nastave same, postavljajući u njeno središte ličnost učenika, umesto usvajanja rigidno propisanog, kvantifikovanog znanja”, kaže nastavnik Stevanović.

Samopouzdanost se razvija slobodno odabranom i uspešno izvedenom aktivnošću koju prati osećaj ostvarenosti, a širina kojom filosofija kao predmet pristupa ličnosti učenika omogućava upravo ovakvu vrstu delovanja.

Od ideje do realizacije

“Posle dobijanja nagrade Udruženja Živojin Mišić u okviru projekta “Najbolji edukatori Srbije 2016” koja je za sobom povlačila i novčana sredstva, odlučio sam da dobijeni novac potrošim na postojanje nečega što bi moglo dugo da traje. Tako sam krajem 2017. godine nabavio određeni broj rasklopivih stolova i stolica za izvođenje radionica i programa na otvorenom, kao i određeni broj knjiga za pokretanje Filosofske biblioteke”, kaže nastavnik.

Učenici škole su za potrebe Centra napravili veći broj dekorativnih lampi i jastučića za sedenje na travi i dali idejna, vizuelna i marketinška rešenja potrebna za početak njegovog rada.

Svi znamo da je Aristotel svoja predavanja držao na otvorenom i koliki je to pozitivan uticaj imalo na mlade. Centar danas upravo na to podseća, i vraća nas korenima filosofskog učenja.

Zahvaljujući direktoru škole Nenadu Mladenoviću, nastavnik Stevanović je na korišćenje dobio unutrašnje dvorište škole, a zahvaljujući nesebičnoj pomoći saradnika danas se u školi “Tehnoart Beorgad” nalazi Filosofsko – stvaralački Centar.

Otvaranje Centra

Nakon skoro šest meseci priprema, Centar je otvoren!

“Mi smo sada ovde da bismo mogli da utičemo. Ovo mesto je napravljeno da bude kao plamičak sreće. Kao ognjište radosti. Kao nešto što će trajati, i u jedan kontekst vremena uneti jedno drugo zvučanje, jedan drugi znak. Očigledno je da je škola koja se sastoji od betona i čelika, u kojoj su učenici svedeni na šrafove i matice, prevaziđena. Mi treba da se vratimo ovde među ovo drveće. Da osetimo da postoji jedan dar na koji smo zaboravili” – ovim rečima je započeo skup nastavnik Aleksandar.

Specijalni gost otvaranja Centra bio je gospodin Slobodan Kanjevac, predsednik Srpskog filozofskog društva koji je istakao koliko je važno što je osnovan jedan ovakav Centar i pružio punu podršku ovakvom konceptu nastave i nastavniku Stevanoviću sa kojim već dugi niz godina sarađuje.

Koordinatorka Udruženja Živojin Mišić, Ivona Jovanović, uputila je sve čestitke Aleksandru, istakla koliko su ponosni što je nastavnik Stevanović deo njihove profesionalne porodice i što u svom timu imaju Najbolje edukatore Srbije koji menjaju ovaj naš svet na bolje.

Svečanom otvaranju prisustvovali su učenici, bivši učenici ove škole, gosti, kolege profesora Aleksandra, direktor škole, prijatelji, zaljubljenici u filozofiju, a učenici profesora Aleksandra za sve prisutne izveli su i svoju autorsku predstavu.

Cilj filosofsko-stvaralačkog Centra

Ono što je jedan od osnovnih ciljeva Filosofsko-stvaralačkog Centra jeste razvoj preduzetničkih kompetencija kod mladih. Preduzetništvo se sa pravom predstavlja kao jedan od bitnih ciljeva obrazovnog procesa i zato Centar želi da svoj rad orijentiše na izuzetno važnu oblast – preduzetništvo u kulturi. Nastavnik Aleksandar smatra da bi se uz filozofsku stranu Centra, kroz rad učeničke zadruge orijentisane na stvaranje kulturnih sadržaja, u “Tehnoart Beograd” školi, na pravi način mogao razvijati preduzetnički duh budućih mladih stvaralaca u kulturi.

Najbolji poklon đacima ove škole  je što će kroz razne projekte, radionice i druge aktivnosti Centra biti  omogućeno povezivanje raznovrsnih sadržaja sa ciljem oplemjenjivanja i radovanja, kao i što će učenicima pružiti mogućnost da mogu istovremeno da ovladaju potrebnim znanjima, da se oslobode stresa i osete posvećenost u sopstvenom radu. Centar takođe pruža mladima širok spektar edukativnih aktivnosti, da kroz igru i stvaralaštvo osveste svoje kreativne potencijale.

Moto Filosofsko-stvaralačkog Centra glasi: “Osetiti lepo, razumeti istinito, oživeti dobro”.

Svi ste dobrodošli!

Komentari su onemogućeni.