Zašto su nam nastavnici važni?

Ljudsko biće ne dostiže svoju punu visinu dok nije obrazovano. – Horas Man

Danas biti nastavnik nije lako. U moru pritisaka sa različitih strana, potrebno je mnogo snage, volje i strpljenja da se ostane dosledan sebi. Nastavnik nije puki prenosilac informacija iz udžbenika niti je figura koja ocenjuje učenike. Nastavnik ima ulogu da inspiriše, pokrene na akciju i ostavi trag svojim delovanjem. 

Možemo reći da su nastavnici neizostavni deo života svakoga od nas. Verujemo da svako od nas ima nekog nastavnika koga se priseti sa osmehom na licu iako je odavno izašao iz školske klupe.To je zato što ostavljaju tragove svoje ličnosti i podučavanja u svima nama. U biti, pored porodice, oni su najvažniji ljudi koje srećemo na svom putu individualnog razvoja.Tu su da nas vode, uče i bodre kroz život. Zajedno sa njima, učimo o svetu oko nas, istražujemo nepoznanice, rešavamo životne jednačine. Proširuju nam vidike, podržavaju, ispravljaju kada grešimo, ohrabruju i raduju se našim postignućima. Oblikuju nas u ljude koji danas jesmo svojim stavovima, razmišljanjima i idejama.

Zbog težine koja njihova profesija nosi sa sobom, smatramo da ne postoji zahtevnija uloga od nastavnika. Oni su graditelji jednog društva i nosioci budućnosti.

Od njih zavisi vrednosni sistem mladih, način razmišljanja, izbor zanimanja, stav prema životu. Stoga, želimo da pronađemo izuzetne nastavnike i da ih nagradimo na konkursu Najbolji edukatori Srbije. 

Ko su Najbolji edukatori? To su učitelji i nastavnici koji su motivisani, kreativni, pozitivni, inovativni. Oni koji su preduzetnici u svom radu i koji učenje stavljaju u narednu zonu razvoja. Oni koji postavljaju pitanje, ne da bi dobili odgovor već da bi čuli tok misli svojih učenika. Oni koji imaju pedagoški takt, ljubazno srce i trezan um.

Prepoznaćete ih po tome što idu korak ispred svih, i uvek pronalaze nove načine da reše probleme pred kojima se nađu. 

Za nas, projekat Najbolji edukatori Srbije predstavlja više od pojedinačnog isticanja nastavnika. Želimo da kroz ovaj projekat osvestimo i podsetimo nastavnike koliko je njihova uloga važna za mlade i društvo u celini. Zato želimo da nam vi pomognete u pronalaženju najboljih! Vi koji ste njihovi učenici, kolege, direktori, prijatelji. Prijavite izuzetnog učitelja ili nastavnika preko sledećeg linka. 

Ove godine konkurs smo otvorili u vreme pandemije, i zato, pored redovnog obrasca za prijavu, imamo i ,,vanredni’’ konkurs za najbolje nastavnike. Tražimo one koji su u doba pandemije, nastavu i obrazovanje učinili izuzetnim. Nastavnike koji spajaju obrazovanje i život, koji brišu granice obaveznog i potrebnog. Ovaj ,,vanredni” konkurs je za sve one koji su odlučili da iskoče iz svih do sada poznatih okvira i odlučili da zajedno sa svojim učenicima promene svet od juče, na svet od sutra.

Verujemo da poznajete takve nastavnike. Pomozite nam da ih pronađemo.

Prijave na konkurs traju do 1. jula. Nastavnici se sticanjem zvanja ,,Najbolji edukator Srbije” pridružuju zajednici od 79 pažljivo izabranih izuzetnih nastavnika. Time želimo da pokažemo da naš obrazovni sistem nije u zastoju već da se menja i napreduje. Pored zvanja, Najbolji edukatori Srbije dobiće i ličnu nagradu od 40.000 dinara, kao i 100.000 dinara koje treba da ulože u projekte sa decom i unapređivanje nastave. 

Komentari su onemogućeni.