Pravopis u slici i reči

Pravopis u slici i reči je naziv nedelje pravopisa koja je realizovana početkom decembra u Narodnoj biblioteci Bor. Program je delo udruženog rada OŠ „3. oktobar” i Dečjeg odeljenja Narodne biblioteke Bor, a uz svesrdnu pomoć Enigmatskog kluba Bor i Dramskog studija Centra za kulturu Bor. Okosnica celog programa je dopunjena foto-izložba Ma ko je bre nepismen, izložba fotografija javnih natpisa sa pravopisnim greškama, koja je prvi put prikazana u maju. Izložba je u isto vreme bila i motivaciona, ali i razvojna jer je pružila mogućnost za razvijanje odgovornosti i svesti o važnosti poštovanja pravopisa, naročito u javnom prostoru.

Nedelja pravopisa je imala dve ciljne grupe: decu/učenike i odrasle/nastavnike i učitelje. Za odrasle su urađena dva predavanja: Pravopis u školskoj administraciji, gde je ukazano na najčešće pravopisne greške i nedoumice prilikom popunjavanja školske administracije i Pravopis u savremenoj komunikaciji, na kome je pored osnovnih odlika i vrsta savremene komunikacije, istaknuta neminovnost povezivanja pravopisa i kucanja teksta, kao i pravilnog sastavljanja i slanja imejl poruka, najrasprostranjenije forme elektronske komunikacije.

Za učenike su osmišljeni Pravopisna enigmatika (takmičenje u rešavanju ukrštenica, rebusa i anagrama) i kviz Koliko poznajem pravopis (ukupno šest igara gde je svaka igra predstavljala jednu pravopisnu oblast) u kome su snage odmerile četiri borske osnovne škole. Pobednicima su obezbeđene i prigodne nagrade (poklon šoljice, obeleživači za knjige, diplome, članske karte i po jedan primerak Pravopisa i Klajnovog Rečnika jezičkih nedoumica za školsku biblioteku.

Ceo program je trebalo da skrene pažnju na nedopustivo veliki broj pravopisnih grešaka, da utiče na razvijanje odgovornosti i svesti o važnosti poštovanja pravopisa jer pravila bez primene ne znače ništa.
Sudeći po broju posetilaca, pojačanom interesovanju za pravopisne priručnike, broju novih članova Narodne biblioteke u periodu maj – decembar, ali i po prisutnosti i izveštavanju medija, počev od lokalnih do televizija i radio stanica sa nacionalnom frekvencijom, cilj pravopisne nedelje je i ostvaren.

Komentari su onemogućeni.