Podeljene knjige “Kako do posla u 21. veku + 444 saveta za uspešnu karijeru” u još 11 srednjih škola

Knjiga “Kako do posla u 21. Veku + 444 saveta za uspešnu karijeru” pozntih autora Dragana Varagića i Valentina Kuleta, stigla je do biblioteka još 11 srednjih škola. Još jednom su đaci iz različitih delova Srbije imali priliku da se upoznaju sa ovim izuzetnom štivom.

Udruženje Živojin Mišić, zajedno sa Draganom Varagićem i Valentinom Kuletom, podelilo je prve primerke ove knjige još 2016. godine, kada je i započet projekat  kroz koji će svim srednjim školama u Srbiji pokloniti po nekoliko primeraka „Kako do posla u 21. veku + 444 saveta za uspešnu karijeru“.

Cilj ovog projekta jeste da upoznamo mlade sa ovom knjigom, čija sadržina govori o zapošljavanju u 21. veku na jedan nesvakidašnji način i deli sa čitaocima razmišljanja koja su postala naša stvarnost. To je razlog zašto smo odlučili da baš ovu knjigu poklonimo srednjoškolcima i tako im pomognemo da što pre spoznaju realno stanje na tržištu rada i šta sve može od njih da se očekuje u modernom vremenu. Knjiga sadrži, kako i sam naslov nagoveštava, 444 saveta za uspešnu karijeru koji mogu pomoći ne samo da stignete do uspeha, već i kako da ostanete tu i ostanete.

Ovoga puta smo prosledili primerke knjiga u 11 srednjih škola u zemlji, a naši Najbolji edukatori Srbije i ljudi koji veruju u ovaj projekat su nam pomogli da se za nju još dalje čuje. Imali smo prilike da čujemo brojne pozitivne komentare.

Učenici pet beogradskih srednjih škola dobili su svoj primerak knjige i to, učenici iz Ekonomske škole “Nada Dimić”, Tehnoart Beograd, Muzičke škole “Kosta Manojlović”, Farmaceutsko-fizioterapeutske škole Zvezdara i Zemunske gimnazije, čiji su đaci generacije dobili primerak knjige kao i školska biblioteka.  Beogradske srednje škole bogatije su za 43 primerka ove knjige.

Učenici medicinske škole “Dr Andra Jovanović” iz Šapca, čija biblioteka sada poseduje 8 primeraka ove knjige, takođe imaju priliku da iskoriste sjajne savete koji se pružaju čitaocima.

Karlovačka gimnazija dobila je 14 knjiga za učenike završnih razreda, u nastavku su njihovi komentari.

„Saveti su veoma korisni. Najbolje je što se mogu primeniti i na ostale sfere života, ne samo na pronalaženje posla. Veoma korisno za mlade naših godina.“

„Jedan od najboljih saveta mi je da kritiku treba posmatrati kao prostor za napredak. Nisam ranije tako razmišljala. Eto, čak i da samo jednu stvar izvučete iz ove knjige, vredeće, a izvućićete mnogo više, sigurno.“

„Piši pismeno o čemu god da je reč“. To je stvarno jako važno, a tome nas uče i ovde u našoj školi, ipak smo mi jezička gimnazija. Treba deliti znanje, vežbati entuzijazam, ne slušati svakoga… Samo neki od korisnih saveta. Svako će naći ponešto korisno.“

Tehničkoj školi iz Loznice podeljeno je 12 primeraka ove knjige, i odmah nakon nekoliko dana dobili smo pozitivne recenzije, ovako su reagovali učenici:
„Knjiga ima dosta korisnih stvari za mlade koji žele da pokrenu svoj biznis ili da se zaposle. Kako se već bavim zaradom preko interneta, ova knjiga mi je omogućila da proširim svoje znanje u području marketinga i ostalih oblasti.“


„Knjiga me je naučila da verujem u sebe, da postanem brža i kreativnija i da ne odustajem kada problem naiđe. Mojim vršnjacima bih toplo preporučila da pročitaju knjigu jer će im pokazati put do svojih interesovanja i pravog sebe. – Iva Avramović“

„Smatram da u knjizi postoji mnogo dobrih saveta za građenje karijere i za pronalazak posla. Posebno mi se dopada što je spomenuta i zarada i mogućnost zapošljavanja preko interneta. -Anđela“

Paraćin je imao priliku da se u Tehnološkoj školi pronađe 10 primeraka ove knjige. Želimo im da prošire svoje preduzetničke ideje uz pomoć saveta koje će pročitati.

Ekonomsko-trgovinska škola iz Kule i Poljoprivredna škola “Šumatovac” iz Aleksinca dobile su ukupno 12 primeraka “Kako do posla u 21. veku + 444 saveta za uspešnu karijeru”.

Učenici iz Kule podelili su svoje utiske sa nama:

„Knjige su često tu da nas upravo suoče sa realnošću i sopstvenim problemima, pa i nama samima, a vrlo često daju odgovore i pomažu u rešavanju problema. Verujem da je i ova knjiga takva, sudeći po naslovu i nekim delovima koje sam na brzinu pročitao.“ (Miloš)

„Knjige ovakve građe nisam imala prilike da čitam, ali vrlo rado ću izdvojiti slobodno vreme i proučiti materiju. Dopada mi se literatura koja nudi savete mladima za budućnost, posebno kada se tiču profesionalne orijentacije, odabira životnog poziva, načina na koje se pripremati za izazove koji su pred nama. Verujem da će mi knjiga biti od koristi i da ću je preporučiti drugarima iz odeljenja, ali i drugima. Hvala ljudima koji su knjigu napisali i poklonili je nama, učenicima. Mi smo generacije interneta, a zaboravljamo da se mnogo toga može naučiti iz knjiga.“ (Maja)

„Knjiga je jako korisna za mlade, jer ima mnogo saveta za budućnost u vezi traženja posla i sticanja samopouzdanja. Jako mi se svidja osenčen deo „pročitati“ jer daje jako dobre linkove sa korisnim stvarima na netu, i tera nas da pametnije koristimo internet. Svidja mi se to što autori kažu da ne slušamo druge savete o izboru fakulteta nego da upišemo ono što nas zanima i da uporedo možemo da radimo i studiramo uz dobru organizaciju.” (Anđela)

Još jednom želimo da se zahvalimo sjajnim autorima ove knjige Draganu Varagiću i Valentinu Kuletu na izuzetnoj saradnji. Potrudili smo se da svaka srednja škola u Srbiji ima svoje primerke knjige, a uspeh ovog projekta merićemo kroz broj učenika koji su je pročitali i koji su primenili dobre savete.

Komentari su onemogućeni.