Onama

 

Udruženje je dobilo ime po jednom od najvećih srpskih vojskovođa, Živojinu Mišiću, kao čoveku koji je pokazao neverovatno znanje, inovativnost i sposobnost za strateško planiranje, što su ključne osobine svakog preduzetnika.

Naša vizija

Srbija u kojoj je preduzetništvo postalo sveprisutno.

Naša misija

Inovativnim projektima želimo da na sistematski način razvijamo preduzetnički duh i ambiciju kod mladih ljudi. Fokus nam je obrazovanje mladih, jer verujemo da je ono najznačajniji segment u razvoju ljudske ličnosti.

Naši ciljevi

 

Prepoznati probleme u društvu

Prepoznati probleme u društvu čija rešenja, kroz projekte i aktivnosti Udruženja, imaju dugoročne pozitivne efekte na mlade.

Podsticati preduzetništvo

Podsticati preduzetništvo kod mladih i usmeriti ih ka istrajnosti, inovativnosti i inicijativi.

Prepoznati potencijiale mladih

Prepoznati potencijale mladih kroz projekte koji ih podstiču na razmišljanje i iskorake.

Podsticati natprosečne rezultate

Podsticati građane i društvo uopšte na inicijativu i veru u natprosečne rezultate.

Podsticati obrazovanje

Podsticati obrazovanje pronalažem najboljih nastavnika koje Srbija ima, a koji grade buduće kritičke intelektualce ove zemlje.

Udruženje za podsticanje preduzetništva “Živojin Mišić” osnovano je 2013. godine u Beogradu iz želje za unapređenjem društva i podrškom preduzetništvu kao formuli za ekonomski napredak i oporavak zemlje.

devana-logo

Udruženje je osnovalo srpsko preduzeće “Prelovac Media” (danas Devana Technologies) na inicijativu svojih zaposlenih, a začetnik ideje je Vladimir Prelovac, osnivač preduzeća i predsednik Udruženja. Iz želje da inspiriše mlade ljude i ukaže im na pravac razvoja koji će i njih i njihovo okruženje dovesti do uspeha, preduzeće je deo svog profita odlučilo da uloži u ovu ideju u cilju obogaćivanja programa i projekata Udruženja.

Kao nevladina, neprofitna organizacija, Udruženje sva svoja sredstva ulaže u projekte koje samo realizuje, a uz nesebičnu pomoć i savete saradnika i prijatelja. Samostalno odlučuje kako će se novac rasporediti, koji društveni problem će pokušati da reši svojom inicijativom ili projektom i kuda usmerava svoju strategiju.

Svaki projekat Udruženja “Živojin Mišić” koji je kasnije usledio vođen je upravo idejom da na sve dostupne načine inspiriše mlade ljude da se odvaže, budu hrabri i inovativni, vispreni i da sami stvore svoje prilike, jednom rečju – postanu i sami preduzetnici.

Nakon osnivanja, stabilizacije i pažljivog struktuiranja ideje i ciljeva, usledile su uspešne realizacije prvih projekata – “Nove nade šaha” i “Najbolji edukatori Srbije” 2014. godine. Ovim projektima je Udruženje zagrebalo u osnove problema, odnosno izvore dobrih osobina i znanja ljudi – šah i strateško razmišljanje, i obrazovanje i svestranost mladih.

Briga o napretku dece u Srbiji i i onima koji imaju moć da ih izvedu na pravi put i učine ih stabilnim i velikim ljudima, naša je vodilja.

Naštim

 
vladimir-prelovac

Vladimir Prelovac

Vladimir Prelovac je preduzetnik, pilot, strateg, filantrop i otac.

Bio je takmičar u plivanju i ronjenju na dah. Ambiciozan je šahista i gitarista, i želja mu je da jednog dana pravi igrice.

Profesionalno se bavi programiranjem od 2000. godine.

Interesuje ga veštačka inteligencija i konstantno razmišlja kako da čovečanstvo pomeri napred. Osnivač je kompanije Devana Technologies čiji je glavni proizvod ManageWP, veb aplikacija koja pomaže korisnicima da upravljaju WordPress sajtovima istovremeno.

Uspešno je pokrenuo svoju kompaniju u istočnoj Evropi, koja je dostigla prihod od više od milion dolara u prvoj godini poslovanja!

2013. godine proglašen je za najboljeg brzorastućeg preduzetnika od strane kompanije Ernest & Young.

Filantropski se bavi preduzetništvom, zbog čega je i osnovao Udruženje za podsticanje preduzetništva Živojin Mišić. Lično smatra da je preduzetništvo nešto što našoj zemlji može pomoći ne samo ekonomski dugoročno, već joj može pomoći da postane i lider u regionu. Vladimir bi želeo da kroz Udruženje realizuje krupne projekte koji će pomoći ispunjenju ovog cilja.

Ono što ga ispunjava i što radi za sebe jesu putovanja, čitanje dobrih knjiga, igranje šaha koji razvija strateško razmišljanje i uči nas da gledamo nekoliko koraka unapred, kao i druge neformalne igre sa prijateljima. Voli Pink Floyd-a. Šetnje sa ženom i ćerkama. Uređuje svoj Blog.

Njegov cilj je da promeni svet, samo još uvek nema kod za to.

tatjana-markovic=topalovic

Tatjana Marković Topalović

Rođena je 24.3.1969. u Požarevcu. Od četvrte godine živi u Šapcu.

