ZAŠTO SAM FORMIRALA UČENIČKU KOMPANIJU “NAISSA CONSULTING”

U Ekonomskoj školi u Nišu već 25 godina predajem makroekonomski predmet Osnovi ekonomije koji prati domaću i svetsku privredu i potpuno sam sigurna da Srbija ima šta da ponudi  svetu, da nije iskoristila svoje komparativne prednosti, da su mnogi privredni i prirodni potencijali ostali neiskorišćeni. Sa druge strane, Srbija se suočava sa velikim problemom odliva mozgova, naši mladi ljudi odlaze iz zemlje, ta intelektualna elita odlazi umesto da da doprinosa privrednom razvoju zemlje. Još jedan  problem je i visoka stopa nezaposlenosti kod mladih. Veliki deo bruto domaćeg proizvoda i nacionalnog dohotka poklanjamo na ovaj način drugim zemljama, što je nedopustivo i ovi problemi moraju hitno da se rešavaju.

Upravo iz ovih razloga sam sa učenicima oformila učeničku kompaniju „Naissa consulting“ koja nudi ideje za privredni razvoj Niša, regiona i čitave Srbije. Jedan od projekata ove učeničke kompanije, veštačka laguna  Konstantinove terme je nagradjena drugim mestom na nacionalnom preduzetničkom takmičenju srednjoškolaca Srbije NaPred čiji slogan je bio “nauči preduzetništvo“, školske 2017/18. godine. Takmičenje je podržala i Razvojna agencija Srbije. Na regionalnom takmičenju osvojili smo prvo mesto.

Moji djaci su 2. novembra 2018. godine izvršili prezentaciju 3 projekta za razvoj zemlje u Privrednoj komori Srbije, a pre mesec dana dobili smo e-mail investitora koji će sa stranim kapitalom ući u realizaciju Konstantinovih termi. Moj san je počeo da se ostvaruje, a to je da Niš dobije projekte koji su osmislili moji đaci zajedno sa mnom. Biće to kompleks hotela, bazena, spa centara koji će odisati duhom rimskog doba, biti spoj starog i novog. Kompleks će biti namenjen zabavi, rekreaciji i odmoru. Potencijalni domaći i strani turisti moći će da ponovo dožive vreme velikog cara Konstantina koji je rođen u Nišu. Kompleks će imati i veštačko ”more bez mora“ i bazene za surfovanje koji su namenjeni mladima, a sve uz korišćenje tople termalne vode Niške Banje. Hotel u rimskom stilu biće pogodan za kongresni turizam, simpozijume, seminare i privući će veliki broj stranih turista koji u sve većem broju dolaze u Niš zbog povlašćenih cena avio karata i doneti devizni priliv ovom delu Srbije. Planiram da sa svojim đacima uradim dobru marketinšku kamanju za ovaj projekat kroz uključivanje mnogih subjekata počev od turističke organizacije Niša, Srbije i Ministarstva turizma.

Trenutno sa đacima radim na još dva projekta koji bi smanjili nezaposlenost u Nišu. Veliki privredni potencijali leže i u poljoprivrednom zemljištu koje je neiskorišćeno i napušteno. Radimo na projektu formiranja gazdinstava na kojima bi se proizvodila organska hrana za bebe bez aditiva i konzervanasa, a sirovine bi dolazile sa zemljišta koje trenutno nije iskorišćeno. Ova ideja naišla je na odličan prijem u Privrednoj komori Srbije. Nadamo se da ćemo pronaći investora i za ovu ideju.

Smatram da je najvažnije đake naučiti preduzetničkom načinu razmišljanja. U okviru Ekonomske škole u Nišu postoji i radi Regionalni centar za omladinsko preduzetništvo gde imamo odličnih uslova da đake provedemo kroz sve funkcije menadžmenta i pisanja biznis planova. Naši đaci su postigli mnogo visokih mesta na državnim takmičenjima. 

Ideje učeničke kompanije „Naissa consulting“ će pokrenuti privredni razvoj ovog dela Srbije i smanjiti nezaposlenost. Upravo zbog toga smo o svojim uspesima obavestili predsednika Srbije i predsednicu vlade od kojih smo tražili podršku za implementaciju učeničkih ideja. U prilogu možete pogledati biznis plan Konsantinovih termi, Promo spot – Veštačka laguna „Konstantinove terme“ kako bi veštačka laguna izgledala, PP prezentacija, slike sa takmičenja gde je učenička kompanija osvojila drugo mesto na nacionalnom nivou i sajt  „Naissa consultinga“ koji su napravili učenici.

Ovde možete pogledati slike i izveštaj sa takmičenja .

https://sladjaekonomija1.wordpress.com/konstantinove-terme/
https://naissaconsulting.wordpress.com


Komentari su onemogućeni.