Yidan
Prize

 

Yidan prize je takmičenje koje je osnovano 2016. godine od strane dr Charlesa CHEN Yidana. Dr. Charles CHEN Yidan, jedan od najpoznatijih kineskih internet preduzetnika i filantropa, uspostavio je ovu nagradu sa misijom da svet učini boljim mestom uz pomoć obrazovanja.

O projektu

 

                Cilj Yidan Prize-a je da stvori bolji svet kroz obrazovanje i sastoji se od dve nagrade:

  • Yidan nagrade za istraživanje u oblasti obrazovanja i
  • Yidan nagrade za razvoj u oblasti obrazovanja

Udruženje Živojin Mišić postalo je nacionalni partner Yidan Prize-a u Srbiji krajem 2018. godine. Time je Udruženje postalo organizacija koja ima pravo da nominuje najbolje nastavnike naše zemlje za ovo takmičenje, preko projekta “Najbolji edukatori Srbije”. Danas, “Najbolji edukatori Srbije” su projekat koji je predkvalifikacija i za Yidan Prize i za Global Teacher Prize. Naš cilj je da time omogućimo najboljim nastavnicima u Srbiji da se za njih čuje i na svetskoj obrazovnoj sceni i da imaju mogućnost razmene dobrih nastavnih praksi sa najboljim nastavnicima sveta. Pravilnik takmičenja možete pogledati ovde.

Sertifikat Udruženja i Yidan Prize-a o saradnji možete pogledati ovde.

Pravo učešća na konkursu za „Yidan Prize” imaju svi učitelji, nastavnici i profesori osnovnih i srednjih škola koji su dobitnici nagrade „Najbolji edukatori Srbije”, koji aktivno rade u nastavi. Oni su učitelji i nastavnici koji su prošli ozbiljnu selekciju na nivou svoje zemlje, i time su se kvalifikovali za aplikaciju i za Yidan Prize.
Sa vizijom da napravi svet boljim mestom, Yidan nagrada dodeljuje se pojedincima sa izuzetnim dostignućima u istraživanju i razvoju u oblasti obrazovanja. Yidan nagrada prepoznaje i podržava pojedince širom sveta čije inovacije imaju održiv uticaj na obrazovni sistem današnjice i budućnosti. Nagrada se dodeljuje na godišnjem nivou i ima za cilj da osnaži kreatore promena u obrazovanju, da izgradi globalnu zajednicu obrazovnih vođa i da stvori dugotrajne, pozitivne uticaje na čovečanstvo u celini.
Svaki dobitnik nagrade Yidan (bilo pojedinac ili tim do tri člana) će dobiti sertifikat, zlatnu medalju i HK $ 30 miliona (oko US $ 3.9 miliona) nagrade - polovina je gotovinska nagrada a preostala polovina može se iskoristiti kao projektni fond, u vremenskom periodu od tri godine.

KRITERIJUMI

1.

Održivost rezultata

2.

Orijentisanost ka budućnosti

3.

Inovativnost

4.

Mogućnost transformacije