Zašto su nam nastavnici važni?

“Čovek mora ostati učenik i onda kad postane učitelj” – Srećko Lazzari

Sećate li se vaših školskih dana, učitelja, razdrednog starešine, nastavnika? Sigurni smo da ste barem jednom poželeli da mu se zahvalite za ono čemu vas je naučio. Da je barem jedan nastavnik tokom vašeg školovanja ostavio traga, i da je uticao na to da postanete bolji čovek. Verujemo da je to jedna od stvari, koju bi oni koji nas obrazuju trebalo da rade. Možda je baš sada prilika da nekome od njih kažete hvala.

Biti nastavnik jedno je od najizazovnijih i najlepših zanimanja. Oni koji to jesu ovo razumeju i bez dodatnog objašnjenja. Međutim, to je i jedno od najodgovornijih zanimanja. Svi znamo da obrazovati i vaspitavati mlade generacije nije jednostavan, već veoma sveobuhvatan i zahtevan posao.

Biti nastavnik podrazumeva mnogo više od prenošenja informacija iz udžbenika đacima, dodeljivanja domaćih zadataka i ocenjivanja. Biti dobar nastavnik znači da ste i edukator, i pedagog, i vaspitač, i inovator i i motivator.

Mi verujemo da za dobrog nastavnika ne treba da postoji „kalup”. Da znanje treba da prenese sa puno kreativnosti i mašte, da decu obogati primenljivim znanjem i da ih spremi za izazove 21. veka. Edukatori moraju biti korak ispred svih, jer oni oblikuju našu budućnost. Znamo da to nije lako, i da je teško da jedan nastavnik bude savršen svim svojim učenicima. Ali ako nastavnik pažljivo sluša i razume potrebe svojih učenika, podstiče ih da savladaju prepreke, motiviše ih i da im slobodu da i oni njega nečemu nauče, verujemo da je na dobrom putu. Nemoguće je biti učitelj a ne biti učenik.

To su nastavnici koje mi želimo da pronađemo. I na tome radimo od 2014. godine kada je projekat Najboljih edukatora i pokrenut. Želimo da pronađemo najbolje edukatore u Srbiji i da im ukažemo na to koliko su oni važni za budućnost našeg društva. Trenutno možemo da se pohvalimo time da u svojoj profesionalnoj porodici imamo 59 Najboljih! Ali ne želimo tu da se zaustavimo.

Zato želimo da vas pozovemo da nam pomognete u misiji pronalaska najboljih! Dragi učenici, roditelji, učitelji, nastavnici, profesori, direktori škola, ovom prilikom vas pozivamo da istaknete najboljeg među vama i time mu pružite šansu da možda baš on dobije priznanje jednog od najboljih edukatora u Srbiji!

Podsetite se nastave koju pohađate ili koju ste pohađali, sa kakvim ljudima radite, ko vam je uzor,  šta vam je ostalo upečatljivo, čega se sa osmehom setite iz školskih dana i šta je to što vas asocira na vašeg posebnog nastavnika. Podelite sa nama šta je to drugačije što osoba koju prijavljujete radi, po čemu se ističe, koje su njegove vrednosti i kako poboljšava rad sa decom i gradi ih za budućnost. Kako ona podstiče preduzetnički duh kod najmlađih, koji će im sutra omogućiti da budu uspešni privrednici, naučnici umetnici ili šta god oni to požele. Na koji način vas je ta osoba napravila boljim čovekom.

Prijave će biti otvorene do 1. jula, a imena nagrađenih objavićemo krajem godine.

Svaki nagrađeni edukator dobiće ličnu nagradu od 40.000 dinara, kao i 100.000 dinara koje može da uloži u projekte sa decom i unapređenje nastave. Prijave su otvorene na sledećem linku.

Komentari su onemogućeni.