Prvi stručni skup najboljih edukatora Srbije

“Ne postoje neosvojive tvrđave, samo loši osvajači”

Prvi stručni skup Najboljih edukatora Srbije, održan je u Centru za stručno usavršavanje u Šapcu 18. novembra. Skupu su prisustvovali nagrađeni edukatori iz 2014. i 2015. godine, kao i predstavnici Udruženja Živojin Mišić, koji su pokrenuli ovaj projekat.

Ovo je prvo samoinicijativno druženje najboljih edukatora, posle svečanih dodela njihovih nagrada. Tatjana Marković Topalović, jedna od nagrađenih edukatora 2014. godine, a sada v.d. direktora Centra za stručno usavršavanje Šabac, bila je organizator ovog radnog druženja, sa ciljem razmene iskustava najboljih po pitanju stručnog usavršavanja nastavnika.

Teme kojima su se bavili bile su:        

  • predstavljanje Centra za stručno usavršavanje i njegove aktivnosti
  • predstavljanje jedinstvenog Parka nauke, koji se nalazi u dvorištu Centra i izložbe asocijativnih satova, autora Tatjane Marković Topalović sa saradnicima
  • diskusija o opštim pitanjima nastave i stručnim usavršavanjima nastavnika
  • predstavljanje radova najboljih edukatora

Svoje radove predstavile su Svetlana Radlovački, nastavnik programiranja u školskom centru “Nikola Tesla” Vršac, ujedno i dobitnica Svetosavske nagrade, i Slađana Trajković, nastavnik matematike u Tehničkoj školi “15. maj” iz Prokuplja.

Prvi deo seminara obeležila je prezentacija v.d. direktorke Centra, Tatjane Marković Topalović i analiza i diskusija po pitanju stručnog usavršavanja prosvetnih radnika u formalnom sistemu obrazovanja, a učesnici su se naročito osvrnuli na on-line seminare i seminare na temu inkluzije.

Deo stručnog skupa svakako je bio i obilazak prvog i jedinstvenog Parka nauke koji se nalazi u okviru Centra za stručno usavršavanje. Tatjana se potrudila da nas na najbolji mogući način upozna sa istim i predočila je koji su sve njegovi benefiti i na koji način deca mogu da uče ovde.

Ono što je dalji plan, jeste da se ovakav skup uvrsti u godišnji skup ili Konferenciju, koja će se baviti opštim pitanjima nastave, savremenim tehnikama učenja i podučavanja, a da prisustvo bude omogućeno i ostalim prosvetnim radnicima koji imaju želju da razmene mišljenja, iskustva i ideje.

Komentari su onemogućeni.