Uručene su nagrade i priznanja predstavnicima Srbije na dva svetska takmičenja – Global Teacher Prize i Yidan Prize

U subotu, 25.septembra u hotelu Moskva uručena su priznanja i nagrade Najboljim edukatorima Srbije koji našu zemlju predstavljaju na dva svetska takmičenja – Global Teacher Prize i Yidan Prize.

Udruženje “Živojin Mišić”, nacionalni partner Varkey Fondacije izabralo je predstavnike Srbije za prestižno takmičenje za izbor najboljeg nastavnika na svetu – Global Teacher Prize. Ovogodišnji predstavnici su Vesela Mačkić, učiteljica u OŠ “Ivan Gundulić” iz Novog Sada i Mladen Šljivović, nastavnik fizike i primenjenih nauka u Gimnaziji Zaječar u Zaječaru.

Pored nagrađenih, svečanosti su prisustvovale brojne zvanice i prijatelji obrazovanja.

Prilikom otvaranja svečanosti prisutnima se obratila Tamara Mihajlović, koordinator Udruženja “Živojin Mišić” koja je istakla:” Naši edukatori, predstavnici Srbije su učitelji i nastavnici koji se menjaju u skladu sa promenama u svetu, u skladu sa tržištom rada, idu napred ne čekajući na promene sistema, uz veliko zalaganje, trud i motivaciju sa ciljem da obrazovanjem učine boljim. Hvala im svima na tome.”

 

Prisutnima se obratio i Zoran Stanojević, jedan od članova komisije za izbor nacionalnih predstavnika za Global Teacher Prize, koji je istakao da je čast biti u dobrom društvu i da je za našu decu, nastavnik vrlo važan akter u njihovom napredovanju. Istakao je da “u doba nastave na daljinu koja se dešava već više od dve godine, čast je biti u dobrom društvu nastavnika koji su kvalitetni u onome što rade i koji mogu biti uzor učeniicma.”

Nakon uručivanja nagrade, prisutnima se obratima Vesela Mačkić, Najbolji edukator Srbije za 2019.godinu,  koja je u svom govoru istakla da je dirnuta učiteljskom ulogom u obrazovanju, vaspitanju i životu svojih učenika. Pored toga, Vesela je podelila citat od Abduala Kalama koji je rekao da: “Svrha obrazovanja je da se kod dobrih ljudi stvore veštine i stručnost. Prosvetljena ljudska bića mogu stvoriti učitelji.”

 

Mladen Šljivović, nagrađeni Najbolji edukator Srbije za 2018.godinu prisutnima se obratio rečima: “Iako sam u prosvetu došao kao apsolvent, moja volja da ne odustajem nikada i ni po koju cenu se nije promenila, jer odustati od učenika nije dopušteno. Moj posao je da pomognem mladim ljudima da se ostvare. To je način na koji ja menjam svet u bolje mesto.”

Nakon obraćanja nagrađenih, obratili su se njihovi prijatelji, kolege i bivši učenici koji su podelili svoje priče, iskustva i emocije sa prisutnima. Pored toga, na svečanosti su premijerno pušteni filmovi predstavnika koji se mogu pogledati na Youtube kanalu Udruženja.

Koordinator Udruženja “Živojin Mišić”, Tamara Mihajlović, obratila se prisutnima kako bi uručili priznanja i nagrade Najboljim edukatorima Srbije koji su predstavnici na Yidan Prize takmičenju. Treću godinu zaredom, Udruženje “Živojin Mišić” u partnerstvu sa Yidan Fondacijom, imalo je tu čast da se dva Najbolja edukatora Srbije kandiduju za Yidan nagradu.

Ljiljana Lazarević, učiteljica iz OŠ “Mihailo Petrović Alas” i Đura Pađan, nastavnik informatike iz OŠ “Vladislav Ribnikar” iz Beograda na ovo takmičenje prijavili su se sa projektima u obrazovanju.

Prisutnima se obratila nagrađena, Ljiljana Lazarević, koja je u svom govoru objasnila projekat “Učionica bez zidova”. Cilj ovog projekta je da podstiče aktivizam učenika kroz preduzetničko učenje i projektne aktivnosti, i da krajnji cilj bude filantropija i doprinos društvu u kom živimo. Ljiljana je istakla da: “Ovaj projekat ima znajcaju ulogu u zajednici jer učenici postaju aktivni članovi društva i ucestvuju u procesu donosenja odluka, uče da misle preduzetnički, da razvijaju empatiju i rešavaju probleme svog životnog okruženja.”

 

Đura Pađan, Najbolji edukator Srbije za 2019.godinu i ovogodišnji laureat za Yidan nagradu prijavio se sa STEAM projektom koji objedinjuje nauku, tehnologiju, matematiku i inženjerstvo. Đura je istakao: “ Ideja je da školama budu donirani robotski kompleti, da im bude data obuka kao i da nastavnici oforme svoje robotičke klubove čiji rad bi rezultovao u učešću na takmičenjima od državnih do svetskih. Projekat budi veliki entuzijazam kod dece za učenje i ima za cilj da ih motiviše da se bave savremenim naukama.”

Pored ovogodišnjih laureata za Yidan nagradu, uručena su priznanja i nagrade Danijeli Rakić i Goranu Jovišiću koji su tokom 2019.godine predstavljali Srbiju na ovom takmičenju.

Danijela Rakić se prisutnima obratila sa rečima: “Obrazovnu praksu moramo maksimalno prilagođavati novom dobu i novim modernim tendencijama. Kultura i obrazovanje je lice svake države i bez njih nema razvoja ozbiljnog društva.” Danijela je istakla da: “Značaj njenog umetničkog projekta je bio povezivanje Srbije sa kulturnim i obrazovnim novinama i tendencijama drugih zemalja čime bi se maksimalno realizovala edukativna i umetnička dimenzija pre svega mladih pokolenja”.

 

Drugi kandidat za 2019.godinu na Yidan takmičenju, bio je Goran Jovišić koji je prisutnima približio projekat kojim se takmičio. “Moja uloga kao pojedinca koji se upustio u pedagoško istraživanje ’’Slobodan softver u školama u Srbiji, pregled stanja i propagiranje njegove upotrebe’’ bila je da dam doprinos u transfomisanju obrazovne politike i prakse. Cilj sprovedenog istraživanja bio je da se kritički rasvetle mogućnosti, dometi i ograničenja „na dokazima zasnovanoj“ koncepciji primene softvera u obrazovno procesu”, rekao je Goran.

Hvala još jednom najboljim nastavnicima, članovima komisije, saradnicima, gostima, Najboljim edukatorima Srbije koji su bili tu kako bi podržali svoje kolege, i hvala hotelu “Moskva” na ustupljenom prostoru. Ponosni smo što imamo tu čast i zadovoljstvo da naše učitelje i nastavnike, Najbolje edukatore Srbije, predstavimo svetu.

 

Komentari su onemogućeni.