Predstavljena reprezentacija Srbije za Global Teacher Prize

Na svečanosti povodom dodele nagrada Najboljim nastavnicima Srbije, koji će nas sledeće godine predstavljati na svetskom takmičenju Global Teacher Prize, uručena su priznanja za izuzetna postignuća u radu i karijeri sa učenicima troma fenomenalnim nastavnicima, u prostorijama Privredne komore Srbije u Beogradu, u  organizaciji neprofitnog, nevladinog Udruženja za podsticanje preduzetništva „Živojin Mišić“.

Udruženje Živojin Mišić, nacionalni partner Varkey Fondacije, izabralo je predstavnike Srbije za prestižno takmičenje Global Teacher Prize, koje za cilj ima da pronađe najboljeg nastavnika sveta! Kandidati za ovo takmičenje su Tatjana Marković Topalović, profesor fizike iz Šapca, Katarina Veljković, profesor informatike iz Kragujevca i Dragan Kuveljić, učitelj iz Prijepolja.

U petak, 28. septembra u prostorijama Privredne komore Srbije u Beogradu, održana je svečanost povodom dodele priznanja najboljima, a pored nagrađenih Najboljih edukatora Srbije, svečanosti su prisustvovale brojne zvanice i prijatelji srpskog obrazovanja.

Prilikom otvaranja svečanosti, prisutnima se obratila Ivona Jovanović, koordinatorka Udruženja ,,Živojin Mišić’’, istakavši ponos Udruženja jer priznanje ide onima koji svojom posebnošću u radu, doprinose obrazovnom sistemu u Srbiji, koji su ponos naše zemlje i koji su se zasluženo našli među najboljim nastavnicima koji će nas predstavljati u svetu. “Ovi ljudi koji su danas sa nama, školuju generacije dece koja će sva znanja koja steknu iskoristiti kako bi kreirali bolju budućnost za sebe, svoju decu, i našu zemlju. Jer kako je govorio Nelson Mendela: “Obrazovanje je najmoćnije oružje koje možete upotrebiti da promenite svet”. Ono što uvek volimo da kažemo i na šta smo ponosni jeste: Vi pomazete da se stvori jedna bolja Srbija i veliko vam hvala na tome!”

Prisutnima se obratio i Srđan Verbić, jedan od članova komisije pri izboru Najboljih nastavnika, i istakao da izbor zaista nije bio lak, ali da je odluka prava. “Ja sam siguran, naročito posle nekoliko nedelja od odluke ko će biti naši predstavnici kada čujem da naši nastavnici kažu da, to je zaista bio odličan izbor, da treba da budemo ponosni! Vi treba da budete deo tog sveta koji pravi nove generacije, koji inspiriše nove generacije i koji bi trebalo globalne kompetencije da prenosi dalje. Ja želim da vi budete inspirisani time što ćete doživeti u narednim mesecima uključujući se u ovo takmičenje i da što više od te inspiracije vratite svojim učenicima, svojim kolegama i svima nama.”

Na svečanosti su premijerno pušteni filmovi koji su snimljeni o radu tri kandidata, i oni se mogu pogledati na YouTube kanalu Udruženja Živojin Mišić.

Nakon uručenja nagrade, prisutnima se obratila  Tatjana Marković Topalović, nagrađeni Najbolji edukator 2014. godine, jedan od naših kandidata za Global Teacher Prize. U svom govoru se prvo osvrnula na obrazovanje danas, a onda je istakla sledeće: “Za mene je velika čast i privilegija što stojim ovde i predstavljam svoju zemlju na prestižnom takmičenju Global Teacher Prize. Udružena sa čašću stoji briga, strepnja i odgovornost da svoju školu, grad, zemlju, svoj rad i senzibilitet tamo negde daleko u belom svetu predstavim na dostojanstven i kvalitetan način.” Za kraj je poručia svojim učenicima, bivšim, sadašnjim i budućim “da svoja jedra široko rašire i da sigurno plove nemirnim morima saznanja, jer vaša kormila su sama vaša i “Nisi gubitnik dok ne odlučiš da odustaneš”.”

Katarina Veljković, nagrađeni Najbolji edukator 2016. godine, još jedan kandidat u trci za najboljeg nastavnika sveta zahvalila se svima uz pomoć kojih je danas tu gde jeste. “Zahvaljujem se Udruženju koje me je nominovalo za ovu prestižnu nagradu i što ću biti jedna od troje nastavnika koji će predstavljati Srbiju. Zahvaljujem se svojim kolegama koje me podržavaju u svemu što radim. I pre svega svojim učenicima bez kojih ne bih bila ovo što jesam, jer su oni ti koji me inspirišu i motivišu da budem što bolja.”

Treći kandidat za ovo prestižno takmičenje, Dragan Kuveljić, nagrađeni Najbolji edukator Srbije 2014. godine, istakao je koliko je važno što se srpsko obrazovanje vraća u fokus, jer ono jeste stub jednog društva, i istakao je koliko je važno što Udruženje Živojin Mišić nastavlja svoju misiju i prepoznaje najbolje nastavnike. “Pred Najboljim edukatorima Srbije je zadatak da učine škole oazama mudrosti, lepote, znanja i duhovnosti. Neka nam ova priznanja budu motivacija i inspiracija da zajedno povratimo autoritet školi i obrazovanju.”

Najboljim nastavnicima priređeno je i iznenađenje, gde su se pojavili njihovi bivši učenici koji su imali samo reči hvale i izrazili koliko su ponosni i srećni, što su baš oni bili učenici ovih sjajnih ljudi.

Biljana Makević, bivša učenica Tatjane Marković Topalović, imala je veoma emotivan govor, i potvrdila je da je Tatjana pravi primer nastavnika koji nam je potreban u Srbiji. “Pomerila je moje granice mnogo puta. Nakon četiri godine i svega što smo uradili i što ona neumorno radi svakog dana, imam samo da kažem Svaka čast! Svaka čast kažem kao bivši đak, kao sugrađanin, kao budući profesor i kao čovek, pre svega. Vi ste primer entuzijazma, stručnosti, tačnosti, informisanosti, umetnosti, doslednosti, nepotkupljivosti i pre svega nade da biti profesor ima smisla u vremenu kada više ništa nema smisla. Ono što ste nam često govorili, a mi vrlo dobro upamtili jeste: “Vaše vreme tek dolazi”. I sada, kada se osvrnem iza i ispred, to je velika istina i velika snaga koju nose vaši đaci u sebi, pored znanja koje ste im nesebično dali.”

Pored Biljane, prisutnima se obratio i Igor Baković, bivši učenik Dragana Kuveljića, koji je istakao da je spremio dugačak govor, ali da nakon svega što je čuo na dodeli, i nakon toga što su svi prisutni upoznali Dragana, želi samo da se zahvali svom učitelju na tome što ih je naučio da budu ljudi, da iznose svoje mišljenje jasno i glasno i da je neizmena sreća biti učenik tako velikog čoveka.

Hvala još jednom najboljim nastavnicima, članovima komisije, saradnicima, gostima, Najboljim edukatorima Srbije koji su bili tu kako bi podržali svoje kolege, i hvala Privrednoj komori Srbije na ustupljenom prostoru. Puno sreće u daljem takmičenju, i nastavite da pomerate granice!

Komentari su onemogućeni.