Saveti za roditelje pred polazak u školu

Uložena ljubav i neizmerna briga za vaše dete mora dati rezultate. Verujte u to, ali pročitajte i par saveta jedne učiteljice.

O čemu roditelj mora da vodi računa kada su u pitanju domaći zadaci?

Roditelj bi morao da zna sledeće:

• Domaći zadatak pripada detetu i to je isključivo njegova briga.

• Domaći zadatak je obaveza koja mora da se radi i izgovori nikada ne smeju da postoje (porodična slavlja, različita putovanja i sl. ne mogu biti opravdanje za neispunjavanje školksij obaveza).

• Domaći zadatak se radi na jednom „stalnom“ mestu, bilo da je to trpezarija, dnevni boravak, bilo koji deo stana ili dečja soba.

• Domaći zadatak se svaki dan radi u približno isto vreme.

• Mesto za izradu domaćeg zadatka birajte naspram navika vašeg deteta. Ukoliko ono teško podnosi da sedi samo u sobi, ne primoravajte ga na to, već mu obezbedite mesto u nekom prostoru gde neko od starijih ukućana boravi, baš u to vreme kada dete radi zadatak (starija braća ili sestre, baka deka, roditelji..). Važno je da ta osoba poštuje detetovu potrebu i ne ometa ga tokom rada.

• Roditelj, ili neko stariji, mora biti negde u blizini dok dete radi domaći zadatak, naročito tokom prvog polugodipta prvog razreda, kako bi mu se našli ako mu je pomoć potrebna.  Nikako ne sedite pored deteta dok radi zadatak, jer ni učitelj/učiteljica ne stoje pored vašeg deteta dok obavlja školske obaveze.

• Domaći zadaci su važni, jer izgrađuju radne navike deteta.

• Ne pišite domaći zadatak umesto deteta, jer ćete mu na taj način rušiti samopouzdanje pokazujući mu da je nesposobno da uradi obavezu koju mu je dao učitelj/učiteljica.

• Zapamtite, učitelj će uvek prepoznati ukoliko je neko drugi uradio domaći zadatak, bez obzira koliko se vi trudili da to prikrijete (nekada učitelji poznaju svog učenika bolje nego što ga poznaje roditelj).

• Ne dozvolite sebi taj luksuz da sumnjate u kompetencije učitelja tako što ćete proveravati da li je težina i količina domaćeg zadatka primerena uzrastu deteta (svaki učitelj zadaje svrsishodne i primerene zadatke i ima jasan cilj koji želi da ostvari).

• Domaći zadatak u kojem morate da učestvujete je nabavka materijala koji je potreban za školu, ali po uputsvima deteta, a ne tako što ćete pozvati učitelja da to proverite (ako se i desi da nešto pogrešno nabavite ili uopšte ne nabavite, to vam može biti signal da je potrebno da razgovarate sa detetom o njegovoj pažnji tokom časova i na usredsređenost ka uputstvima učitelja).

• Kao roditelj ste dužni da deteu obezbedite povoljne uslove za izradu zadataka, kao što su: provetrenost prostorije, osvetljenost mesta na kojem radi, zagrejanost ili rashlađenost prostorije, nivo buke (podrazumeva se da starija braća ili sestre neće u to vreme u istoj prostoriji igrati igrice na računaru ili telefonu, ali ni da bake ili mame neće gledati serije ili tata i deda dnevnik).

• Ono što je jako važno, to je da ograničite vreme za izradu domaćeg zadatka i neka to ne traje duže od jednog školskog časa. Ovo je važno i zbog koncentracije, ali i navikavanja da se obaveze završavaju na vreme. U suprotnom ćete oblikovati dete koje neće znati pravilno da koristi vreme i stalno će kasniti sa svojim obavezama tokom školskih časova.

• Budute spremni da ponekad pošaljete dete u školu i bez domaćeg zadatka ili sa nepotpuno i netačno urađenim zadatkom. Ukoliko vaše dete ima učitelja koji brine o ispunjenosti obaveza (većina učitelja o tome i brine), on/ona će sigurno umeti da vaspitno deluje na vaše dete.

Imajte, uvek, na umu da je učitelj/učiteljica vaš saveznik i da imate potpuno iste ciljeve. Kao što vi stremite da vaše dete bude uspešno, tako i učitelj/učiteljica želi da svi njegovi/njeni đaci budu uspešni, jer to će biti potvrda i uspeha učitelja/učiteljice.

Pisanje domaćih zadataka ima velik korist, jer osim što zadaci služe za uvežbavanje i pripremu za sledeću nastavnu jedinicu, zadaci razvijaju dečje radne navike i na taj način će vaše dete svakim danom bivati samostalnije i odgovornije. Prvi mesec dana će to biti veoma konfuzno, jer dete, osim što će, mešati sveske, pojmove, zaboravljati pribor ili udžbenike u školi, nego će vam prenositi i pogreše informacije. Zato se naoružajte strpljenjem, a korisno je da uspostavite kontakt sa drugim roditeljima iz odeljenja, kako biste razmenjivali informacije. Ukoliko imate sreće, pa vam učitelj ili učiteljica budu dostupni putem telefona, društvenih mreža ili na neki drugi način, poštujte to, ali nikako ne dozvolite sebi da budete napadni i da koristite njihovo sobodno vreme i kada to treba i kada ne treba.

Šta je najvažnije tokom prvih meseci polaska u školu vašeg deteta?

Sva deca su na početku prvog razreda pomalo nesigurna, neka i uplašena, a njihovo ponašanje će u velikoj meri zavisiti od vaših osećanja. Ako ste vi uplašeni, vrlo je verovatno da će i vaše dete školu pohađati sa strahom. Znači, sada vam je jasno da morate da radite i na sebi i svojim osećanjima,  jer od njih u velikoj meri zavise detetova osećanja.

Ne zaboravite koliko je bitno da ste svaki dan pored deteta, da ga ispraćate do škole i da dolazite tačno na vreme po njega, ukoliko je to neophodno. U malim sredinama, već krajem oktobra, možete polagano da deteu ukazujete na potrebu osamostaljivanja tako što će se iz škole vraćati sa drugarima. Tokom drugog polugodišta dete će biti samostalno da samo dolazi i do škole, naravno ukoliko vi ne procenite da je to opasno zbog saobraćaja ili nekih prirodnih prepreka.

Važno je da pokažete brigu za dečje obaveze, da svaki dan pregledate šta je uradilo u školi i da kontrolišete ispunjenost školskih obaveza. Ništa manje važno, nije, i to da se potrudite da razumete dečje strahove i bojazni i da mu date podršku. Nikako nemojte to da omalovažavate, već se trudite da ga razumete i da nađete vreme da o tome pričate. Nikako ne dozvolite starijoj deci da potcenjuju uspeh i mogućnosti vašeg đaka prvaka, već i njih pripremite da mu pruže podršku.

I na kraju, ono što je najvažnije, volite vaše dete, volite ga i to mu svakodnevno i pokazujte. Radujte se svakom njegovom pojedinačnom uspehu, isto koliko biste se radovali da je pobednik na nekom velikom sportskom događaju. Sva ta pokazana ljubav može sutra i da ga odvede do samih zvezda. Verujte u moć ljubavi i ulaganja u nju!

Komentari su onemogućeni.