Uspešno realizovane šeste „Nove nade šaha“!

12. maja 2018. godine uspešno je održan, već šestu godinu za redom, turnir „Nove nade šaha”. Ove godine odigrano je 5 različitih turnira u Centralnom Domu Vojske Srbije u Beogradu, gde je šahovsku snagu odmerilo preko 130 takmičara. U bivšoj Jugoslaviji i Srbiji su na ovom mestu organizovani najvažniji šahovski događaji, zato nam je posebna čast što smo imali prilike da šesti turnir, treću godinu za redom, održimo baš na ovom mestu .

Udruženje za podsticanje preduzetništva „Živojin Mišić“ u saradnji sa Vojnom akademijom i Vojnom gimnazijom, okupilo je decu iz više gradova Srbije, i to je ono po čemu se ovaj turnir razlikovao od ostalih. Po prvi put se igrao Ekipni turnir gradova, dece do 14 godina, na kome su učestvovale ekipe iz Novog Sada, Pančeva, Požarevca, Niša, Kragujevca, Gornjeg Milanovca, i dve ekipe iz Beograda – Zemun i Novi Beograd. Pored ovog turnira takmičili su se i predškolci, deca do 18 godina, Vojska Srbije tradicionalno se borila za trofej vojvode Živojina Mišića, a turnire su odigrali i predstavnici IT kompanija kao i amateri koji su zaljubljenici u šah.

Šah je i ovoga puta okupio decu, roditelje, kadete Vojne akademije, učenike Vojne gimnazije, vojnike, oficire, penzionisane starešine Vojske Srbije. Među gostima su se našli nosioci međunarodnih šahovskih titula, velemajstori, internacionalni majstori, predstavnici šahovskih saveza, predstavnici medija… Dušan Cogoljević, predsednih Šahovskog saveza Srbije, velemajstor Džordž Mor, izvršni direktor Evropske šahovske unije, Mirjana Sekulić, direktorka predškolske ustanove „11. April“ sa Novog Beograda…

Đorđe Stojković, glumac serije Vojna akademija bio je specijalan gost na ovogodišnjem turniru, koji je u ime cele glumačke ekipe došao da ohrabri najmlađe učesnike i time još jednom ukaže na snagu ove drevne igre. Dogovreno je da sledeće godine napravimo i mečeve sa decom i glumcima!

Svečano otvaranje obeležio je i ove godine dečji hor Predškolske ustanove „11. april“ sa Novog Beograda, himnom svojih šahovskih takmičenja „Šah je prava čarolija“. PU „11. April“ već 12 godina za redom organizuje šahovska takmičenja za svoju decu pod nazivom „Olimpijada šahovskih predškolaca“. Njihove četiri najuspešnije ekipe našle su svoje mesto na turniru predškolaca u Domu Vojske.

Nakon sjajnog nastupa hora, takmičari i publika pozdravljeni su govorom potpukovnika dr Davorina Mikluca koji se obratio u ime Vojske Srbije. Besedu o vojvodi Živojinu Mišiću uspešno je predstavio kadet druge godine Vojne akademije Mladen Šebek, a u ime Udruženja „Živojin Mišić“ obratio se Ivan Bjelajac koji je podsetio na to zašto je šah važan i zašto Udruženje podržava ovu igru.

Kulturno – umetnički program upotpunila je vokalno – instrumentalna grupa Vojne gimnazije „Vogi“, sastavljena od učenika 43. klase Vojne gimnazije, koji su izveli svoje autorsko delo „Zemlja iz daleka“.

Prvi šahovski potez povukli su potpukovnik Davorin Mikluc i Ivan Bjelajac i time je svečano otvoren šesti po redu turnir Nove nade šaha.

Na sledećem linku možete pogledati rezultate takmičenja.

Zahvaljujemo se na saradnji Domu Vojske Srbije, Vojnoj akademiji, kao i učenicima Vojne gimnazije. Takođe, veliku zahvalnost dugujemo glavnom šahovskom sudiji i organizatoru gospodinu Nebojši Baraliću na uloženom trudu i ljubavi prema šahu i ovom turniru koji zajedno organizujemo godinama za redom.

Do „Novih nada šaha 2019“,

Udruženje „Živojin Mišić“

Komentari su onemogućeni.