Najbolji edukatori Srbije održali su radionice na festivalu „Školski dani“ u Beogradu

Najbolji edukatori Srbije bili su učesnici festivala „Školski dani“ koji se održao u Immo Centru i TC Ušće prethodna dva vikenda, u organizaciji portala Najbolja mama na svetu.

Festival „Školski dani“ održao se četvrtu godinu za redom, a za cilj ima da pokaže najmlađima da škola nije bauk, da može biti itekako zanimljiva, i da svi možemo puno da naučimo i kroz igru.

Upravo tu je napravljena spona sa Najboljim edukatorima Srbije, koji su se rado odazvali pozivu, i doputovali iz svojih grdova kako bi sa decom naučili puno toga kroz razne kreativne radionice.

Radionice u Immo Centru od 25. do 27. avgusta održalo je petoro edukatora.

Aleksandar Stevanović, nastavnik filozfofije u „Tehnoart Beograd“ školi za mašinstvo i umetničke zanate, održao je radionicu pod nazivom „Čarobna kutija u kojoj je nešto iz koje može nastati bilo šta“. Aleksandar je poveo decu na jedno čarobno putovanje, kroz koje su išli tražeći čarobnu kutiju, a iz avanture su izašli puni utisaka jer su sami svojom maštom stvorili ono što su želeli. Na ovaj način pokazao je da filozofija ne mora biti strašan predmet za odrasle, već se može prilagoditi i najmlađima.

Tanja Vrečko, učiteljica OŠ „Mladost“ na Novom Beogradu održala je interaktivnu matematičku radionicu „Brojevi od 1 do 10“. Deca su imala prilike da se upoznaju sa matematikom i kroz fizičke i likovne aktivnosti. Završni deo radionice nosio je naziv „Oživimo brojeve“ gde su deca uz pomoć raznih materijala prikazala brojeve na mnogo zanimljiviji način.

Snežana Radivojša, učiteljica u OŠ „Đuro Strugar“ u Beogradu imala je radionicu „Igre u prirodi“. Deca su sa Snežanom izvodila igre u paru, krugu ili individualne igre, koje su bile dirigovane, interaktivne i duhovite, a zahtevale su koncentraciju, spretnost, veštinu, saradljivost, istrajnost i maštu.

Marinko Petković, nastavnik fizike i hemije u školi za osnovno i srednje vaspitanje u Novom Sadu, „Milan Petrović“, održao je radionicu iz fizike atoma za najmlađe, i na taj način pokazao deci šta su atomi, i kakvu oni ulogu imaju u našim životima.

Tatjana Kovačev, učiteljica iz Karavukova, OŠ „Bora Stanković“ držala je radionicu razmišljaonicu. Rešavali su mozgalice, pitalice i matematičke probleme. Čitali su odlomke iz Tatjaninog romana „Igrica lavirint“ i rešavali probleme koji su u tom odlomku i zadati.

Već sledeće nedelje, još edukatora se prdružilo festivalu u TC „Ušće“.

Prvog dana radionice „Matematika i pčele“ i „Brojevi, brojevi“ održala je Slađana Trajković, nastavnica matematike u Tehničkoj školi „15. maj“ iz Prokuplja. Učenici su saznali sve o matematici pčelinjeg saća. Na prvi pogled pčele i matematika nemaju ništa zajedničko, ali uzimajući u obzir sve tehnike i metode od pravljenja saća, pčelinjeg leta, računanja uglova, ekonomičnost i štednju materijala, pčele zapravo moraju biti odlični matematičari. Na drugoj radionici deca su saznala čemu služe Neperove kosti, zašto se uglavnom poklanja neparan broj cvetova, kako izgleda majanski brojevni sistem i još mnogo toga.

Nada Stojičević, nastavnica elektro grupe predmeta iz Pančeva, iz Elektrotehničke škole „Nikola Tesla“  održala je radionicu pod nazivom „Kompjuteri bez struje“. Učenici su imali prilike da i sami učestvuju u pretvaranju podataka u binarni brojni sistem i sami su otkrivali neke algoritme koji se koriste prilikom kompresije.

Aleksandra Sekulić, nastavnica srpskog jezika u Ekonomsko – trgovinskoj školi u Kuli, održala je radionicu „Čitaj pesmu čulima“. Predstavljena je tehnika čitanja i razumevanja lirske pesme i na jedan nesvakidašnji način obrađen je jedan čas srpskog jezika.

Tatjana Marković Topalović, nastavnica fizike iz Šapca, uz pomoć najbolje mlade fizičarke u Srbiji održala je radionicu „Srujom ćeš me, stujom ću te“. Deca su naučila da vežu prosto stujno kolo, igrali su „sigurne ruke“ uz bakarne šablone i ključeve, a na kraju radionice Tatjana im je poklonila spektometre u ruci koje kada prislonite na kameru mobilnog telefona možete izvršiti kalibraciju njihovog spektra.

I festival je, što se tiče radionica Najboljih edukatora Srbije zatvorila Snežana Radivojša, uz radionicu „Geometrijskih oblika“. Deca su kroz igru usvajala, klasifikovala i vršila sistematizaciju znanja o geometrijskim slikama. Interaktivno, kroz igru, učenici su usavršavali pokrete ruku i uvežbavali perceptivno motornu koordinaciju.

Hvala još jednom Najboljim mamama na pozivu, hvala našim Najboljim edukatorima za sjajan sadržaj na ovom festivalu. Hvala što uvek idete korak ispred svih, i dajete više za našu decu!

Gostovanja naših edukatora na temu radionica koje su držali, možete pogledati na sledećem linku.

Komentari su onemogućeni.