Radionica o baštovanstvu u urbanim uslovima

Tokom 2016.godine jedan švajcarski ambasador osmislio je i pokrenuo koncept „PopAp“ ambasade u cilju direktnijeg kontakta sa građanima države u kojoj je službovao, kao i građenja nove vrste bilateralnih odnosa između država.

Inspirisani time, 1.juna u Novom Sadu u Kulturnoj stanici Svilara otvorena je Britanska „PopAp“ ambasada kod nas. Koncept novosadske „Pop-Ap“ (pokretne) ambasade je tematski bio posvećen kulturnim vezama između Srbije i Ujedinjenog Kraljevstva, te zaštiti životne sredine, budući da će Ujedinjeno Kraljevstvo (konkretno grad Glazgov) u novembru biti domaćin globalne konferencije UN o klimatskim promenama – COP26 UN.
Program je počeo sa panel diskusijom o osnaživanju žena u nauci i preduzetništvu a potom su predstavljeni uslovi za Čivning stipendiju britanske vlade.
Čivning stipendija Britanske vlade pokriva troškove jednogodišnjih master studija na bilo kojoj, izabranoj visokoškolskoj instituciji u Ujedinjenom Kraljevstvu. Zbog aktuelnih globalnih izazova, poput klimatskih promena i očuvanja globalnog zdravlja, u narednom konkursnom roku će posebna pažnja biti poklonjena prijavama za usavršavanje u oblastima kao što su zaštita životne sredine, naučna istraživanja ili tehničke nauke (STEM).
Shodno tome, Britanska ambasada je kontaktirala Veselu Mačkić kako bi bila partner u planiranim aktivnostima za zaštitu životne sredine.

Bila mi je izuzetna čast kad su me pozvali da budem njihov partner i organizujem radionicu o baštovanstvu u urbanim uslovima. Sa svojim kolegama osmislila sam tri radionice i predstavili smo koncept održivog razvoja u urbanoj sredini. Akcenat je bio na biljkama koje su karakteristične za Britaniju, istraživali smo zašto je praziluk zaštitni znak Velsa, šta je to rabarbara, učili smo o kompostiranju u kućnim uslovima i posejali smo neke nove biljke. Učenici su smišljali kreativne recepte i pravili zastave Velike Britanije, Velsa i Srbije. Posebno nam je bilo drago što je britanska ambasadorka u Srbiji Šan Makleod bila oduševljena i pružila nam podršku tokom celokupne aktivnosti“, kaže Vesela.

Radionice su bile vannastavne aktivnosti s obzirom da je sve bilo organizovano kad je škola završena. Učestvovali su učenici prvogi drugog razreda mada je sam događaj bio otvorenog karaktera i mogli su svi prolaznici i deca iz kraja da učestvuju. Zajedno smo sproveli tri radionice: „Sađenje novih biljaka“, „Presađivanje i izrada komposta“ i „Učenje o kompostiranju“.
Dan je zatvorio film Ser Dejvida Atenboroa o klimatskim promenama pod nazivom „Život na našoj planeti“.

Kulturna stanica Svilara je mesto gde je ova urbana bašta deo stalne postavke i važno je što ovakve radionice bude svest o održivom razvoju jer kao što je izjavio Atenboro „Očuvanje planete je sada komunikacijski izazov“.

Komentari su onemogućeni.