Zajednički čas Najboljih edukatora Srbije!

„Kada uđeš u tim Najboljih edukatora Srbije, ti nisi samo član tima, ti si deo jedne velike porodice. Članovi te porodice su ljudi koji su uvek tu jedni za druge, koji se potpomažu, razmenjuju ideje i iskustva, sarađuju…“ – kaže Jelena.

Prokupačke učiteljice Ljiljana Sokolović iz OŠ „Nikodije Stojanović Tatko“ i Jelena Babić iz OŠ „Milić Rakić Mirko“ obeležile su Dan muzike 21.06. sadržajnim tematskim danom pod nazivom „Muzika je oko nas“.

Naime, ove dve učiteljice organizovale su zajedničke aktivnosti preko platforme Zoom, koristeći digatalne alate i izvele integrisanu nastavu gde su, pored muzike, bili zastupljeni i sadržaji iz matematike, srpskog  jezika, fizičkog vaspitanja i likovne kulture.

Na početku nastavnog dana učenicima obe škole obratila se učiteljica Ljiljana Sokolović. U uvodnom delu časa vođen je razgovor o muzici i značaju muzike za rast i razvoj kompletne ličnosti učenika. Nakon toga učiteljica Babić je preko aplikacije Learningapss sa učenicima igrala igru „Otkrij tajnu ličnost“ gde su u vidu slagalice bile predstavljene zanimljivosti iz života i rada Volfganga Amadeusa Mocarta. Otvarajući polja slagalice, otkriva se deo po deo Mocartovog portreta i na kraju učenici dobijaju kompletan portret.

Kada su otkriveni interesantni detalji iz Mocartovog života i vođen razgovor o zanimljivostima, učiteljica Sokolović najavila je čas matematike kroz aplikaciju Thinklink. U ovoj aplikaciji predstavila je zadatke bazirane na životu i radu pomenutog umetnika za učenike prvog i drugog razreda, dok su učenici četvrtog razreda dobili matematičku igru „Odaberi notu“.

Zadaci za učenike prvog i drugog razreda odnosili su se na utvrđivanje sabiranja i oduzimanja u okviru prve stotine, a za četvrti razred bili su pripremljeni matematički izrazi, tako da svaki izraz ima svoj par u vidu izvučene note, pa se konačni rezultat dobija deljenjem vrednosti izraza vrednošću izvučene note (papirići sa izrazima i notama nalazili su se u posebnim kutijama).

Na odmoru, gost na času bio je učenik petog razreda OŠ ,,Nikodije Stojnović Tatko” Andrej Jocić, koji se učenicima predstavio i prezentovao svoje muzičko umeće na gitari. Aktivnosti na sledećem času, času srpskog jezika odnosile su se na zadatke vezane za bogaćenje rečnika naravno na temu muzike.

To bi bio jedan običan čas dve učiteljice da nije bilo saradnje i dva Najbolja edukatora Srbije, sa dva kraja države – Mile Đačić iz Beograda i Jelene Babić iz Prokuplja.

Kada su prokupačke učiteljice došle na ideju da “u goste “ pozovu nekoga kome je životno opredeljenje muzika, odmah im je na pamet pala divna Mila koja je sa zadovoljstvom prihvatila da učestvuje u ovoj aktivnosti. Ona je sa učenicima iz obe škole vodila razgovor na temu muzike, a nakon toga su svi zajedeno, uz Milinu klavirsku pratnju, otpevali dečju pesmu “Kad si srećan”.Nakon Milinog gostovanja u toku obeležavanja Dana muzike, učenici su uz pratnju Mocartovog Turskog marša izvodili pokrete telom i taktirali, a kasnije na času fizičkog vaspitanja igrali dečje igre uz pevanje.

Učenici obe škole su bili veoma lepo raspoloženi, veoma rado su prihvatili ovaj način rada i izrazili želju da se ovakav čas ponovi. Veoma živo, poučno, inspirativno… Za pamćenje!

Komentari su onemogućeni.