Osnovnu i srednju školu završila je kao nosilac Vukove diplome. Diplomirala je na Fizičkom fakultetu u Beogradu, magistrirala na Departmanu za fiziku u Novom Sadu u oblasti Medicinske fizike, privodi kraju doktorat na Fizičkom fakultetu u Beogradu pod nazivom „Naučna vizuelizacija fizičkih fenomena u parkovima nauke i školskim dvorištima“. Od 1992. godine radi u prosveti. Iskustvo rada u tri škole smatra neprocenjivim u obrazovnom i ljudskom smislu. Višestruko nagrađivana.

Sa ponosom ističe dve nagrade koje su je opredelile za plemenitu saradnju sa Udruženjem „Živojin Mišić“, izbor za jednog od najboljih edukatora Srbije 2014. i izbor za takmičenje GTP najboljeg nastavnika ispred Srbije.

Osnovala je društvo ljubitelja fizike-FIZIXE u svojoj školi, godinama je vodila Letnju školu nauke za decu. Autor je i koautor prvog Parka nauke u Srbiji. Po ugledu na ovaj park, uticala je na izgradnju još 5 parkova nauke u Srbiji sa idejom stvaranja podsticajne sredine za učenje prirodnih nauka.

Sarađuje sa velikim brojem institucija u svom gradu (Kulturni centar, Pozorište, Kancelarija za mlade, Centar za stručno usavršavanje, škole) i u zemlji (Udruženjem „Živojin Mišić“, CPN, ZVKOV, ZUOV, Muzej iluzija, LINK-group, SANU, DFS,Colping team...).

Ćerka, lekara i profesora, majka dve ćerke, jedne, koja je inženjer i druge, koja se školuje da postane. Supruga elektroinženjera uz čiju bezrezervnu podršku neprekidno napreduje u svom usavršavanju i ostvarivanju ciljeva. Peva u Vokalnoj grupi Šapčanke i član je Književnog kluba „Razgovori“. Direktna, uporna, striktna, rečita, iskrena, duboko veruje u obrazovanje, obrazovanog čoveka i društvo koje se menja zahvaljujući obrazovanju...Njen moto je: „Deci treba dati korenje i krila“.

tamara211

Tamara Mihajlović

Tamara Mihajlović koordinator je Udruženja “Živojin Mišić” od sredine 2021.godine. Diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Beogradu na smeru pedagogija i završila multidisciplinarne master studije migracija pri Rektoratu Univerziteta u Beogradu u okviru koga se bavila pravom na obrazovanje iz nastavničke perspektive. Sarađivala sa brojnim nevladinim organizacijama na nacionalnom nivou u okviru neformalnog obrazovanja kao i međunarodnim organizacijama u oblasti obrazovanja dece i mladih. Polaznik škole ljudskih prava ,,Vojin Dimitrijević“ 2019.godine. Boravila u Briselu na omladinskoj razmeni u toku koje se bavila temom identiteta kroz film i druge multimedije.

Govori engleski i francuski jezik. Pored izučavanja obrazovanja kao primarne oblasti interesovanja, bavi se jogom, planinarenjem i vozi snowboard. Zagovornik je aktivnog života. Slobodno vreme voli da provodi u prirodi, da putuje i uživa u umetničkim delima i dobroj muzici.

Veruje da ideje pokreću svet i u izreku: ,,Akcija je bazična osnova za svaki uspeh“.

ZM-patern

ZaštoŽivojin Mišić?

  • Udruženje je dobilo ime po jednom od najvećih srpskih vojskovođa, Živojinu Mišiću, kao čoveku koji je pokazao neverovatno znanje, inovativnost i sposobnost za strateško planiranje, što su ključne osobine svakog preduzetnika.
    Živojin Mišić je prošao put od seoskog pastira do jednog od najpoznatijih savezničkih vojskovođa u Prvom svetskom ratu. Udruženje ima za cilj da na sličan način inspiriše mlade i pokaže im da se svako može popeti do svetskog vrha, bez obzira na poreklo i status.
  • Bio je talentovan i obrazovan, imao širinu u shvatanju i bio je otvoren i voljan da uči iz svetske prakse, a uvek posvećen i predan svom pozivu i zemlji. Rad i predanost, strast i posvećenost su tajne uspeha uspešnih preduzetnika i danas, bilo u nauci, umetnosti, privredi ili vojsci.
  • Svojom odvažnošću i oštroumnošću, iskustvom i skromnosti, Živojin Mišić je ispisao najslavnije stranice srpske istorije, a u današnje vreme nam se čini da se njegovo ime ne slavi onoliko koliko je zadužio i proslavio Srbiju.
  • Zbog toga želimo da naše Udruženje koje podstiče osobine koje su krasile  samog Živojina Mišića nosi upravo njegovo ime.

Želja da unapredimo društvo i vratimo mu jedan deo dobiti rezultirala je osnivanjem Udruženja za podsticanje preduzetništva u Srbiji. Kako smo i sami preduzetnici, smatramo da je pokretanje sopstvenog biznisa, samozapošljavanje i zapošljavanje drugih siguran način za ekonomski napredak i oporavak zemlje. Želimo da inspirišemo, ohrabrimo i edukujemo mlade da se upuste u kreiranje spostvenih proizvoda i da podignemo svest o njegovom značaju.

vladimir-prelovac

Vladimir Prelovac

osnivač