Najbolji edukatori još jednom opravdali ovu laskavu titulu!

Na takmičenju „U koštac sa plastikom“ Najbolji edukatori zauzeli prva mesta

Povodom obeležavanja Svetskog dana zaštite životne sredine, ove godine organizovano je takmičenje pod sloganom: Pobedi zagađenje plastikom! Ako ne možeš ponovo da je upotrebiš, ne koristi je!

Agencija Ujedinjenih nacija za životnu sredinu (UN Environment) – Programska kancelarija u Beču, uz podršku regionalne nevladine mreže Forestry and Environmental Action – fea i strukovnog Udruženja Ambasadori održivog razvoja i životne sredine, organizovala je tematsko takmičenje “U koštac sa plastikom!” za učenike osnovnih škola u Republici Srbiji.

Cilj takmičenja bio je podizanje svesti dece o negativnom uticaju plastičnog otpada na zdravlje ljudi i životnu sredinu, mogućnostima za ponovnu upotrebu i reciklažu plastike, kao i pravilnom odlaganju plastičnog otpada.

Na konkurs koji je trajao mesec dana (od 13. aprila do 14. maja) prijavilo se 12 osnovnih škola iz Srbije koje su poslale ukupno 25 radova. Stručna komisija je u obzir uzela opis ideje, količinu iskorišćene plastične ambalaže i drugih plastičnih predmeta koji su upotrebljeni za pravljenje plovila, kao i izgled finalnog rada.

Pravila su bila veoma jednostavna. Timovi tj. odeljenja predvođena učiteljima organizovala su akciju sakupljanja plastičnog otpadnog materijala i iskorišćene PET ambalaže od koga je trebalo da naprave plovni objekat (čamac, brod i sl.).

Najbolji edukatori Srbije odazvali su se i ovom izazovu, i još jednom opravdali laskavu titulu koju nose. Od prva tri mesta, dva su pripala učiteljicama iz redova Najboljih, koje su sa svojim učenicima pokazale da se rad i kreativnost itekako isplate.

Prvo mesto pripalo je učenicima učiteljice Tatjane Romanov iz OŠ “Sveti Georgije” iz Uzdina, za rad „Žutoplovac“, a za konkurs je saznala preko Udruženja Živojin Mišić. Tatjana je nagrađena kao jedan od Najboljih edukatora Srbije 2017. godine.

Tatjana učenike svoje škole naziva velikim čuvarima prirode i rado su se odazvali na ovaj konkurs i kreirali svoji rad pod nazivom “Žutoplovac”. Namera joj je bila da uključi što više dece u projekat kako bi razvijali ekološku svest i osećaj za reciklažom. Poruku koju su Žutoplovcem želeli da prenesu je da ne treba tražiti rupu u zakonima prirode, već razvijati i čuvati prirodu za buduće naraštaje jer će upravo oni simbolično otploviti u neku čistiju i bolju prirodu.

Drugo mesto pripalo je učenicima OŠ „Rade Dodić“ iz Milutovca, a treće mesto učenicima učiteljice Marijane Kolarić, takođe nagrađenoj u projektu “Najbolji edukatori Srbije” 2016. godine, za rad „Brod prijateljstva“. Učiteljica Marijana je razredni starešina učenicma OŠ „Petefi brigada“ u Kuli.

Osnovna škola “Petefi Brigada” iz Kule, prijavila je svoj rad pod nazivom “Brod prijateljstva (Majinih bubamarica III-3).  Kako bi svoj rad predstavili na najbolji način, učiteljica Marijana je pripreme za ovaj projekat prikazala na sledeći način. Prvi korak bila je obuka plivanja na bazenu, gde su učenici zajedno sa svojom učiteljicom povezali u tematske dane sve o vodi, plivanju, pecanju kao i širenju prijateljstva, i tako objedinili pravljenje broda sa svim aktivnostima.

“Sa projektom “U koštac sa plastikom” povezali smo i gradivo iz prirode i društva o materijalima u prirodi i reciklaži. Učili smo iz srpskog jezika pesmu Branka Radičevića “Cic” ili takozvanog Ribarčeta, pa su deca maštala o Brodu prijateljstva.

Do idejnih rešenja dolazili smo na časovima likovne kulture, pisali smo poruke prijateljstva koja smo ostavljali u flašama u zidu broda, sakupljali predmete od plastike”, objašnjava učiteljica.

Kažu da je brod prvobitno dobio ime Brod prijateljstva, čemu su kasnije dodali Majine bubamarice III-3, jer kako kažu roditelji mladih učenika, učiteljica je Maja, a djaci cu Majine bubamarice.

Dodela nagrada i izložba pobedničkih radova održana je danas, 05. juna, na izložbi na Četrnaestoj regionalnoj konferenciji „Životna sredina ka Evropi EnE18“, u Beogradu.

Dragana Milićević, nagrađena 2016. godine, prisustvovala je dodeli nagrada ispred Udruženja Škola za opstanak, koja se bavi edukacijom mladih i nastavnika, kao i zaposlenih u lokalnim samoupravama. Na taj način još jednom je podržala ono čime se i sama bavi u karijeri, a to je očuvanje životne sredine.

Izložba je realizovana uz pomoć Ambasadora održivog razvoja i životne sredine i Privredne komore Srbije.

Ekipa iz Uzdina koja je osvojila prvo mesto, nagrađena je jednodnevnim izletom u Carsku Baru sa pratećom interaktivnom radionicom, dok je drugo i treće mesto nagrađeno edukativnom igrom o reciklaži.

Komentari su onemogućeni.