Srbija je ponovo u finalu takmičenja Global Teacher Prize!

Katarina Veljković, jedna od Najboljih edukatora Srbije plasirala se u Top 50 najboljih nastavnika sveta

Neprofitno, nevladino Udruženje Živojin Mišić, i ove godine izabralo je predstavnike za takmičenje Global Teacher Prize za koje se veruje da je u rangu Nobelove nagrade. Katarina Veljković, nastavnica informatike iz Prve Kragujevačke gimnazije plasirala se u 50 najboljih nastavnika sveta i time se Srbija i ove godine našla na visokoj lestvici u sferi obrazovanja.

Takmičenje Global Teacher Prize postoji već pet godina za redom, i za cilj ima da pronađe najbolje nastavnike sveta, i pokaže da je njihova profesija jedna od najvažnijih u svakoj zemlji!

Dosadašnje pobednice ovog takmičenja dolaze iz Sjedinjenih Američkih Država, Palestine, Kanade i Ujedinjenog Kraljevstva, a sada priliku da bude prva ima i Srbija!

Katarina Veljković, koja u nastavi radi već 14 godina, uvek je pokušavala da pronađe i nadomesti nedostatke obrazovnog sistema, i da učenicima da pravi odgovor na pitanje: “Zašto ja ovo učim, čemu mi to služi?”. Mnogobrojni projekti koje je sa decom sprovodila u toku svoje karijere i krilatica kojom se vodila kroz život “Mašta je važnija od znanja” su doprineli uspesima u nastavi sa preko 1400 učenika. Danas zasluženo može da kaže i da je jedan od najboljih nastavika sveta!

Pored toga Katarina nosi i titulu jednog od Najboljih edukatora Srbije, koju joj je dodelilo  Udruženje Živojin Mišić pre dve godine u okviru istoimenog projekta, i koje je i dovelo takmičenje Global Teacher Prize u Srbiju. Kao nacionalni partner Varkey Fondacije, koja organizuje ovo svetsko takmičenje, Udruženje Živojin Mišić već drugu godinu za redom bira najbolje od najboljih. Prošle godine u Top 50 najboljih nastavnika sveta našla se Željana Radojičić Lukić, učiteljica iz Mionice i Najbolji edukator Srbije 2014. godine. Danas, drugu godinu za redom, Srbija ponovo ima svog predstavnika među najboljima, a to je Katarina. Za jednu malu zemlju na svetskoj sceni, ovo je veliki uspeh i pokazatelj da sprsko obrazovanje vredi i da imamo sjajne ljude koji obrazuju našu decu! Na konkursu je učestvovalo čak 179 zemalja širom sveta!

Još jednom želimo da čestitamo i našim ovogodišnjim nacionalnim predstavnicima Tatjani Marković Topalović, nastavnici fizike iz Šapca i Draganu Kuveljiću, učitelju iz Prijepolja. Svo troje su fenomenalni edukatori koji dostojanstveno predstavljaju našu zemlju i brane boje obrazovanja već dugi niz godina! Čast je imati ih u svom timu!Više o ovogodišnjem izboru možete pročitati ovde.

Katarininu biografiju možete pronaći i na zvaničnom sajtu Global Teacher Prize takmičenja ovde.


Komentari su onemogućeni.