Saradnja Najboljih edukatora Srbije i HPWL tima iz Južne Koreje

…drugi deo.

Nakon posete HWPL tima iz Južne Koreje, posredstvom Udruženja ,,Živojin Mišić”,  trima školama – ,,Milan Petrović“ u Novom Sadu, ,,Ivan Gundulić“ u Čeneju i Karlovačkoj gimnaziji u Sremskim Karlovcima, HWPL je posetio i tri škole u Beogradu. Kako je izgledala poseta Novom Sadu možete pogledati ovde.

Misija organizacije HWPL iz Južne Koreje je zalaganje za mir u svetu i prestanak ratova. Jedan od načina na koji sprovode svoju misiju jeste i putem projekta ,,Education Peace Letter”. Glavni cilj ovog projekta je da  učenici nauče šta predstavlja mir, zatim šta je asertivna komunikacija, da razumeju drugačije poglede na svet, i razvijaju društvenu odgovornost. Vrednost ovih znanja i veština se ogleda u tome da učenici koji to savladaju mogu brzo prepoznati nasilje u školskom okruženju, kako verbalno tako i fizičko, i upravo oni budu ti koji zagovaraju promene. Kasnije, ta znanja i veštine mogu da koriste kako bi svet postao mirno mesto bez sukoba.
Kada je Udruženje “Živojin Mišić” stupilo u kontakt sa učiteljicama, sve tri su prepoznale važnost mira u svetu kao teme koja se obrađuje tokom radionice i značaj koji ova poseta može da ima za njihove škole. 

Marija Bastić, učiteljica iz Osnovne škole ,,Janko Veselinović”  na Voždovcu, odazvala se pozivu Udruženja “Živojin Mišić” jer joj se dopala  tema projekta ali i mogućnost međunarodne saradnje. Marija je istakla da je poseta bila veoma korisna i inspirišuća za nju i njene učenike. Koliko je bilo inspirišuće, pokazuje i činjenica da ju je poseta podstakla da sprovede slične aktivnosti u svom odeljenju. Inspiracija se nastavila i posle završetka radionice, pa su tako učenici  nastavili diskusiju sa svojom učiteljicom. Poseban utisak na njih je ostavio izazov ,,odbacivanja blaga” gde im je billo jako teško da odbace svoja blaga koja su prethodno napisala na papiriće. Nakon radionice, učenici su shvatili značaj mira, ljubavi i tolerancije, i imaju želju da pokrenu zajedničku akciju sa istom temom sa svojim vršnjacima. Pored velike inspiraije za nju i njene učenike, smatra da su i kolege iz HWPL tima imale priliku da kroz radionicu sa njenim sedmogodišnjim učenicima uoče vrednosni sistem koji se nameće na ranom uzrastu.  Učiteljica Marija je na kraju istakla da se raduje daljoj saradnji tokom koje će nastaviti kontinuirano da razvija svoje nastavničke kompetencije i obogaćuje svoje iskustvo.

Ljiljana Lazarević, učiteljica iz  Osnovne škole ,,Mihailo Petrović Alas”, na Dorćolu, ističe da je ova poseta, učenicima i njoj pružila novo iskustvo kao i da čekaju dalji nastavak saradnje sa HWPL timom. Smatra da je radionica ostavila traga na učenicima, i navela da joj se tehnika donošenja odluka odbacivanja i odlučivanja o prioritetima u aktivnostima jako dopala i da je pogodna za dalju upotrebu u nastavnim sadržajima. Takođe,  naglasila je da je tema celog projekta jako važna, i da je neophodno da se radi duže i češće na njoj, dok se u svakom detetu ne iznedri kao navika. Posle radionice, učenici su diskutovali o aktivnosti u kojoj su učestvovali, i rekli da im je bilo izuzetno teško da se odluče između poslednja dva blaga i da bi voleli da nikad ne moraju da biraju između tako važnih stvari u životu. Iz razgovora, učiteljica je prenela da su deca  zaključila da je važno da budu dobri ljudi jer će tako obezbediti mir i neće morati nikada da biraju šta će da nestane iz njihovog života. 

Tanja Vrečko, učiteljica iz Osnove škole ,,Mladost”, na Novom Beogradu kaže da se odazvala pozivu Udruženja jer je tema veoma zanimljiva i da svojim sadržajem podstiče učenike da razmišljaju o važnosti života, kao i prioritetima. Smatra da je vrednosni diskurs koji nudi tema – razvijanje humanosti, solidarnosti i uvažavanje ličnosti jako važna za dalja promišljanja. Tanja je rekla da je ova poseta bila ,,vetar u leđa” za organizovanje radionice u njenom odeljenju i da je pokrenula mnogobrojne ideje za realizaciju na ovu temu. Pored toga, Tanja je istakla da su je posebno oduševili neposrednost i pozitivna energija koju su članovi HWPL-a podelili na radionici. Učenici su imali prilike da preispituju svoje životne ciljeve i prioritete, kao i da uoče razlike u uslovima života dece u različitim krajevima sveta. Na kraju, Tanja smatra da je tim HWPL imao priliku da uoči načine razmišljanja učenika i vešto komuniciranje na engleskom jeziku koje ona i  drugi nastavnici svakodnevno podstiču svojim radom i metodama. 

U pogledu saradnje, nadamo se proširenju ovakvih aktivnosti sa  HWPL timom i nadamo se novim druženjima. 

Komentari su onemogućeni.