Pružimo ruku saosećanja deci Etiopije

Obrazovni i vaspitni projekat „Moj slatki edukativni raspust“ dobio je još jednu dimenziju pod nazivom „Pružimo ruku saosećanja prijateljstva i ljubavi deci Etiopije“ sa ciljem da se na neki način pomogne deci koja žive u ratnim i drugim teškim uslovima.

U decembru 2020. i januaru 2021. godine realizovao sam obrazovni i vaspitni projekat „Moj slatki edukativni raspust“ u kom su na on line časovima učestvovala deca iz Srbije i istaknute ličnosti naše kulturne i javne scene. U avgustu 2021. godine se realizovao i finansijski deo ovoga projekta pod geslom „Pružimo ruku saosećanja prijateljstva i ljubavi deci Etiopije“. Podrška i pomoć su stigli do dece izbegloj iz rata u Etiopiji.

Među ovim javnim ličnostima, u projektu je učestvovala i svojim dobročinstvom pomogla i Marta Kiš Buterer, takođe jedna od Najboljih edukatora Srbije za 2020. godinu.

Zajednički smo držali časove deci Srbije sa različitim temama. Svaki gost, ekspert u svojoj oblasti, prenosio je svoja znanja učenicima. Zajedničko svim časovima su bile poruke saosećanja, uvažavanja, poštovanja i ljubavi  ka svoj deci sveta. Posle ovih časova deca u Srbiji i Etiopiji su crtali jedni drugima crteže, širili znanja iz ove dve zemlje, razmenili ljubav i napravili još jedan most prijateljstva.

Roditelji, prijatelji i gosti na časovima uplaćivali su na humanitarni račun onoliko novca koliko su mogli i želeli. Deca izbegla iz rata su dobila odeću. Mnoge porodice su toliko siromašne da deca po ceo dan provode u gradu tražeči i snalazeći se za hranu. Deo donacije sam usmerio na hranu za tu decu i njihove nastavnike. Tako sam napravio blagi kompromis na rečenicu iz pisma iz Etiopije: “Sada od Vas očekujemo direktne instrukcije: da li želite da novac usmerimo na obrazovanje, hranu ili odeću?”.

Na ceremoniji dodele materijalne podrške đacima direktor za obrazovanje Etiopskog centra za obrazovanje gospodin Asmassu je održao predavanje o Republici Srbiji i govorio deci o ovom projektu. Posebno su dirljive fotografije etiopske dece na kojima drže našu i etiopsku zastavu, crteže dece iz Srbije i mašu zastavicama naše dve zemlje. Gospodina Asmassua sam zamolio da se dogovori sa tamošnjim prosvetnim vlastima da se podrška u hrani nastavnicima ne dodeljuje na ceremoniji.  

Krajem meseca će iz Etiopije stići odobrenje da mogu objavljivati fotografije na kojoj su deca. Tada ću od fotografija dece iz Srbije i Etiopije napraviti spot “Stand by me”. U spotu će biti i fotografija dece koja drže natpis na engleskom jeziku –  Udruženje “Živojin Mišić”.

Iz Ethiopian Center for Development, a uz posredovanje a uz podršku i posredovanje Pestalozzi Children’s Foundation su izrazili želju da nastavimo našu saradnju. Odgovorio sam im “da čuvaju našu zastavu” i da ćemo nastaviti ovaj projekat. Ovih dana rat je buknuo u još jednom delu Etiopije, inflacija je sve veća, a hrana svakim danom sve skuplja. Trenutno radim na umrežavanju nastavnika i škola, koji žele da proširimo i nastavimo ovu priču. Ovih dana su mi se javili nastavnici iz četiri osnovne i dve srednje škole u Srbiji.

Udruženje za podsticanje preduzetništva “Živojin Mišić” je pokrovitelj projekta i knjige “Mostovi prijateljstva”. Od nagrade Najbolji edukatori Srbije, Udruženje je finansiralo štampanje ove knjige.  U knjizi je Jasminka Petrović, naša poznata književnica za decu,  između ostalog o ovom projektu napisala:

„Želim da izdvojim i projekat Moj lepi, edukativni raspust. U vreme pandemije, kada smo svi bili manje ili više zbunjeni, zabrinuti, uplašeni, umorni, tužni, ljuti, apatični, Peđa je osmislio i realizovao svoju plemenitu ideju. Okupio je umetnike, mirotvorce, istoričare, sportiste, decu, roditelje i mnoge druge, kako bismo svi zajedno pružili deci  Afrike saosećanje, prijateljstvo i ljubav. Peđina je polazna tačka bila – kada je nama ovako teško da se izborimo sa virusom, kako je tek onima koji nemaju lekove, hranu, sapun, pa čak ni čistu vodu. Od Srbije do Etiopije izvio se most, tanan i nežan, a opet dovoljno jak da prenese naše skromne poklone, dobre namere i tople pozdrave.  Učitelj Peđa, arhitekta i graditelj, ovim projektom nam je dao priliku da učinimo nešto korisno za druge, a ponajviše za nas same. Jer, kada gradimo mostove prijateljstva, osećamo se zadovoljno, ispunjeno, kreativno, poletno, zdravo i srećno.“

Komentari su onemogućeni.