Udruženje „Živojin Mišić“ proglasilo je sedmu generaciju Najboljih edukatora Srbije!

Sedmu godinu za redom, učitelji i nastavnici osnovnih i srednjih škola širom Srbije borili su se za titulu Najboljih edukatora Srbije. Kao i svake godine pristiglo je dosta kvalitetnih prijava, a mi smo odabrali 10-oro koji će braniti obrazovnu scenu Srbije ove godine.

Ko su Najbolji edukatori Srbije?

Najbolji edukatori su učitelji i nastavnici osnovnih i srednjih škola koji se svojim izuzetnim radom i zalaganjem ističu u radu sa učenicima. Oni koji su inovatori, motivatori, oni koji utiču na formiranje i razvoj učenika i uče ih kako da budu građani 21. veka. Oni koji idu putem kojim se ređe ide, neutabanim stazama, a u cilju razvoja kritičkih intelektualaca naše zemlje. Ovaj konkurs otvorili smo u posebnom trenutku za našu zemlju, ali i za ceo svet. U vreme kada je planeta bila zahvaćena globalnom pandemijom, kada su škole bile zatvorene, a nastavnici imali još zahtevniju ulogu, jer obrazovanje nije smelo stati. Zbog toga smo pored Osnovnog obrasca za Najboljeg edukatora Srbije, otvorili i ,,vanredni” i potražili najbolje nastavnike u doba pandemije. One koji su u ovo vreme obrazovanje, nastavu i veštine učenika učinili izuzetnim, koji su spajali obrazovanje i život i brisali granice obaveznog i potrebnog.

Nakon dugog procesa selekcije koji je trajao sedam meseci, uz pomoć članova komisije izabrali smo deset pobednika konkursa Najbolji edukatori Srbije! Od toga troje u okviru pandemijskog obrasca i sedmoro u okviru osnovnog obrasca!

Najbolji edukatori Srbije za 2020. godinu u okviru pandemijskog obrasca su:

  1. Dejan Bošković, nastavnik biologije u OŠ ,, Ivo Andrić“ u Beogradu
  2. Marta Kiš Buterer, nastavnica likovne kulture u OŠ ,,Petefi Šandor“ u Novom Sadu
  3. Predrag Starčević, učitelj u OŠ ,,Jovan Jovanović Zmaj“ u Pančevu

Najbolji edukatori Srbije za 2020. godinu u okviru redovnog obrasca su:

  1. Biljana Uskoković Brković, nastavnica biologije u OŠ ,,Milica Pavlović“ u Čačku
  2. Iva Subotić Krasojević, nastavnica istorije umetnosti u srednje – stručnoj školi ,,Tehnoart“ u Beogradu
  3. Marjan Milanov, nastavnik engleskog jezika u OŠ sa domom učenika „Dobrinka Bogdanović“ u selu Strelac i Srednjoj školi „Vuk Karadžić“ sa domom učenika u Babušnici
  4. Milan Petrović, nastavnik srpskog jezika i književnosti u Gimnaziji ,,Svetozar Marković” u Nišu
  5. Nevena Perić, učiteljica u OŠ ,,Dimitrije Davidović“ u Smederevu
  6. Sandra Maksimović, nastavnica srpskog jezika i književnosti u OŠ ,,Sveti Sava“ u Kruševcu
  7. Tanja Olear Gojić, učiteljica u OŠ ,,Dragan Lukić“ u Beogradu

Zvanje Najboljeg edukatora Srbije nije lako zaslužiti, zato odajemo priznanje ovim sjajnim ljudima koji su  svojim radom uspeli da poboljšaju obrazovanje naših najmlađih. Želimo da im poručimo da svoju titulu ponosno nose i da svoje znanje šire i na sledeće generacije kao što su to radili i do sada.

Najbolji edukatori Srbije za 2020. godinu dolaze iz 8 mesta i gradova širom naše zemlje, i pokazuju da je obrazovanje vredno i da imamo sjajne učitelje i nastavnike.

Pored zvanja Najboljeg edukatora Srbije naši pobednici dobiće ličnu nagradu kao i nagradu u iznosu od 100.000 rsd koju mogu da upotrebe da unaprede svoj rad i realizuju projekte sa decom.

Ovogodišnjem izboru Najboljih edukatora pored Udruženja pomogli su brojni članovi komisije, pre svega  prošlogodišnji nagrađeni edukatori koji se neumorno trude da pronađu nove inspirativne kolege,

Dragica Pavlović Babić – koordinator PISA istraživanja u Srbiji i saradnik Instituta za psihologiju u oblasti obrazovanja,

Olga Nikolić – bivši glavni i odgovorni urednik Prosvetnog pregleda,

Srđan Verbić – bivši ministar prosvete,

Vigor Majić – direktor istraživačke stanice Petnica, Predstavnici ZUOV-a, Sanja Todorčev, Jasna Petrović, Snežana Vićentić i Bojana Kostelac.

Bez njih ovaj konkurs ne bi bio moguć. Hvala vam na satima koje ste proveli čitajući prijave, na kvalitetnim diskusijama i stručnosti koja nam pomaže iz godine u godinu da budemo sve bolji.

Želimo da se zahvalimo i onima koji su prijavili sjajne nastavnike i svima onima koji neumorno rade i pomeraju granice svakodnevno.

Najbolji edukatori Srbije, bravo! Vi ste pokretačka snaga naše zemlje i nastavite da sijate. Vi ste superheroji!

Komentari su onemogućeni.